VDSL2 Nedir – Nerelerde Hizmet Vermektedir?

VDSL2 Nedir – Nerelerde Hizmet Vermektedir?

VDSL2 (Very High Speed Digital Subscriber Line 2), mevcut telefon hattın üzerinden, internete çok daha hızlı bağlanmanı sağlayacak son teknoloji bağlantı şeklidir. Şimdi kullandığın ADSL bağlantısından, ortalama 8 kat daha hızlıdır.

null

VDSL2 ile saniyede 16 Megabit’e ve 32 Megabit’e kadar download, 1 Megabit’e kadar upload yapma imkanına sahip olursun. Böylece, internet üzerinden en hızlı şekilde dosya indirebilir; çok daha fazla bilgiye, çok daha yüksek hızlarda kesintisiz olarak ulaşırsın. Ayrıca VDSL2, Triple Play adı verilen ses, görüntü, veri yüksek çözünürlüklü Televizyon (HDTV) ve interaktif oyun uygulamalarının yanında sana daha pek çok avantaj sunar.

Türkiye’de internet bağlantısı denince akla gelen ilk kurum olan Türk Telekom bir süredir internet bağlantısı hızında devrim niteliğinde değişim olacağını müjdeliyordu. VDSL2 adı verilen yeni teknolojiyi hayata geçirmek için gerekli çalışmalar yapılıyor. Detaylara inmeden önce VDSL2’ni bugün mevcut en hızlı DSL bağlantı çeşidi olduğunu belirtelim. Evet gerçekten de en hızlı DSL bağlantı kullanıma sunulacak gibi görünüyor. VDSL’in açılımı “Very High-bit-rate Digital Subscriber Line” yani “Çok Yüksek Veri Akışlı Dijital Üyelik Hattı”. VDSL2 kullanıma geçtiğinde 50 Mbps indirme hızı gerçek olabilecek. Bunun anlamı saniyede yaklaşık 6 MB veri indirmek demek oluyor. Karşı taraf bu derece hızlı dosya verebiliyorsa 700 MB’lık bir CD’yi 2 dakikada indirmek mümkün olabilecek. Hız bu derece artıyor ama önemli bir sorun var. Bağlantı bildiğimiz bakır telli telefon kablosundan aktarıldığı için limitleri belli.

Veri akış hızını arttırmak için farklı tip sinyaller gönderiliyor. Bakır telefon kabloları bu sinyalleri belirli mesafeye kadar taşıyabiliyor. Kağıt üstünde görünen değerlere göre 13 Mbps hız için aktarım mesafesi 1.5 km ve 55 Mbps içinse 300 metreyle sınırlı. Yani mesafeyle ilgili sorun var. Çözümse telefon santralinden mümkün olduğunca çok alana fiber kablo hattı çekip mahalleye eriştikten sonra gerekli dönüştürücü üzerinden bakır telefon hattına geçmek. Bu noktada Türk Telekom’a önemli görev düşüyor. Öncelikli bölgelerden başlamak kaydıyla mümkün derece fazla alana fiber kablo döşenmesi lazım. Yoksa VDSL2 rakamları havada kalır. Çünkü bazı kullanıcılara hat sorunlu diyerek 4 Mbps ADSL bağlantı verilemediği bile oluyor!

Ne zaman, hangi hız ve kaç YTL?

Türk Telekom’un sayfasında yer alan bilgiye göre gerekli altyapı sağlanmış. Altyapıdan kasıt santrallerdeki cihazlar mı yoksa çekilen fiber kablolar mı pek net değil. firmanın açıklamasına göre VDSL2 servisiyle birlikte 16 ve 32 Mbps indirme hızlarında servis başlıyor. Her iki durumda da yükleme hızı 1 Mbps olacak. Bu paketlerin 1 Temmuzdan itibaren yürürlüğe gireceği belirtiliyor. Fiyatlandırma şu tabloda görülüyor.

Anlaşılacağı gibi fiyatlar toptan olarak belirtilmiş. Yani son kullanıcılar için değil de ISS’ler vb için geçerli olan değerler. Tablodaki rakamlara KDV ve ÖİV dahil. 16 Mbps için aylık 98 YTL pek abartılı bir rakam değil. 32 Mbps için istenen 128 YTL de o kadar uçuk değil. Eskiden 4 Mbps için bu rakamlar isteniyordu. Şimdi 8 kat fazlasını aynı fiyata almaktan bahsediyoruz. Toptan olan bu fiyatlar son kullanıcılara ulaşınca biraz daha artar. Tahminlere göre 16 Mbps için 129 YTL ve 32 Mbps için 169 YTL gibi rakamlar çıkabilir. Evler için fazla ama ofisler için çok güzel bir değer.

Yurtdışı çıkışları sorun yaratmamalı

Üstüne basmakta fayda var bu tarifelerde limit yok. Türk Telekom yetkililerinin ilettiğine göre VDSL yayıldıkça ADSL fiyatlarında düşüş gerçekleşecek. Hedef 2008 sonunda 250 bin üyeye VDSL2 ulaştırmak. İlk etapta 16 ve 32 Mbps olan hız seçenekleri zamanla birlikte 70 Mbps seviyesine kadar çıkartılacak deniliyor. VDSL2 çalışmalarını ciddi biçimde yürüten Türk Telekom hız darboğazı yaşanmaması için yurtdışı çıkışını arttırma çalışmaları da yapıyor. Elbette bu son derece gerekli bir hamle. Çünkü biz Türkiye içinde VDSL2 ile yüksek hızda internete bağlanırsak ama yurtdışı çıkışı düşük kalırsa anlamsız olur. Bu durumda sadece Türkiye’deki VDSL2 aboneleri kendi aralarında yüksek hızda aktarım yapmakla sınırlı kalır. Yurtdışı çıkışlarının kapasitesini arttırmak için New York, Londra, Paris gibi önemli merkezlere POP bağlantıları kuruluyor.

İnternet dışındaki diğer servisler

VDSL2 ile yüksek hızda veri akışı mümkün olunca HDTV programlarını bile aynı hat üzerinden aktarmak mümkün olabilecek. Bu uygulama VOD (Video on demand = İsteğe bağlı video) olarak kullanılıyor. Yani tek bir hattan ses, video ve veri taşınabilir. Kablo TV’nin aynı kablodan internet ve TV bağlantısını iletmesi gibi bir durum. Zaten telefon görüşmesini taşıyan hat internet dışında HDTV yayını da iletince uygulama Triple Play (Üçlü Oynatma) halini alıyor. Buna ek olarak etkileşimli oyunlar da eklenebiliyor. Sonuçta ilginç bir noktaya da geliyoruz. Yurtdışı çıkışları yetersiz kalırsa 32 Mbps bağlantı alıp da çoğu zaman 10 Mbps değerini aşamayan kullanıcılar olabilir! Bu durumda kullanıcı ancak yurtiçinde daha yüksek hızlara çıkabilir. Örneğin görüntü servisi verildiğinde yurtdışı çıkışları buna etki etmez. Çünkü görüntü yurtiçindeki bir merkezden VDSL2 hattıyla aktarılıyor olacak. Başta dediğimiz aylık abonelik ücreti ve sınırsız veri aktarımı çok hoş olsa da HDTV, oyun gibi ek servislerin ücretsiz olacağını sanmıyoruz. Bunlara üye olmak için ek ödeme ya da kullanım başı ek masraf gelecektir.

Modemleri güncellemeye hazır olun

Maalesef çoğumuzun sahip olduğu ADSL modemler en fazla ADSL2+ ile uyumlu. Bu durumda VDSL2 terfisi yapacaklar yolda kaldı. Yepyeni bir modem almaya hazır olun. Şu an piyasada sadece Zyxel marka VDSL modem var ve fiyatı 252 YTL olarak görünüyor. İlgi oldukça ve VDSL2 yaygınlaştıkça fiyatlar inecektir. Ancak ilk alanlar epey masraf yapacak gibi görünüyor. Acaba VDSL2 servisi sunan ISS’ler modem hediyesi yapacak mı? 1 yıl üye olana modem bizden gibi kampanyalar görebiliriz. Diğer ülkelerde VDSL2 çoktan hayata geçirildi. Bunlar; Avustralya, Belçika, Brezilya, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Hong Kong, Japonya, Malezya, Hollanda, Rusya, Slovenya, Kore, İspanya, İsveç, İsviçre, Tayvan ve A.B.D. Şimdi sırada Türkiye var. Ücretlere örnek vermek gerekirse Almanya’da 25 Mbps indirme / 5 Mbps yükleme için aylık 115 YTL, 50 Mbps indirme / 10 Mbps yükleme için aylık 125 YTL ödeniyor. Bu sadece internet bağlantısı değil. Bazısı HDTV olan 70 TV kanalı ve IPTV paketi ücretsiz.

Bulunduğunuz bölgede VDSL2 Hizmetinin olup olmadığını öğrenmek için aşağıdaki linke tıklayarak altta bulunan kutucuğa telefon numaranızı 3 haneli alan kodu ile birlikte girerek “Kontrol Et” butonuna basınız. Ayrıca bu sayfadan ön başvurunuzu yapabilirsiniz

VDSL2 Hizmeti Sorgulama