Daha kaliteli fotoğraflar çekebilmek için bazı ipuçları anlatacağız. Kapalı alanda çektiğiniz fotoğrafların neden bulanık çıktığını, Kırmızı göz efektinin neden oluştuğu, yakınlaştırma diğer bir tabir ile zoom yaptığınız zaman fotoğraflarda neden piksellenmeler olduğunu, fotoğraflarda mor çizgiler ve yansımaların oluşmasındaki nedenler ve bunların çözüm yollarından bahsedeceğiz. Bu sayede en iyi fotoğrafları elde edebileceksiniz. Net kaliteli fotoğraflar çekebilmek için kullandığınız cihaz kadar o cihazı doğru kullanabilmekte gerekir.
Kapalı alanda çektiğim fotoğraflar bulanık çıkıyor, sebebi ne olabilir?
Bulanık fotoğraflar dijital fotoğraf makinesine sahip kullanıcıların ortak sorunudur. Ne kadar profesyonel bir makine kullanılırsa kullanılsın, ortamdaki ışık göz önüne alınmadan ayar yapıldığında elde edilen fotoğraflar bulanık, karanlık veya kirli çıkacaktır. Dijital makinelerle güneşli havalarda çekilen kareler çoğu zaman başarılı olur. Fakat makineler ışıksız ortamda netleme konusunda zorlanır, yani bulanık fotoğrafların sorumlusu kapalı ortamdır. Makinenizin ISO, enstantane ve diyafram değerlerinde bilinçli değişiklikler yaparak daha iyi sonuçlara ulaşabilirsiniz.
Kırmızı göz efekti neden oluşuyor? Nasıl önleyebilirim?
Kırmızı göz sorununun oluşma sebebi, makinenizin şaşından çıkan ışığın göz retinasından yansımasıdır. Bu efekti azaltmak için çoğu fotoğraf makinesi bir kırmızı göz önleme fonksiyonu içerir. Bu fonksiyon, fotoğraf çekilmeden önce flaştan küçük bir ışık demetinin gönderilmesiyle oluşur. Böylece karşınızdaki canlının göz bebeği küçülerek yansıma ihtimalini azaltır. Kırmızı göz önleme fonksiyonu, her zaman istenilen sonucu vermeyebilir. Bu durumda bir imaj işleme yazılımından faydalanarak fotoğrafları düzeltebilirsiniz.
Dijital yakınlaştırma (zoom) özelliğini kullandığımda fotoğraflarda neden pikseller görünüyor?
Dijital yakınlaştırma işlemi fotoğraf makinenizin yazılımı tarafından uygulanan suni bir işlemdir, optik yakınlaştırmanın yerini tutamaz. İmaj kalitesini hızlı bir biçimde düşürdüğü için zorunda olmadıkça dijital zoom’u kullanmamanızı öneririz. Fotoğraflarınızın bir bölgesini büyütmek isterseniz, dosyayı bilgisayarınıza kopyaladıktan sonra bir yazılımdan faydalanmalısınız. Yakınlaştırma özelliğini sıklıkla kullanmayı düşünüyorsanız, makine satın alırken optik yakınlaştırma derecesi yüksek ürünleri tercih edebilirsiniz.
Bazı fotoğraflarda mor çizgiler ve yansımalar oluşuyor, sebep ne olabilir?
Çoğu zaman giriş seviyesi fotoğraf makinelerinde görünen bu sorun, krom kaplı veya yüksek kontrastlı hedefler seçildiğinde ortaya çıkar. Bir ağacın yaprakları arasından parlak gökyüzünün çekerek makinenizin bu konudaki başarısını ölçebilirsiniz. Ağacın yapraklarının kenarlarında mor çizgiler görülmemelidir. Sorunu gidermek için makinenizin kötü olduğu ortamlarda çeşitli optik yakınlaştırma oranlarını deneyerek lensin zaaflarını gidermeyi deneyebilirsiniz.