HTML Başlangıç Sayfası Nasıl Yapılır

HTML Başlangıç Sayfası Nasıl Yapılır

HTML’ye ilk adım nasıl atılır? Nereden başlanır? HTML öğrenmeye başlayarak web’deki kariyerinizin ilk adımlarını atabilir, kendinizi web tasarımında ya da programlama alanında geliştirmek için yola koyulabilirsiniz. İnternette HTML öğrenmek için birçok kaynak mevcut. Fakat sağlıklı şekilde ilerlemek isteyenler için yegane önerimiz www.w3.org adresinden ulaşılabilen ücretsiz online dersler. Web’in standartlarını belirleyen World Wide Web Consortium, bu adreste oldukça etkili ve kullanışlı online eğitimler sunuyor.

Basit bir HTML belgesi oluşturuyoruz ve web tasarımına ilk adımımızı atıyoruz.

Belgemizi hazırlamak için bu yazıda web tasarımıyla uğraşan birçok kişi gibi Adobe’nin başarılı programı Dreamweaver’ı kullanacağız. Yazılımın File menüsünden New seçeneğine tıklayarak boş bir HTML belgesi oluşturuyoruz.

Adobe Dreamweaver ile yeni bir belge oluştururken önceden kısmen şekillendirilmiş sayfaları seçebileceğimiz gibi tamamen boş bir belge de oluşturabiliyoruz. Biz işin temelinden bahsetmek istediğimiz için en yalın şablonu kullanacağız.

Belgenin <HEAD> ile </HEAD> etiketleri arasında kalan bölümde <TITLE> etiketini görüyoruz. Bu bölüme sayfamızın başlığını yazacağız. <TITLE> ile </ TITLE> etiketleri arasına yazdığımız metin, belge başlığı olarak tarayıcının üst çerçevesinde görüntülenecek.

<BODY> etiketinden hemen sonra belgemizin ana başlığı olan cümleyi <H1> ile </H1> etiketlerinin arasına yazıyoruz. Sonrasında bu başlığın altında görüntülenmesini istediğimiz paragrafı <P> ile </P> etiketleri arasına yazıyoruz.

HTML belgelerde <H1>’den <H6>’ya kadar farklı boyutlarda başlıklar kullanmak mümkün. Tercihen bir belgede yalnızca bir adet <H1> başlığı kullanmamız gerekse de <H2>, <H3> gibi daha küçük başlıkları daha çok kez kullanabiliriz.

<FONT> etiketini ve bu etiketin “color, size, weight” gibi parametrelerini kullanarak, belgemizin içindeki metinlerin yazı tipi özelliklerini düzenleyebiliyoruz. Yazılara farklı renkler vermek, kalınlık ve büyüklüklerini belirlemek elimizde.

Belgemizi kaydettikten sonra <FONT> etiketiyle yaptığımız değişikliklerin sayfaya nasıl yansıdığını görebiliyoruz. Etiketlerin ve parametrelerin nasıl sonuç verdiğini görmek için belgenizi kaydedip bir tarayıcıyla açabilirsiniz.

Adobe Dreamweaver’ın sunduğu başarılı özellikler sayesinde HTML belgelerimizin içinde yer alan öğeleri kolayca biçimlendirebiliyoruz. Yukarıda gördüğünüz gibi birkaç tıklamayla sayfadaki resme tıklanabilir bir bağlantı ekleyebiliyoruz.