Atatürk’ün isminden yola çıkılarak, Doç.Dr. Serkan Anılır liderliğinde JAXA da 58 kişilik bir grup tarafından geliştirilen, yeryüzünden GEO yörüngesine kadar uzanan taşıma sistemi ve teknoloji transfer projesinin adı.
Uzay Asansörü ucuna ağırlık bağlanmış bir ipi uzaya saldığınızı ve dünyanın dönme hızı ile merkez kaç kullanarak ipin havada asılı kaldığını düşünün. Yeryüzünden bakıldığında sihirli bir ipmiş gibi gözükecek bu merkezkaç olgusu aslında inşaa edilecek “uzay asansörü”nün temeli. Ucunda ağırlık olan özel bir şeridi, okyanustaki bir platforma sabitleyerek kurdukları bu düzenek üzerine bir asansör yerleştiriyorlar.
Asansör elektrik enerjisiyle çalışan motorlar sayesinde uzaya doğru tırmanıyor. Elektrik kablosu olmadığı için enerjiyi yeryüzünden gönderilen lazerden alıp elektrik enerjisine çeviren bir sisteme sahip. 2010 yılında projenin hayata geçmesi ve 2020 yılında tamamlanması planlanıyor.
Şerit 62.000 mil uzunluğunda ve 3 feet genişliğinde, kağıttan ince kompozit bir malzeme ve çelikten kuvvetli.
Ucuna bağlanan ağırlık aslında uzaya atılmış bir çapa ve bu sayede şerit üzerinde 20 tonluk bir kuvvet yaratarak, dünya döndüğü sürece şeridi gergin tutuyor.
Uzay Asansörü, saatte 200 Km. hızla uzaya tırmanıyor.