ISO ayarları özellikle profesyonel çekim yapanlar için hayati önem taşımaktadır. Özellikle dijital fotoğraf makinesi satın alırken adını çokça duyduğumuz ISO nedir nasıl ayarlanır bundan bahis edeceğiz. Çoğu dijital fotoğraf makinesinde bu ayarlar otomatiktir. Auto, 100, 200, 300… şeklinde devam eden bu değerler silsilesindeki Auto seçeneği ile düşünmenize bile gerek yoktur ancak profesyonel çekim yapıyorsanız durum değişmektedir. ISO hassasiyeti belirtmektedir. Dijital fotoğraf makinenizin sensörüne gelen ışığa olan duyarlılık değeridir. ISO İngilizce International Organization for Standardization kelimelerinin baş harfleri bir arya getirilerek oluşturulmuş bir kelimedir. Türkçesi ise Uluslararası Standartlık Örgütü anlamına gelir.
ISO’nun fotoğraf üzerindeki etkisi direk görüntü kalitesini etkilemektedir. Yüksek ISO değerlerini kullandıkça genel görüntü kalitesi düşmektedir. Bunun nedenini birazdan açıklayacağız. ISO yükseldikçe detay kayıpları başlar, gürültü miktarları gözle görülür bir şekilde artmaktadır. Bu nedenle ışığın yetersiz olduğu durumlarda çekeceğiniz konuya göre bu durum değişmektedir ancak ISO değerini yükseltmek en son tercih olmalı.
Fotoğraf çektiğiniz zaman karanlık çıktığında burada devreye ISO ayarları girer. ISO ayarını yükselterek fotoğrafı yükseltebilirsiniz. Fotoğrafınız aydınlanır ancak bunun bazı yan etkileri de olur. Siz ISO değerini yükselttiğiniz an cihazınız daha fazla güç tüketmeye başlar makinenizin sensörüne düşen ışık miktarı artar. Bu nedenle fotoğrafınızın kalitesi bozulur. Burada ISO’yu faydalı kullanmak size kalıyor. Örneğin uçan bir kuşun fotoğrafını çekeceksiniz ancak güneş nedeni ile hiçbir şey belli olmuyor. Burada devreye ISO hassasiyet değerleri giriyor. ISO ayarını düşürerek ışığı azaltabilir ve görüntüyü yakalayabilirsiniz.