.htaccess unix tabanlı sistemlerde kullanılan bir sistemdir. .htaccess anlamı ise ingilizce= Hypertext Access İnternet sayfaları için Apache serverlerde ayarlar yapmaya yarayan bir dosya türüdür. .htaccess SEO açısından da çok önemlidir. .htaccess ile güvenlik amacıyla dosyalara şifre koruma sağlayabilir, yönlendirmeleri istediğiniz bir sayfaya yapabilir, uzun php, asp yada diğer uzantılarda adres kısaltması yapmaya olanak verir. .htaccess dosyası Apache Web sunucusundaki, servis sağlayıcısının default olarak belirlemiş olduğu server konfigürasyonlarından bazılarını değiştirmenizi sağlar. Apache’yi yada Server üzerinde yüklü olan işletim sistemini yeniden başlatmadan htaccess ile yaptığınız değişiklikler aktifleştiği için oldukça pratik çözümler bulunabilir. Server ayarlarının yapıldığı dosyalara ulaşılmadığı durumlarda (örn. httpd.confi php.ini gibi) bazen kurtarıcı rolünü üstlenir özellikler taşır.
htaccess dosyasını olabildiğince küçük tutun. Çünkü her dosya isteğinde sunucu tarafından kontrol edilirler. .htaccess dosyasını düzenli tutun. Kurallar arttıkça dosyayı anlaması zorlaşacaktır. # kullanarak her bölüme açıklama yazın. URL’yi yeniden tanımladığınız, bir önceki sayfaya yönlenen kurallarda (Nohotlink örneği gibi) [L] özelliğini ekleyin. Bu sunucuya, başka bir kuralı uygulamamasını belirtir. .htaccess kurallarının alt klasörlerde de geçerli olduğunu, alt klasördeki .htaccess kuralının ise üzerindeki kuralları değiştirebileceğini düşünün.
.htaccess Dosyası Nasıl Hazırlanır
Basit bir text editörü ile yeni bir sayfa oluşturun. Sayfayı .htaccess ismiyle kaydedip, FTP üzerinden sunucunuzdaki ana dizine gönderin. Windows İşletim sistemi kullanıyorsanız Notpad çalıştırın daha sonra htaccess.txt olarak kaydedin. FTP’ye bağlanın bağlandıktan sonra htaccess.txt dosyasını FTP adresinize atınız ve burada ismini .htaccess olarak ismini yeniden değiştiriniz.
Aşağıda ki kodu .htaccess dosyanızın en üstüne yazınız;
<Files ~ "^.(htaccess|htpasswd)$"> deny from all </Files> Options Indexes order deny,allow