Online işletim sistemleri yani diğer bir tabirle çevrimiçi işletim sistemleri, yapıları gereği birçok avantaj sağlıyorlar. En önemli avantajları ise kullanıcılara her yerden ulaşılabilen masaüstleri sunabilmeleri, dosyaları ücretsiz olarak depolayabilme ve kolayca düzenleyebilmenize imkan sağlamaları olarak gösterilebilir. Sanal işletim sistemleri üzerinden beş dakikada oluşturacağınız bir web sayfasında çok sevdiğiniz şarkıları, videoları ve fotoğrafları istediğiniz gibi paylaşabilme imkanı sunuyor. 128 bit şifreleme sistemini kullanan online işletim sistemleri dosyalarınızın güvenliğini de sağlamış oluyorsunuz.
Online işletim sistemleri, gelecekte bazı yazılım maliyetlerini de tarihe gömecek gibi gözüküyor. Çünkü bu tür ortamlarda güvende olmak için herhangi bir güvenlik duvarı, anti virüs yazılımı, anti spyware gibi programları yüklemenize gerek yok
Geleceğin işletim sistemleri olarak görülen online işletim sistemlerine bir göz atalım;
Glide Browser OS, renkli ve parlak görüntüsüyle çevrimiçi işletim sistemleri içinde görsel olarak oldukça ilgi çekici bir alternatif. Kelime işlemci, sunum hazırlayıcı, fotoğraf editörü, takvim, adres defteri gibi bünyesinde birçok işlevsel araç barındırıyor. Ayrıca, kullanıcılarına sunduğu 30 GB’lik dosya depolama alanı da, Glide Browser OS’i tercih etmek için iyi bir neden. Glide Browser OS’u kullanmak için ücretsiz kayıt oluyoruz.
OpenOffice.org, Firefox, Zimbra ve Gimp gibi popüler açık kaynak kodlu yazılımlarla göz dolduruyor. Tabii, bu hizmetin karşılığında ufak bir ödeme yapmanız gerekiyor.
OOS
OOS, başlat çubuğu, Notepad, Image Editor gibi ihtiyaç duyabileceğiniz uygulamaları online masaüstünüze seriyor. OOS, kendi web sayfalarınızı oluşturmanıza da olanak sunuyor. OOS arayüzünün çalışma hızı konusunda oldukça başarılı. Online işletim sisteminin üzerinde zaten yoğun işlemci yükü gerektiren işlemler yapmayacağınız için arayüzün hızlı olması OOS’u denemek için geçerli bir sebep olabilir
Paint sürümü, Twitter istemcisi, YouTube, Flicker pencereleri, medya oynatıcı, web tarayıcı, metin editörü, çeşitli oyunlar ve bing haritaları bulunuyor. Bunun yanında ek web hizmetlerini, Başlat menüsü üzerinden kurabiliyorsunuz.
KDE masaüstü yöneticisini kullanan Linux işletim sistemlerini andıran görüntüsüyle ilk bakışta iyi etkiler bırakan EyeOS, hızıyla da kullanıcının ilgisini çekiyor. Deyim yerindeyse siz daha tıklamadan istediğiniz bilgi veya programlar önünüze gelmiş oluyor. Kelime işlemci, tablolama programı, sunum oynatıcı, e-posta istemcisi, web tarayıcısı, takvim gibi araçları kullanıcılarının kullanımına sunuyor.