Buffer elektronik cihazlarda adı sıklıkla geçen bir terimdir. Peki elektronik cihazlarda adı geçen Buffer özeliği nedir ve ne işe yarar? Buffer, her hangi bir hafıza alanında geçici bir kayıt alanıdır. Örneğin internetten TV seyretmek istediğinizde veya radyo dinlemek istediğinizde gelen veriyi bilgisayarınız önce hafızasına kaydeder ve daha sonra kaydettiği veriyi size ulaştırır. Bu yöntem yüksek boyutlu ses ve video dosyalarının indirirken hiçbir kesinti olmadan daimi olarak size yansıtılır. Bilgilerin belleğe yazılması daha sonra bu bilgilerin bellekten okunması oldukça uzun bir işlemdir. Sistemi yavaşlattır bu durumda hiçbir kullanıcının hoşuna gitmemektedir. İşte bu durumu önlemek için devreye Buffer giriyor. İstenen veriler önce bir havuzda toplanıyor ve belli bir noktaya ulaştıktan sonra bilgiler belleğe aktarılır.
Buffer, veri aktarırken aynı zamanda verileri size aktarabilir. Buffer olmasığı durumlarda veriler yazıldığı veya okunduğu zaman sistem bununla meşgul olduğu için yeni verilerin girişi yapılamayacaktır. Hiçbir kullanıcı örneğin TV izlerken yayının kesilip beklemesini istemez. İşte Buffer bu duruma çözen sistemdir. Dijital fotoğraf makinelerinde bir fotoğraf çektiğinizde bu fotoğrafın boyutu 2 – 5 MB arasında değişmektedir. Bu boyuttaki verilerin belleğe alınması uzun zaman alacaktır. Çünkü fotoğraf makinesinde birkaç saniye büyük bir zamandır. Dijital fotoğraf makinesinin seri olması oldukça önemli bir durumdur. Buffer sayesinde veriler bir yandan belleğe aktarılırken diğer yandan Bufferın boyutuna bağlı olarak yeni resimler çekme imkanı elde etmiş olursunuz.
Cihazınızın buffer özelliğinin büyük olması seri işlem kabiliyetini artırmaktadır. Bu nedenle Buffer özelliğinin yüksek seçilmesi her zaman bir avantajdır.