Bilişim Suçu Nedir Kısaca

Bilişim Suçu Nedir Kısaca

Bilişim suçları hakkında kısa bilgi. Hangi işlemler bilişim suçu kapsamına girmektedir. Ülkemizde bilişim suçlarına karşı bir duyarlılık oluşmaya başladı fakat toplumumuz hala yeterince bu konuda bilinçli değil. Bilgisayar, çevre birimleri, POS makinesi, cep telefonu gibi her türlü teknolojinin kullanılmasıyla işlenilen suçlar olarak tanımlanmaktadır. Bu makalemizde bilişim suçları türleri, turuva atlarının cezası nedir, ülkemizde yaygın olarak işlenen bilişim suçları, bilişim suçlarına karşı nasıl mücadele edilir? Konularına değineceğiz.

Bilişim Suçlarının Türleri Nelerdir?

Hakaret, küfür, kredi kartı yolsuzlukları, sahte belge basımı, bilgilerin çalınması ve buna bağlı olarak devam edebilecek suçları kapsamakla birlikte bunlarla sınırlı olmayıp, günden güne değişiklikler göstermektedir.

Truva Atları Kullanmak Bilişim Suçu Mudur?

Truva atları gibi yazılımlarla bilgisayar sistem veya servislerine yönelik yetkisiz erişim ve dinlemeler “Bilişim Alanında Suçlar” kanununa göre suçtur.

Ülkemizde En Çok Görülen Bileşim Suçlarından Örnekler

• Başkalarının adıyla e-posta göndererek özellikle ticari ve özel ilişkileri zedeleme.

• Kişisel ya da kurumsal bilgisayarlara yetkisiz erişimle bilgilerin çalınması ve karşılığında sahiplerini tehdit ederek maddi menfaat sağlanması.

• Şirketlere ait web sayfalarının alan adının ele geçirilmesi ve bu alan adlarının karşılığında yüklü miktarlarda para talep etmek.

Truva Atı Kullanmanın Cezası Nedir?

Türk Ceza Kanunu’na göre truva atlarını kullanarak yetkisizce bilgisayarlara erişmenin cezası 1-7 yıl arasında hapis veya adli para cezası olmaktadır.

Bilişim suçuyla karşılaştım, ne yapmalıyım?

1. Yasa dışı sitelerle ilgili şikayetlerinizi siber@egm.gov.tr eposta adresine bildirebilirsiniz.

2. Şikayetçi olduğunuz konularla ilgili elde edebildiğiniz tüm delillerle birlikte en yakın Cumhuriyet Başsavcılığı’na müracaat ederek şikayetçi olabilirsiniz.

3. il Emniyet Müdürlükleri tarafından yürütülmekte olan tüm tahkikatlarda savcılık talimatı veya mahkeme kararı esas alınmaktadır.

4. Şikayetçi olduğunuz konularla ilgili olarak yapılacak çalışma neticesinde internet servis sağlayıcının yurt dışında bulunması durumunda adli makamlar tarafından yapılacak olan Adli istinabe ile konunun takibi gerçekleştirilebilmektedir.