Daha İyi Fotoğraf Çekebilmenin Püf Noktaları

Daha İyi Fotoğraf Çekebilmenin Püf Noktaları

Nasıl daha kaliteli fotoğraf çekilir? En kaliteli fotoğraf çekimi nasıl yapılır? Hızlı ve kolay uygulanabilen ipuçlarıyla daha başarılı manzara ve portre fotoğraflar çekebilir, profesyonel görünümlü sonuçlar elde edebilirsiniz. Doğru flaş kullanımı, alan derinliği, gün batımı manzara fotoğrafları, karanlık ortamlarda yapılması gerekenler, siyah beyaz fotoğraf çekimini sanat harikasına dönüştürme yöntemlerini sizlere anlatacağız. Fazla detaya girmeden yeni başlayan kişilerinde profesyonelce fotoğraf çekebileceği yöntemleri sizlere anlatacağız.

Flaşı Sadece İç Çekimlerde Kullanmayın

Fotoğraf makineniz ışığın az olduğu ortamlarda otomatik olarak flaş patlatmasına rağmen, gündüzleri dış çekimlerde genellikle flaş patlatmaz. Makinenin özelliklerinden her zaman flaş patlatmasını ayarlayabilirsiniz. Bu size özellikle dış çekim portrelerde ön tarafı daha çarpıcı ve detayları daha net görünen resimler çekme avantajı sağlayacaktır.

Karanlıkta Kalmayın

Makinelerin sahip olduğu dahili flaşlar çoğu zaman bir odayı tamamen aydınlatacak güçte değillerdir. Bunu dikkate alarak fotoğrafını çekeceğiniz cisme daha fazla yaklaşın. Makinenizin kitapçığına bakarak flaşınızın en fazla kaç metre yakınını aydınlattığını öğrenebilirsiniz.

Gün Ortası Çekimlerinden Kaçının

Sabah erken saatte ve akşamüzeri yaptığınız çekimlerin öğle zamanı, güneş tepedeyken yapılan çekimlerden daha iyi çıktığını fark etmişsinizdir. Öğle vakti renkler soluk görünmesine karşın, akşam üzeri daha canlı görünür. Bu canlılık, güneşin sebep olduğu eğik gölgelerle birleşince insanı daha fazla etkileyen ve göze hoş görünen fotoğraflar ortaya çıkacaktır.

Çok Fazla Detaya Girmeyin

Bir kareye mümkün olduğunca çok şey sığdırabilmek çok cazip bir işmiş gibi görünse de en iyi sonuçlar bir cisme odaklanmış fotoğraflardan elde edilir. Ön plana çıkarmak istediğiniz konuya karar vererek gereksiz nesneleri göz ardı etmelisiniz. Çok fazla detay içeren fotoğraflar kafa karıştırıcı ve etkileyicilikten uzak olurlar.

Alan Derinliği Teknikleri

En çarpıcı fotoğraflar, derinlik hissi uyandırabilen fotoğraflardır. Bunun avantajı gözümüzün fotoğraflarda ana objeyi kolayca seçebilmesidir. Mesela bir çiçek demeti fotoğrafı ilgi çekici olabilir ama objektifi sadece bir çiçeğe odaklayıp derinlik hissi katarak daha ilginç bir kompozisyon yaratılabilirsiniz. Makineniz diyafram açıklığı ayarını değiştirmenize izin veriyorsa, açıklık değerini artırmayı deneyin (küçük F – Stop zamanı seçerek) böylece daha fazla derinlik hissi yaratabilirsiniz.

Makro çekim

Hemen her fotoğraf makinesinde objektifi bir nesneye iyice yakınlaştırıp yakın çekim yapmaya izin veren makro modu bulunur. Bazı modeller en fazla 10 cm’ye kadar izin verirken bazı modeller 1 cm’ye kadar yaklaşmanıza imkan tanırlar. Makro çekimin en büyük avantajı küçük nesnelerin detaylı fotoğraflarının çekilebilmesidir. Makro çekimlerde alanın derinliği iyice artırılarak bitki ve küçük canlıların çarpıcı resimleri sunulabilir.

Siyah – Beyaz Fotoğrafçılık

Siyah – beyaz çekilen fotoğraflar ilginç olabilir ama bu işi fotoğraf düzenleyici yazılımlara bırakmak akıllıcadır. Fotoğrafı çekerken renkleri saf dışı bırakırsanız bunun geri dönüşü olmayacaktır. Renkli fotoğrafları etkileyici siyah – beyaz fotoğraflara çeviren başarılı yazılımlar bulunur. B/Works (http://www.mediachance.com/digicam/bworks.zip – Boyut: 521 KB), dijital fotoğraf makinesiyle elde ettiğiniz imajları siyah – beyaz hale getiren, bunu yaparken fotoğraflarınıza sanatsal görünüm kazandıran bir uygulamadır. Uygulama kontrast oranını yükseltme, fotoğrafın arkaplan rengini karartma gibi yöntemler ve filtreler kullanarak fotoğrafları etkileyici hale getirebiliyor. B/Works’ün aynı zamanda renkli fotoğrafları Sephia tonlarında kaydetme yeteneği de mevcut. Kullanımı oldukça pratik olan uygulama ücretsiz olarak kullanılabiliyor.

Soluk Renkler

Makro çekimlerde cisme çok yaklaştığınız için flaş çok güçlü hale gelip resimdeki renklerin soluk görünmesini sağlayabilir. Bunu önlemenin çeşitli yolları vardır. ilki cisimden uzaklaşıp lens yardımıyla odaklanma ve yakınlaşma işlemi yapmaktır. Böylece cisimden uzak olduğunuz için flaş etkisi azalacaktır. Bir diğeriyse flaş lambasının önüne bir kağıt parçasıyla perdeleme yapmaktır. Ayrıca makinenizin flaş gücünü ayarlama özelliği olup olmadığını da kontrol etmelisiniz. Biraz para ödemeye razıysanız, makinenizin uygun flaş çıkışı da mevcutsa etkisini ve gücünü kontrol edebileceğiniz ayrı bir flaş aparatı da alabilirsiniz.

Gün Batımı Çekimleri

Gün batımı çekimlerinde kameranız otomatik olarak sahneyi aydınlatmaya çalışacaktır. Poz karşıtlığını -2 ya da -3’e getirerek manzaranın bozulmasını engellemeniz daha çarpıcı bir gün batımı fotoğrafı çekmenizi sağlar.