Nano tekstil nedir sorusunu cevaplamadan önce nanoteknoloji nedir sorusunu cevaplandırmak gerekiyor. Nanoteknoloji 1-100 nanometre boyutları arasında olan materyaller, cihazlar ve sistemler ile ilgilenir. Nanometre metrenin milyarda birini tanımlayan bir uzunluk birimidir. Nanoteknoloji, tekstil, kimya, boya, taş, su arıtma, elektronik, sağlık, otomotiv, bilgisayar teknolojisi ve sanayinin tüm kollarında devrim yaratacak niteliktedir. İşte bu kollardan biri olan Tekstil alanındaki gelişmelerden olan nano tekstili detaylarıyla anlatacağız.
Nano tekstil, nano malzemeler kullanılarak, bugünkü kumaşların sahip olamadığı çeşitli fonksiyonlara sahip kumaşlar elde edilmektedir. Yakın bir gelecekte, giydiğimiz kıyafetler üzerindeki nano sensörler, kalp atışlarını, nabızı,vücut ısısı, kan şekeri gibi düzenli olarak kontrol edebilecek istenmeyen bir durum olduğunda kablosuz bir iletişim sistemi ile doktorumuzu haberdar edebilecek kaza veya herhangi bir şok durumunda ambulansı çağırabilecektir.
Nano tekstil ile kirlenmeyen elbiseler, kokmayan çoraplar, renk değiştiren kıyafetler nano tekstilin sunduğu özellikler arasında, Ter kokusu üzerinde tutmayan kokmayan, koku tutmayan elbiseler, vücuda vitamin veren kıyafetler nano tekstilin bize sunacağı teknolojiler arasında bulunuyor. Nano tekstil teknolojisi ile su harcaması da en aza inmiş olacak bu sayede çevreye verilen zarar en aza indirilmiş olacaktır.
Kısa süre önce geliştirilen yeni bir yöntemle, kilometrelerce uzunlukta ve kumaş gibi dokunabilen ısı ve ışık sensörleri üretilmeye başlanmıştır. Yeni bir nano üretim teknolojisi olarak görülen bu yöntem, makroskopik boyutlardaki aygıtın, termal çekme yöntemiyle daha küçük boyutlara indirilmesi prensibine dayanmaktadır. Kısa bir süre önce, ısıyı hisseden fiberler, akıllı askeri üniformaların tasarımında, kullanılmaya başlanmıştır.
Tekstil ürünleri, üzerinde mikroorganizmaların, üreyebilecekleri ve uzun süre yaşamlarını sürdürebilecekleri ürünlerdir. Bunun yanında, mikroorganizmalar, tekstil ürünlerinde, biyoparçalanma, renk değişimi, lekelenme gibi pek çok soruna da yol açmaktadırlar. Tekstil malzemelerine katılmak üzere, birçok anti-bakteriyel ajanlar geliştirilmiştir. Ancak bunların birçoğu, yıkama sırasında bu özelliklerini yitirdikleri, çevreye ve insan sağlığına zararları ve tekstilin bazı özelliklerini zayıflatmaları nedeniyle kullanılmamaktadırlar.
Tekstil ve hazır giyim ürünlerine, su geçirmezlik, leke tutmazlık, buruşmazlık, antimikrobiyallik, değişebilirlik, UV-ışınlarından koruyuculuk, yanmazlık veya güç tutuşurluk ve daha iyi boyanabilirlik gibi özellikler kazandıran nanoteknoloji tabanlı ürünler, geliştirilmiş ve kullanımları yaygınlaşmaya başlamıştır. Bunların dışında geliştirilen ısı, ışık, basınç ve kimyasal etkilerle renk değiştiren ürünler, dekoratif amaçlı kullanılabilmektedir. Nabız, sıcaklık, tansiyon gibi vücut fonksiyonlarındaki değişimleri belirleyip, kullanıcıyı uyarmaya yönelik uygulamaları söz konusu olabilmektedir. Elektronik tekstil alanında da yoğun çalışmalar yürütülmektedir.