Network yani ağ artık hayatımızın bir parçası haline geldi. Durum öyle bir hale geldi ki iP’si olmayan bir cihaz kalmadı. IP yani internet Protokolü ile internete çıkabilir ve diğer cihazlar ile iletişim kurabilirsiniz. Her bir cihazın kendisine özgü bir IP adresi bulunur bu tıpkı her insana verilen kimlik numarasına benzer. Ancak birde statik ve dinamik IP vardır. Peki statik IP nedir ve IP’den ne gibi farklılıkları vardır.
IP Adresi Nedir
Birden fazla bilgisayarın birbirlerine bağlandığı yapıya network yani ağ adı verilir. Bir ağa katılmak için bilgisayarınıza internet üzerinden veya ağ üzerinden ulaşılmasını sağlayan adrese IP adresi adı verilir. İnternet’e bağlanan her bilgisayara, İnternet Servis Sağlayıcısı tarafından otomatik olarak bir IP adresi atar. ADSL veya çevirmeli bağdaştırıcı internete bağlanan kullanıcıların IP adresi çoğu zaman dinamiktir. Bunun nedeni servis sağlayıcıda o an boş bulunan bir IP adresi otomatik olarak atanır. Bu nedenden dolayı IP adresinin belli kısımları değiştirebilirsiniz.
Statik IP Adresi Nedir
Adresleme Dinamik ya da statik olarak yapılabilir. Statik IP adresleme el ile yapılan adreslemedir. Statik IP adresleri olan bilgisayarların adresleri değişmez. Statik IP sunucu görevi gören bilgisayarlar için tercih edilir. Statik IP’de tıpkı IP adresi gibi bilgisayarınızın internet üzerinden ulaşmasını sağlar. Statik IP adresi sabittir yani her internet veya ağ bağlantısında IP adresiniz sabit kalır. Bütün bağlantılarınızı aynı IP adresi üzerinde yapmış olursunuz. Özellikle IP çakışmaları, Ağ kurma veya ADSL bağlantısı yapılandırılırken kullanılır.