Bir Web sitesi temel olarak kullanışlılığı, arama motoru optimizasyonu, tasarım ve geliştirme, içerik ve web siteniz dışındaki çalışmalardan oluşur. Kullanışlılık ziyaretçilerinizin sitenize ne kadar ilgi göstereceğini belirleyen en önemli etkenlerdendir. Başka faktörler sayesinde sitenize ne kadar ziyaretçi çekerseniz çekin, hiç kimse kullanışsız bir sitede fazla vakit harcamak istemez ve sitenizden hemen kaçar. Arama motorlarında bulunabilir olmak yeterlidir, fark edilir olmak için arama motorlarında üst sıralara çıkmalısınız. Bunun için belli başlı arama motoru optimizasyon (SEO) tekniklerini uygulamalısınız. Her şey web sitenizde olup bitmez. Sitenizi geliştirmek için sitenize dokunmadan yapabileceğiniz bazı şeyler de var. Web tasarımı apayrı bir uğraştır. Her webmaster profesyonel tasarımcı değildir ama bazı temel kuralları bilmek zorundadır. İnsanların sitenizi ziyaret etmelerinin nedeni çok büyük ihtimalle sahip olduğu içeriktir.
Sitenin Kullanışlı Olması İçin Yapılması Gerekenler
Navigasyon: Sitenizde gezinmeyi sağlayan menü sistemi kolay kullanılabilir ve tutarlı olmalıdır. Menüleriniz, sitenize ilk defa giren birinin istediği bilgiyi kolayca bulmasına yardımcı olmalıdır.
Arama: Sitenizin arama özelliği var mı? Bazen kullanıcılar menülerle uğraşmak istemez, arama kutusuna bir şey yazıp hemen bulunmasını beklerler. Sitenize profesyonel bir arama motoru kurma imkanınız yoksa Google’ın bedava Custom Search Engine (https://cse.google.com/cse/) hizmetini deneyin.
Buraya tıklayın: Araştırmalara göre kullanıcılar bir web sayfasına hızlıca göz atarken linklerde ne yazdığına bakıyorlar. Bütün linkleriniz “buraya tıklayın” yazısından ibaretse kullanıcı için bir anlam ifade etmeyecektir. “Ders programını indir” ya da “fotoğraf galerisini göster” gibi linkler çoğu zaman daha kullanışlıdır.
“Title” ve “Alt” değerleri: Standartlara uygunluk açısından bütün linkleriniz bir “title” değeri, bütün resimleriniz de bir “alt” değeri içermelidir. Bu değerleri hiç kullanmadıysanız sayfalarınızdaki tüm öğeleri gözden geçirip gereken yerlere ekleme yapmakla işe başlayabilirsiniz.
Genel Olarak: Kullanıcıların alışkanlıklarını değiştirmeye kalkışmayın. Tarayıcı penceresini yeniden boyutlandıran ya da sayfaları yeni pencerede açan kodlar kullanıyorsanız bunları kaldırın. Sizin sevdiğiniz bazı şeyleri kullanıcılarınız da sevmek zorunda değildir.
Arama Motoru Optimizasyonu
Başlıklar: Siteniz her sayfasında sayfanın içeriğiyle ilgili ve her sayfada birbirinden farklı başlıklar (“title” etiketi) kullanın. Başlıklarınız kısa ama sayfanın içeriğini açıklayıcı olmalıdır.
İç Linkler: Sitenizin iç sayfalarına vereceğiniz linkler hem ziyaretçiyi sitede tutma hem de arama motoru optimizasyonu açısından çok önemlidir. Link metinlerinizi ve “title” değerlerini özenle seçmeye dikkat edin, çünkü arama motorları linklere çok fazla önem verir.
Anahtar Sözcükler: Benzer şekilde, arama motorları bir sayfada en çok üzerinde durulan anahtar sözcüklere de daha fazla önem verir. Sayfanızdaki önemli sözcükleri kalın (“strong” etiketiyle) yaparsanız olumlu bir gelişme kaydedebilirsiniz, ama anahtar sözcükleri işaretlerken aşırı kaçmamaya dikkat edin.
Başlıklar: Sayfa başlığından (title) değil, metin içindeki başlıklardan (header) bahsediyoruz. Uzun metinlerde başlıkları düzenli bir şekilde (uygun yerlerde üst başlık ve alt başlıklar) kullanırsanız olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz. En önemli başlık “H1” etiketiyle yazılandır; bu başlıkta birkaç anahtar sözcük kullanmaya özen gösterin.
Aşırıya Kaçmayın: SEO tekniklerini yeni öğrenen kimseler işin cazibesine kapılıp aşırıya kaçabiliyor. Aldatıcı SEO tekniklerini kullanırsanız ve arama motorları bunu tespit ederlerse sitenizi veritabanlarından tamamen çıkarabilirler, kısacası bütün emekleriniz boşa gitmiş olur. Optimizasyon yaparken sadece arama motorlarını değil kullanıcıları da göz önünde bulundurun.
Siteniz Dışındaki Şeyler
Dışarıda Takılın: Hem trafik hem de saygınlık kazanmak için sitenizin konusuyla ilgili forumlara, blog’lara ve portallara takılın. insanlara tavsiyelerde bulunur ve sorularını yanıtlarken bir yandan sitenizi de tanıtabilirsiniz ama başka siteleri sadece kendi sitenizin reklamını yapmak için kullanmayın.
Kendinizi Geliştirin: Size yöneltilen tavsiyeleri de dikkate alın. Arkadaşlarınızın, rakiplerinizin ve müşterilerinizin istek ve önerilerini dinleyerek sitenizde yapılması gereken değişiklikleri keşfedebilirsiniz.
Sözlü Tanıtım: Sitenizin tanıtımını internette yapmak zorunda değilsiniz. Aslına bakılırsa en hızlı ünlenen siteler ağızdan ağıza dolaştıkları için kolayca ünlenmişlerdir. Arkadaşlarınıza sitenizden kısaca bahsederseniz onlar da diğer arkadaşlarına sitenizden söz açabilir. Aynı şeyi sitenizi beğenen ziyaretçileriniz de yapacaktır. Bu şekilde trafiğiniz siz hiçbir şey yapmadan da artabilir.
Kendiniz Olun: internette hiç kimseyi taklit etmeye çalışmayın. Gerçek hayatta nasıl doğal davranıyorsanız, internette yaptığınız konuşmalarda, yazdığınız metinlerde ve tasarımlarınızda da doğal olun.
Spam Yapmayın: Gönderdiğiniz her spam mesaj şirketinizin ve sitenizin saygınlığını biraz daha azaltır. Bilinçli kullanıcıların spam yapan siteleri ziyaret etmediğini ve spam yapan firmalardan alışveriş yapmadığını hatırlatırız. Buraya kadar sıraladığımız 25 ipucu, sitenizin çeşitli yönlerini çok kısa sürede nasıl geliştirebileceğinizi anlatıyor; ancak unutmamak gerekir ki bir siteyi mükemmel hale getirmek bir anda olacak bir iş değildir. Ziyaretçilerinizden gelen tepkileri her zaman dikkate almalı ve zaman zaman sitenizi iyileştirici değişiklikler yapmaya devam etmelisiniz.
Tasarım ve Geliştirme
Resimler: Kullandığınız resimler ne kadar güzel ve rengarenk olursa olsun, kaliteden ödün verme pahasına hepsini web için optimize edin. Herkesin internet bağlantısı sizinki kadar hızlı olmayabilir ve internet gezginleri beklemeye hiç tahammül edemez.
Önce Çizin: Grafiklerinizi veya sitenizin tamamını kendiniz tasarlıyorsanız tasarımı biraz düşünmeden grafik editörünüzü açmayın. Elinize bir kalemle kağıt alıp birkaç taslak çizim yaparsanız öğelerin yerleşimini daha kolay belirleyebilirsiniz.
Kontrast ve Yazı Boyutu: Bu konuda kesin kurallar olmasa da bugüne kadar gezdiğiniz web sitelerinden kontrast düzeyinin ve yazı boyutlarının nasıl olması gerektiğini aşağı yukarı kavramışsınızdır. Siz de bu “kabul edilebilir” düzeylerin dışına çıkmamaya gayret edin. Sizin gözleriniz keskin olabilir ama tahmin ettiğinizden çok daha fazla insanda göz kusuru bulunduğunu unutmayın.
Tutarlılık: En kötü tasarlanmış siteler tasarımda bir tutarlılık sağlayamamış olanlardır. Sitenizin her sayfasında ya da bölümünde ayrı bir tasarım denemeye kalkışmayın. Kullanıcılar her yeni sayfada siteyi yeniden keşfetmekten hoşlanmazlar (hatta farklı bir siteye girdiklerini düşünebilirler). Sitenizin tutarlı bir tasarımı olsun ve bütün içeriğinizi bu tasarım üzerine oturtun.
Test Edin: Sitenizi olabildiğince fazla koşul altında (tarayıcı, işletim sistemi, çözünürlük, bağlantı hızı vb.) test etmeye çalışın ve arkadaşlarınızdan da sitenizi test etmelerini rica edin. Tasarımınızda belirgin bir değişiklik yaptığınızda testleri tekrarlayın.
İçerik Nasıl Olmalı
Boşluklar: Amatörlerin sıkça düştüğü hatalardan biri boşluk kullanımıdır. “Burada çok boşluk kalmış, yazıyı uzatayım ya da boşluğu daraltayım” diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz; tek bir alana çok fazla yazı sıkıştırmak hoş bir şey değildir. Boşluksuz sürüp giden bir yazıyı okumak daha zor ve sıkıcıdır. Nasıl ki marketlerde bütün ürünler tek bir rafa yığılmıyor, daha ferah bir dağılım tercih ediliyorsa siz de metninizi birkaç parçaya ayırıp gerekli yerlerde boşluk kullanmalısınız.
Hedef Kitlenizi Düşünün: Yazılarınızı kendiniz için değil, ziyaretçileriniz için yazdığınızı aklınızdan çıkarmayın. Okurlarınız yazdıklarınızı rahatça anlayabiliyor mu? Gerekirse birkaç okurun yorumuna başvurup anlaşılması zor cümleleri yeniden yazın.
Laf Kalabalığı Yapmayın: Sizce “115 mm baskı çaplı tampon baskı makinelerimizi global pazarlara sunuyoruz” cümlesi mi daha etkili yoksa “Bütün dünya tampon baskı makinelerimizi kullanıyor; siz de kullanabilirsiniz!” mi? Basit cümleler daha çarpıcıdır. Giriş metinlerinde ayrıntıya girmektense kısa ve etkileyici cümleler kullanmaya çalışın.
İlgiden Faydalanın: Sitenizdeki bir makaleyi okuyan veya bir ürünü inceleyen kişinin o konuyla ilgilendiğini varsayabiliriz. Sayfanın sonunda ziyaretçiyi eli boş bırakmak yerine konuyla ilgili olabilecek başka sayfalara veya ürünlere linkler ekleyebilirsiniz.
Kaydolmayı Zorunlu Kılmayın: Kullanıcıların en nefret ettiği şeylerden biri de aradıkları küçük bir bilgiye erişmek için bir siteye kaydolmak zorunda kalmaktır. Sitenizin bütün içeriğini üyelere özel hale getirirseniz hitiniz azalır, arama motorlarında geriye düşersiniz ve sitenize muhtemelen bir daha uğramayacak gereksiz üyeler edinirsiniz. Üyelerinize birtakım avantajlar sunabilirsiniz ama tek bir sayfayı görmek için hiç kimseyi üyelik formu doldurmak zorunda bırakmayın.