Google Web Yönetici Araçları Ne İşe Yarar

Google Web Yönetici Araçları Ne İşe Yarar

Çoğu internet kullanıcısının aradığı bilgiye arama motorları üzerinden, özellikle Google’ı kullanarak ulaşıyor olması sebebiyle günümüzde sitenizin “Google dostu” olması hayati önem taşıyor. Google’ın ücretsiz site yöneticisi (webmaster) araçları sitenizi daha Google dostu bir hale getirmek için basit yöntemler sunmakta. Web Yöneticisi Araçları’nı kullanarak Google’ın sitenizi nasıl gördüğünü inceleyebilir, sitenizin Google’da listelenmesiyle ilgili problemleri giderebilir ve sitenizin Google arama sonuçlarında nasıl görünmesini istediğinize dair bilgileri Google’la paylaşabilirsiniz.

Google ve webmaster’lar arasında daha fazla iletişim sağlayan bu servis sayesinde, bilgiye ulaşmayı daha hızlı ve daha basit kılan yenilikçi Google teknolojilerinin de oluşması sağlanıyor. Böylelikle, arama sonuçlarının daha kapsamlı ve taze olması sağlanarak servisten sadece webmaster’lar değil, tüm internet kullanıcıları faydalanmış oluyor.

Mevcut webmaster araçları içinde hala webmaster’ların, siteleri hakkında detaylı bilgi içeren site haritalarını Google’a göndermelerini sağlayan Site Haritaları adlı bir araç bulunmakta. Site Haritaları Creative Commons lisansıyla lisanslanmıştır, böylece diğer arama motorlarının da site haritalarından faydalanması sağlanmaktadır. Ayrıca Google, Sitemap Generator adlı açık kaynak Python istemcisi sayesinde kullanıcıların site haritalarını oluşturmasını kolaylaştırmaktadır. Google, gelecekte site haritalarının Apache, IIS gibi web sunucuları tarafından desteklenmesini hedeflemektedir.

Site Yöneticisi Araçları

Google Web Yöneticisi Merkezi’ne www.google.com/webmasters adresinden ulaşabilirsiniz. sitenizle ilgili araçları kullanabilmek için öncelikle sitenizi Web Yöneticisi Merkezi’ne eklemeniz gerek. Bunun için öncelikle “Site yöneticisi araçları (Site Haritaları dahil)” linkine tıkladıktan sonra “Site eklemek için burayı tıklayın” yazan kutuya tıklayıp sitenizin adresini yazın. Ardından “Sitenizi doğrulayın” linkine tıklayıp doğrulama yöntemlerinden birini (meta etiketi ekleme veya dosya yükleme) seçerek sitenin size ait olduğunu doğrulayın.

Sitenizi doğruladıktan sonra kullanabileceğiniz bazı önemli araçlar şunlar:

Tarama hataları: Googlebot’un tararken belli hatalarla karşılaştığı sayfalar burada listelenir. Böylece tarama kapsamınızı geliştirmek için düzeltmeniz gereken hataları kolayca tespit edebilirsiniz.

Robots.txt analizi: Googlebot’un robots. txt dosyanızı nasıl gördüğünü gösterir. Googlebot’un dosyaya en son zaman ulaştığı, durum raporu ve ana sayfanıza erişimin engellenip engellenmediği gibi bilgileri görebilirsiniz. Bu özelliği kullanarak robots.txt dosyanızı çeşitli Google tarayıcılarına (örn. arama, içerik, resim) veya Robots standardına karşı test edebilirsiniz. Böylece gerçek dosyada herhangi bir değişiklik yapmadan, deneme amacıyla yapacağınız değişikliklerin nasıl bir sonuç vereceğini test edebilirsiniz.

Site doğrulaması yönetimi: Site sahibinde bir değişiklik olduğunda sitenin sahipliğini yeniden doğrulayabilirsiniz.

Tercih edilen etki alanı: Google sitenizi indekslerken hangi adresi kullanacağını (www’lu ya da www’suz) seçebilirsiniz.

En sık yapılan arama sorguları: Sitenizin göründüğü ve kullanıcıların sitenize eriştiği en çok yapılan 20 sorgu ve her bir aramayla temsil edilen en çok yapılan 20 sorgunun yüzdesini görüntüler.

Tarama istatistikleri: Başarıyla taranan sayfaların dağılımını ve Googlebot’un erişemediği sayfaların dağılımını görüntüler.

İçerik analizi: Sitenizi tararken sayfalarınızın içeriğine ilişkin Google’ın dikkatini çeken bazı sorunlar burada listelenir. Bu sorunlar, sitenizin Google arama sonuçlarında görünmesini engellemez; ancak bu sorunları dikkate almanız Google’ın daha fazla bilgi sahibi olmasını ve hatta sitenizin daha fazla trafik almasını sağlayabilir. Örneğin, başlık ve meta açıklama metni arama sonuçlarında görünebilir ve kullanışlı, açıklayıcı bir metnin kullanıcılar tarafından tıklanma olasılığı çok daha yüksektir.

Dizin istatistiği: Google’ın sitenizi nasıl indekslediği, indekslenmiş sayfalar, sitenize link veren sayfalar, mevcut site önbelleği ve sitenize benzer sayfalarla ilgili bilgi verir.

Site haritası ekle: Google’a siteniz hakkında ekstra bilgi veren bir genel web ya da mobil site haritası yüklemenizi sağlar.