OLED Nedir OLED’in Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir

OLED Nedir OLED’in Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir

OLED açılımı nedir ilk olarak ona bir bakalım OLED yani ışık yayan organik diyotlar İngilizlice Organic Light Emitting Diodes kelimelerinin baş harfleri bir araya getirerek oluşturulmuş bir kelimedir. OLED giderek aygınlaşmakta ve elektronik cihazlarda sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. OLED nedir LED’den farkları, avantajları ve dezavantajları nelerdir işte ayrıntılar.

LED (IŞIK YAYAN DİYOT) NEDİR?

LED, İngilizcede Light Emitting Diode kelimelerinin kısaltılmış halidir ve Işık Yayan Diyot anlamına gelir. LED’ler elektrik enerjisini ışığa dönüştüren yarı iletken devre elemanlarıdır. Enerjiyi çok daha verimli kullanırlar ve ampullerden çok daha dayanıklıdırlar. Üstelik fazla ısı üretmez ve çalışmak için lamba teline ihtiyaç duymazlar. Ayrıca, pikselleri parlatarak görüntü oluşturmak için sürekli siyah ışığa gereksinim duyan likit kristal ekranlardan (LCD) çok daha az güç tüketirler. LED’ler, biz farkına varmasak da, günlük hayatımıza çoktan girmiştir: asetilen lambaları, dijital saatler, uzaktan kumandalar bunlardan bazıları.

PEKİ BU “O” NEREDEN GELİYOR?

OLED’in O’su, organik demektir. Organik, karbon tabanlı bir tabaka, iki iletken (anot ve katot) arasında sıkıştırılır ve enzim adı verilen ana maddeyle desteklenir. Elektrik akımı geçtiği zaman, ışık kaynağı üretim yapar. Organik olmayan bir LED’de, iki iletken arasına sıkıştırılmış olan tabaka esnek değildir; bu da, organik karbon temelli LED’in üstün olmasının sebebidir. Çünkü OLED’lerdeki organik tabaka, jilet inceliğinde, çok hafif, süper parlak ve esnektir. Bu, OLED’lerin, bükülebilir ekranlardan, parlak ve kristal kadar berrak TV’lere veya transparan ekranlara kadar birçok inanılmaz cihazda kullanılabileceği anlamına gelir.

OLED’İN BAŞKA AVANTAJI VAR MI?

OLED’ler, diğer ekranlardan çok daha fazla parlaklıkta ışık üretme yeteneğine sahip. Tipik bir düz ekran televizyonun kontrast oranı 50,000:1. civarındadır. Bu, ekranın karanlık ve parlak bölümlerinin arasındaki dinamizmin ölçüsüdür. Halbuki Sony’nin 11” OLED TV’si Bravia XEL-1’in kontrast oranı 1,000,000:1.’dir. “Bu yalnızca bir rakam, fakat ekranda beliren fotoğrafa baktığınızda, gerçeklik son derece olağan üstü oluyor.”  şeklinde iddia ediyor Hainsworth.

OLED ekranlar aynı zamanda inanılmaz hafif: Sony’nin televizyonunun ağırlığı yalnızca 2 kg. Ayrıca LCD’den çok daha geniş bir görüş açısına sahip (yaklaşık 170 derece). Bu, temiz bir görüntü elde ederek, ekrandan dairesel olarak uzaklaşabileceğiniz en uzak mesafenin ölçüsüdür.

OLED’İN DEZAVANTAJLARI NELER?

Şimdilik OLED’lerin en büyük dezavantajı, üretiminin çok pahalıya mal olması. Çünkü henüz seri üretime geçilmiş değil.  İyi olansa, ekranların hızlı ve yeterli üretiminin yolları belirlendiğinde bu fiyatın hızla düşeceği haberi. Her ne kadar bu hız, ilk gelecek taleplere bağlı olsa da, beklemeye değer.