Simülasyon yabancı bir kelime olup Türkçe karşılığı benzetimdir. Teknik anlamda simülasyon sanal yani gerçek olmayan anlamına gelmektedir. Simülasyon gerçek olmayan bir şeyin benzerini veya sahtesini taklit ederek kullanılan bir tekniktir. En çok kullanıldığı alanlar ise sürücü kurslarında, pilot eğitimlerinde ve askeri alanlarda kullanılmaktadır. Simülasyon ortamı gerçeğe çok yakın bir ortam olduğundan özellikle eğitim alanında kullanılmaktadır. Örneğin pilot olacak adaylara önce simülasyon ortamında eğitim verilmektedir. Böylece hiçbir risk almadan eğitim verilmiş olur.
Ayrıca ülkemizde pilotların bu tür simülasyon eğitimleri alarak uçakların nasıl kullanılacağı ile ilgili olarak başarılı bir eğitimden geçirilmektedir. Simülasyon gerçek hayat ile birebir aynı özellikleri taşıması kişinin daha iyi öğrenmesi için yeterlidir. Bu yüzden zorunlu olarak bu tür eğitimler verilmektedir. Simülasyon eğitimlerinde başarılı olan kişilerin yeterlilik derecesi alarak ta mezun olabilirler.
Simülasyon, Fiziksel Simülasyonlar, Yöntem Simülasyonlar, Prosedürel Simülasyonlar ve İşlevsel Simülasyonlara ayrılmaktadır.
Fiziksel Simülasyon Nedir
Bilgisayar tabanlı fiziksel bir simülasyonda, bir öğrencinin elverişli bir ortamda öğrenmesi için fiziksel bir cisim veya fenomen ekranda temsil edilir. Buzulların hareketi, lens ve prizmalar arası ışığın hareketi veya güç çizgileri vasıtasıyla elektriğin nakledilmesi simülasyonun tipik örnekleridir.
Yöntem Simülasyon Nedir
Yöntem simülasyonlar bir olay hakkında bilgi verme konusunda fiziksel simülasyonlara çok benzer. Yöntem simülasyonlar genelde kendi kendine açıkça karar veremediği bir olay hakkında metot veya genel düşünceyi vermek için kullanılır.
Prosedürel Simülasyon Nedir
Çoğu prosedürel simülasyonun amacı bir prosedürü oluşturan olayların sonuçlarını öğretmektir. Yaygın örnekleri; performasyondaki seyreklikler, kötü çalışan bir malzemeye teşhis koymak veya bir uzay mekiğini yere indirmek vb.
İşlevsel Simülasyon Nedir
İşlevsel simülasyonlar farklı konumlardaki insanların davranışları ve görüşleri ile bir noktada birleşmelerini sağlar.