Arabalar, ilk icadından günümüze hız, konfor ve tabi ki güvenlik açısında çok yol aldı. Otomobil sayısının hızla artması kazalarında artmasına, yaralanmalara hatta ölümlere sebep olduğu görüldü. Günümüzde pek çok otomobil çeşitli güvenlik paketleri ile birlikte sunulmaktadır. Oysa bu teknolojiler günümüzden çok eskilere kadar gitmektedir. Hiç şüphesiz bu güvenlik teknolojileri de ilk icadından günümüze pek çok kez yeniden tasarlanarak daha gelişmiş hale getirildi. İşte arabalarda güvelik teknolojilerinin icadı…
Arabalarda Güvelik Teknolojileri
ABS: ABS 1978 yılında anti-blokaj sistemini otomobillere dahil eden ilk firma Mercedes-Benz oldu. Fakat firma bu teknolojiyi Bosch mühendisleriyle geliştirdi. Birinci nesil anti-blokaj sistemlerinin geçmişi 1941’e kadar dayanıyor.
ESP: 1978’den aniden 1995’e geçiş yaptık. Bu zamandan sonra önemli yenilikler var. Mercedes-Benz firması 1995’e girdiğimizde ESP (Elektronik Stabilite Programı) teknolojisini keşfetti. Geliştirilme sürecindeyse yine Bosch var.
ACC: ACC yani Türkçe açılımıyla Otonom Hız Kontrolü, 1995 senesinde Mitsubishi firması tarafından üretildi. Bu teknoloji sayesinde lazer tabanlı mesafe takibi yaparak, güvenlik bir kademe daha yukarı taşındı.
Gece Görüşü: 2000 senesinde General Motors firması otomobillerde pasif gece görüş sisteminin kullanılmasına olanak tanıyan bir sistemi geliştirdi. Bir de aktif gece görüş sistemi var. Fakat pasif sistem saye-sinde görüş mesafesi 300 metreden 1000 metreye kadar uzayabiliyor. Aktif sistemlerde bu mesafe 200 metre ile sınırlı.
Şeritten Ayrılma Uyarısı: Nissan (eski adıyla Datsun) firması 2001 senesinde ilginç bir yeniliğe imza attı. Bildiğiniz gibi gece yolculuklarının en büyük tehlikesi uyku. Uyuklama sırasında karşı şeride geçerek yaşamını yitiren insanlar var. Nissan bunu düşünerek şeritten ayrılma uyan sistemini geliştirerek, otomobillerine dâhil etti.
Çarpışma Öncesi Sistemi: 2002 yılında geliştirilen bu sistem sayesinde kazanın gerçekleşme anı tahmin edilerek gerekli güvenlik önlemleri devreye sokuluyor. Amaç kazanın şiddetini azaltmak. Bu önlemler arasında yolcu koltuğunu şişirmek, sürücüyü uyarmak ve sürücünün fren yapmasının engelleyerek, frenin kısmi ve tam olarak yapılacağı anlan tespit etmek gibi ani kararların verilmesi gereken anlar var. Sistem bu kararlan radar ve lazer sensörler kullanarak veriyor.
Fren Yardımcısı: Yine bir Mercedes Benz buluşuyla beraberiz. Orijinal adı Brake Assist System olan teknoloji sayesinde, sürücünün aniden şiddetli bir fren yaptığı veya kontrolsüzce frene bastığı tespit edilerek bu sistem devreye giriyor. Böylece daha kontrollü bir sürecin yaşanması sağlanıyor. Bu sistem 2006 yılında geliştirildi.
Emniyet Kemeri: Dünyanın en ünlü otomobil ve otomobillerle ilgili teknolojilerin üreticisi olan Volvo, özellikle güvenlik alanındaki yenilikleriyle biliniyor. Firma 1959 senesinde emniyet kemeri kavramını hayatımıza soktu. İlk örneğini de aşağıda görüyorsunuz. Bu tasarım günümüzde halen kullanılıyor.
Hava Yastığı: Otomobillerle ilgili teknolojiler genellikle güvenlik odaklı oluyor. Emniyet Kemer fikrinin hemen ardından General Motors firması 1960 yılında hava yastığını icat etti. Bu fikir sayesinde ciddi kazalarda ölümler büyük oranda azaldı.
Yerleşik Bilgisayarlar: Datsun 280Z model otomobilde ilk defa yerleşik bir bilgisayar kullanıldı. Bu yenilik sayesinde diğer önde gelen üreticilerde çalışmalarına farklı bir boyut kazandırdılar. Bu arada Datsun markasını muhtemelen bilmiyorsunuz. Datsun yani yeni adıyla günümüzdeki Nissan. Üstelik bu teknoloji 1975 yılında ortaya çıktı.