RSS Hakkında Bilgi, RSS Nedir ve Nasıl Kullanılır

RSS Hakkında Bilgi, RSS Nedir ve Nasıl Kullanılır

RSS ne işe yarar? RSS Beslemeleri okuyucusu ile ilgili bilgiler. RSS internet sitelerinde yapılan en son haberleri yada güncellemeleri takip etmek için kullanılan kullanışlı bir sistemdir. Web sitelerini tek tek dolaşmak yerine RSS beslemelerinden yapılan güncellemeleri takip etmek çok daha kolaydır. Çünkü her sitede yapılan değişiklik manşet bölümünde yer almaz. Güncel haberlere ulaşmak biraz sıkıntı yaratır. Sayfalar arası dolaşmanız gerekir. Bu hem vakit kaybı hem de yorucu bir iştir. İnternet sitelerinin sadece güncel haberlerini RSS beselemeleri sayesinde takip edebilirsiniz.

Son yıllarda bilgiye erişim inanılmaz derecede kolaylaştı. Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlarda saniye başı akan yenilikler, güncellemeler ve duyurular dünyanın her köşesinden farklı cihazlar aracılığıyla takip edilebiliyor. E-posta sayesinde mektuplaşma gibi masraflı ve yavaş yöntemler rafa kaldırıldı, faks cihazları antika oldu. Asıl sorunsa çok fazla bilginin erişilebilir hale gelmesi. Sadece bize lazım olanları seçmek için belirli bir taktik izlemek gerekiyor. İnternette gezinip bilgileri takip ediyoruz ama çok sayıda site olduğu için bunları kolayca takip etmek sıkıntılı olabiliyor. E-posta kontrolü çok daha kolay çünkü bilgiler adrese teslim ediliyor yani yeni e-posta gelince sesli uyarı almak yetiyor. Spam mesaj sorunu kısmen de olsa akıllı filtrelerle aşılabiliyor. İnternet sitelerinin adreslerini unutmamak için favori listesi kullanıyor olabilirsiniz ama bunları tek tek ziyaret etmek yerine sadece güncellenenleri ziyaret etmek daha iyi olmaz mı? İşte bu noktada imdada yetişen RSS beslemeleri oluyor.

RSS yani “Really Simple Syndication’ın anlamı gerçekten basit yayın. Bu sistem sayesinde bilgi kaynağına abone olabiliyoruz. En çok internet sitelerinde karşımıza çıkıyor. Firma sitesi, haber sitesi, blog ya da bir başka sitenin RSS beslemesine üye olabilirsiniz. Abone olduktan sonra belirli aralıklarla bağlantı kurulup sitede yenilik olup olmadığı kontrol ediliyor ve eğer varsa özet bilgi alınıyor. Arka planda gerçekleşen bir işlem ve beslemenin sağlanmış olması şart. Bazı durumlarda sadece başlığı, bazen giriş metnini ve hatta ilk görseli almak mümkün. RSS beslemelerini bir araya getiren programları ve internet servislerini kullandığınızda yenilikleri çok daha kolay biçimde takip edebilirsiniz yani zamanınız boşa gitmez ve veriminiz artar. Aynı zamanda belirli kelimeleri aratarak bu konuyla ilgili beslemeleri ve ardından internet sayfalarını bulabilir ve ziyaret edebilirsiniz. İnternet tarayıcıların güncel sürümlerinde RSS besleme desteği yer alıyor. Bunu gösteren sembolse genelde turuncu renkli kare logodur. Adres satırında logoyu görürseniz RSS beslemesi sunulduğunu anlayabilirsiniz.

RSS Beslemeleri ile Verim Arttırma

Siteleri ücretsiz olarak ziyaret edebildiğimiz gibi RSS beslemelerini de ücretsiz olarak alabiliyoruz. Sitelerin bu servisi sunması gerekli dedik. Çoğu internet sitesinde WordPress ve vBulletin gibi hazır paketler kullanılıyor ve RSS besleme desteği standart geliyor. Siteyi yayınlayan sunucu belirli aralıklarla RSS beslemesi gönderiyor. Bu aralık süresince içerik güncellenmişse uyarı alıyor ve haberdar oluyorsunuz. Herhangi bir sitedeki RSS beslemesine üye olmak isterseniz adres satırındaki turuncu logoya ya da sitenin herhangi bir bölümünde (genelde sayfa tepesi ya da dibi) yer alan RSS linkine ya da logosuna tıklamanız gerekiyor. Ardından çeşitli seçenekler görebilirsiniz. Çünkü tüm site içeriğini takip etmeniz gerekmiyor. Örneğin sadece spor haberleri ya da telefon incelemeleri ya da eklenen yorumları takibe alabilirsiniz. Elbette bir siteden birden çok RSS beslemesine üye olmak da mümkün. Bazı durumlardaysa içerikte çok formatla ilgili seçenekler belirir. Örneğin RSS ya da Atom formatı destekleniyor olabilir.

Daha da iyisi özel bir program kurup sisteminizi yavaşlatmak zorunda değilsiniz. Bizim favorimiz olan Google Reader (reader.google.com) sitesi sayesinde RSS besleme takibi kolaylaşıyor. Üstelik mobil cihazlara özel uygulaması da var. Ekranı ufak ve internet bağlantısı daha pahalı olan mobil cihazlarda RSS besleme daha da önem kazanıyor çünkü site gezmek yerine sadece gelişmelerle ilgili bilgi sahibi oluyorsunuz.

Masaüstüne eklenen widget sayesinde yeni RSS besleme sayısını görebilirsiniz. Masaüstü ve taşınabilir sistemlerdeyse Google Reader sitesine gitmeden internet tarayıcı eklentilerini kullanarak yeniliklerden haberdar olabilirsiniz. RSS beslemelerini kaynaklarına göre sınıflandırabilir ya da en yeniden eskiye doğru dizebilirsiniz. Bazı internet tarayıcılarsa bütünleşik RSS besleme sistemine sahip. iGoogle gibi özel başlangıç sayfalarına da RSS beslemeleri eklenebiliyor.

Web Sitenizin RSS Beslemesini Oluşturun

İnternet siteniz varsa RSS besleme sunarak ziyaretçilerin işini kolaylaştırabilirsiniz. RSS‘de site içeriği gibi kodların sunulmasıyla ortaya çıkıyor ama RDF olarak bilinen kurallar kalıbına uyuyor. RDF’in temelindeyse FITML ile bağlantılı olan XML dili var. Özel bir programlama dili bilmeden, mevcut içeriği farklı etiketlerle kuşatarak RSS beslemesi oluşturmak mümkün. Bu özel sistemde beslemeyi oluşturan sitenin adı, içeriği, yayınlanma tarihi, içeriğin fontu ve boyutu gibi bilgiler var. Blogger gibi amatör blog servisleri bile RSS beslemesini otomatik olarak hazırlıyor. Elbette daha büyük ve popüler internet sitelerinde özel olarak geliştirilmiş daha karmaşık RSS besleme sistemleri olabiliyor. Bu sayede bilgilerin daha detaylı sunulması, özelleştirilmesi, daha fazla sayıda başlığın beslemeye entegre edilmesi, alt kategorilerin oluşturulması mümkün. Gelişmiş tip RSS beslemesi sunmak için bir miktar programlama dili bilmek gerekiyor. Aşağıdaki örneğe bakalım:

<?xml version-'l. O” encoding=”utf-8”?>
<rss version=”2.0”>
<channel>
<title>Site Beslemesi</title>
<description>Yenilikleri Duyuran Site Baslıkları</description>
<link>https://www.dijitalteknoloji.net</link>
<item>
<title>Mart 2015</title>
<description>Dergimizin Yeni Sayısı Çıktı</descripti- on>
<link>https://www.dijitalteknoloji.net/</link>
</item>
<item>
<title>Samsung Yeni Modeli S6’yı Duyurdu </title>
<description>Samsung Galaxy S6 resmen duyuruldu. Cihazın satış fiyatı ve teknik özelliklerine buradan ulaşabilirsiniz.</description>
<link>https://www.dijitalteknoloji.net/cep-telefonu/samsung-galaxy-s6-hakkinda-tum-teknik-detaylar.html</link>
</item>
</channel>
</rss>

FITML kodlarında olduğu gibi başta ve sonra ile açma ve kapama etiketleri var. Benzer biçimde üst kısımda genel bilgiler yer alıyor. Sırasıyla RSS sürümü, besleme adı, tanımlaması, site adresi ve iki örnek girdi görülebiliyor. Girdilerin başlıklarına tıklanırsa açılacak internet adresleri de link olarak eklenmiş. RSS istemcisi bu bilgilere bakarak görsel bir sunum yapıyor.