E-İmza olarak bilinen Elektronik İmza artık günümüzde vaz geçilmez uygulamalardan bir tanesidir. E-İmza sanal dünyada gönderilen belge ve dokümanların kime veya hangi kuruma ait olduğunu gösterir. Elaktronik imza yani E-İmza 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ile devlet tarafından resmen tanınmış olup bu kanunun amacı, elektronik imzanın hukukî ve teknik yönleri ile kullanımına ilişkin esasları düzenlemektir. Yine kanunun kapsamı elektronik imzanın hukukî yapısını, elektronik sertifika hizmet sağlayıcılarının faaliyetlerini ve her alanda elektronik imzanın kullanımına ilişkin işlemleri kapsamaktadır.
Elektronik İmza (E-İmza) Ne İfade Eder
Elektronik imza yan, E-İmza kavramı oldukça geniş bir tanıma sahiptir ve bireylerin elle atmış olduğu imzaları tarayıcıdan geçirdikten sonra sayısallaştırılmış imzaları, kişilerin göz retinası, parmak izi veya ses gibi biyolojik özelliklerinin kaydedilerek kullanıldığı biyometrik önlemleri içeren elektronik imzaları veya bilginin bütünlüğünü ve tarafların kimliklerinin doğruluğunu sağlayan sayısal imzaları içerir.
Elektronik imza E-İmza elle atılan imzaya eşdeğerdir ve tıpkı ıslak imza gibi kullanılabilir. Elektronik ortamda ıslak imza kullanılamayacağı için elektronik imza geliştirilmiş ve her türlü resmi işlemi kağıt ortamına göre çok daha hızlı ve güvenilir bir şekilde kullanılmasını sağlamaktadır.
Elektronik İmza E-İmzanın kullanım alanları ise kamu kurumlarıyla yapılan işlemlerde, e-devlet uygulamaları, bireysel ve kurumsal bankacılık işlemlerinde, E-Ticaret uygulamalarında, E-Belediye uygulamalarında, finansal uygulamalarda, sigortacılık işlemlerinde, bankacılık sektöründe, elektronik sözleşmelerde, postalarda, faturalarda, muhasebe uygulamalarında ve güvenli bağlantı uygulamalarında kullanılmaktadır.
Elektronik İmzanın (E-İmza) Özellikleri Nelerdir
Elektronik imza E-İmza kullanıcılara aşağıdaki temel özellikleri sağlamaktadır:
Veri Bütünlüğü: Size ait verilerin izinsiz ya da yanlışlıkla değiştirilmesini, silinmesini ve veriye ekleme yapılmasını önleyebilmektir.
Kimlik Doğrulama ve Onaylama: Yayınlanan mesajın ve mesaj sahibinin iletiminin geçerliliğini sağlayabilmektir.
İnkar Edilemezlik: Bireylerin elektronik ortamda gerçekleştirdikleri işlemleri inkar etmelerini önleyebilmektir.