Hemen çıkma oranı neden önemli? Hemen çıkma oranı nasıl öğrenilir? Web sitelerinin SEO çalışmalarında başarılı olabilmesi için en önemli faktörlerden biride artık hemen çıkma oranıdır. İngilizce Bounce Rate kelimesinden dilimize çevrilen bu kavram Google için çok önemli bir kriter olarak değerlendiriliyor. Google’nin kendi kuruluş amacı insanlığa nasıl faydalı olurum sloganıdır. Bu bağlamda da arama sonuçlarını kullanıcıya faydası olacak içerikler sunmayı hedeflemektedir. Peki Google arama motoru web sitenizin kullanıcıların fayda sağlayacağı bir web site olduğunu nereden bilecek? Bunun için bazı kriterler belirlenmiş, web sitenizin açılma hızı, tasarımı, içeriklerinizin özgünlüğü, görsellerin optimizasyonu, kelime yoğunluğu ve hemen çıkma oranı bunlardan biridir.
Hemen Çıkma Oranı Nedir?
Google, hemen çıkma oranını, tek sayfa ziyaret (yani ziyaretçinin sayfa ile etkileşim olmadan giriş sayfasından sitenizden ayrıldığı ziyaretler) yüzdesidir. Şeklinde tanımlamaktadır. Bir web sitesinin hemen çıkma oranı ne kadar düşükse o kadar başarılı olduğu anlamına gelir. İçerik türüne ve amacına göre her web sitesinin makul oranda hemen çıkma oranı vardır. Sıfıra indirmek diye bir şey yok, ancak minimuma indirmek elinizdedir.
• İçerik Siteleri: %50
• Servis Hizmeti Veren Siteler: %20
• E-ticaret Siteleri: %30
• Üyelik Odaklı Siteler: %40
• Blog Siteleri İçin İse: %85 olarak belirtilmektedir.
Hemen Çıkma Oranı Nasıl Hesaplanır?
Hemen çıkma oranını em basit haliyle şu şekilde hesaplayabiliriz. Web sitenize gelen ziyaretçi sayının 1000 olduğunu düşünelim, bu ziyaretçilerden 600 tanesi tek bir sayfaya baktıktan sonra sitenizden çıktı, geriye kalan 400 kişi ise web sitenizin içersin de kalıp başka bir sayfaya yöneldi. Bu durumda sitenizin hemen çıkma oranı %60 olarak hesaplanır.
Hemen Çıkma Oranı Neden Yükselir?
Hemen çıkma oranının çok yüksek olmasının en büyük nedeni web sitenizin fayda odaklı olmamasıdır. Bir çok web site reklam amaçlı yapıldığı için aldatıcı yönlendirmeler nedeni ile anında çıkış gözlemlenir. Bunun yanı sıra diğer etmeneler arasında aşırı yavaş çalışan bir site, kodlama hataları ve karmaşayı sıralayabiliriz.
Web Site Tasarımı: Site tasarımında kullanılan görseller, renkler, yazı büyüklükleri ve okunabilirlik, kullanıcı deneyimi açısından başarılı olmaması gibi uyumsuzluklar nedeni ile ziyaretçinin sitenizden çıkmasına neden olabilirsiniz.
Sayfa Hızı: Sayfa açılış hızı çok önemli, hatta Google webmasterların site açılış hızlarını test edebilecekleri ve neleri düzeltmesi gerektiği ile ilgili tavsiyeler veren bir sisteme de sahip. Sayfa açılış hızı SEO kriterleri açısından önemli bir faktördür. Sitenize ulaşan bir ziyaretçi yine aynı şekilde bir sayfadan diğerine geçmek isteyecektir. Eğer sayfalar arası geçiş yeteri kadar hızlı olmaz ise ziyaretçiler sizin dışınızda başka alternatif sitelere yöneleceklerdir. Ziyaretçiler sabırsızdır. Sayfanızın açılmasını beklemeyecektir. O nedenle çok çabuk tepki vermelidir.
Mobil Uyumluluk: Mobil uyumluluk artık web siteleri için olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır. Durum öyle bir hal aldı ki mobil kullanıcı oranı bilgisayar kullanım oranını geçti. Bu nedenle web sitenizi mobile göre tasarlamalısınız. Sitenizin mobil uyumlu olmaması durumunda ilk sayfayı görür görmez sitenizden çıkış yapacaklardır. Bu nedenle hemen çıkma oranınız yükseltecektir.
Reklam görselleri: Bir çok web site sahibinin amacı, siteye ziyaretçi çekerek reklamlardan gelir elde etmektir. Ancak bunu yaparken gereğinden fazla reklam görseli kullanmak ziyaretçilerin hoşuna gitmeyen bir durumdur.