Dijital fotoğraf makinelerinde geçen bazı terimler zihninizi bulandırabilir. Özellikle ürün satın alırken teknik özellikler arasında yer alan bu terimler kullanıcıların bir hayli kafasını karıştırmaktadır. Bizde dijital fotoğraf makinelerinde adı sıkça geçen terimleri sizler için açıklamaya çalıştık, hangi özellik ne işe yarar işte liste;
Bulanık fotoğraf: Deklanşöre basma sırasında oluşan titreme, fotoğrafın bulanık çıkmasına sebep olabilir. Genelde makinenin yakınlaştırma (zoom) fonksiyonu kullanıldığında veya ortam ışığının yeterli olmadığı durumlarda meydana gelir.
Görüntü sabitleyici (IS – OIS): 8X ve üzeri optik yakınlaştırma sunan bazı fotoğraf makinelerinde bulunan, titreme sonucunda oluşan görüntü bulanıklığına engel olmayı amaçlayan bir teknolojidir. Elde oluşan titremeler, CCD alıcının arkasına yerleştirilen ve sürekli olarak CCD’nin açısıyla oynayan ultrasonik bir motor sayesinde dengelenir.
LCD: Dijital fotoğraf makinesi gibi cihazlarda bulunan likit kristal ekranlardır.
Optik yakınlaştırma (zoom): Klasik fotoğraf makinelerinde de kullanılan, lensler arasındaki mesafenin değiştirilerek cisimlerin yakınlaştırılması işlemidir. Dijital zoom, resimdeki noktaların sayısal olarak çoğaltılmasını sağlayarak yakınlaştırma sağlasa da resmin kalitesinde bozulmalara yol açar.
Üçler kuralı: Resmi ikişer yatay ve dikey çizgi sayesinde dokuza bölerek kompozisyon oluşturma yöntemidir.
Diyafram: Lensten geçen ışık miktarını belirleyen açıklığa verilen isimdir.
Exif: Exchangeable Image File Format. Dijital fotoğraflara, kamera markası / modeli, enstantane, diyafram değeri ve tarih gibi bilgilerin kaydedilme standardıdır.
Flaş başlığı: Bazı kameralar, ek bir flaş takmanıza olanak tanıyan metal bir bağlantı noktası sunarlar. Bu metal alan standarttır ve çeşitli tipteki flaş ünitelerini kabul eder.
ISO: International Standards Organization – Uluslararası Standartlar Organizasyonu’nun kısaltmasıdır.
Lens parlaması: Güneş ışığının lens ve fotoğraf üzerinde bıraktığı daire demeti şeklindeki parlamadır.
Enstantane (Shutter): Fotoğrafın işlenmesi için, ışığın ne kadar süreyle alınacağını ifade eder. İngilizcesi shutter olan bu tanım, dilimize örtücü, perdeleyici, enstantane ve obdüratör olarak çevrilmiştir.
Beyaz dengelemesi (White balance control): Beyaz dengelemesi olmayan, ya da bu ayarı kendisi yapan bir makine her ışık türünde ideal ortam aydınlatmasını ya da aydınlatma kaynağını bulamaz. Bu özellikle floresan ile aydınlatılan odalarda problemlerle karşılaşmanıza yol açar. Bu tür ortamlarda dijital fotoğraf makineleri genellikle ortamın olduğundan daha karanlık olduğunu zannederek ISO değerini yükseltir bu da fotoğrafın olduğundan daha karanlık üstelik yüksek ISO değeri sebebiyle kumlu çıkmasına yol açar.