Televizyon sektörü teknolojinin gelişmesine paralel olarak hızla gelişmektedir. Normal yayınlardan HD teknolojisi geçen geçen görüntü kalitesi klasik görüntülere göre çok daha yüksek görüntü kalitesi vaat ediyorken bu teknoloji yerini Ultra HD TV’lere devir ediyor. HD ekranlarda en yüksek çözünürlük 1080p şeklinde ifade edilen 1920×1080 piksel çözünürlüğe sahip. 1080p: çözünürlük ölçüsü ve resim tarama metodunu belirtir. Buradaki “p” harfi ise (progressive scan) progresif tarama metodunun kullanıldığını ifade etmektedir.
Ultra HD TV ise 4320p şeklinde ifade edilen 7680×4320 piksel çözünürlük desteği ile kullanıcıların karşısına çıkıyor. Ultra HD TV’lerde sadece görüntü kalitesi değil daha pek çok alanda yüksek özellikler vermektedir. Buna bir örnek verecek olursak ultra HD formatı yükseklik bakımından HDTV’lere göre 4 kat daha yüksekken, genişlik olarak da HDTV’lere göre 4 kat daha geniş bir yapıya sahip.
ITU – Committed to connecting the World yani Uluslararası Telekomünikasyon Birliği, yüksek çözünürlüklü “Ultra High Definition Television” standardının teknik detayları üzerinde anlaşmaya vardı. ITU, 3840×2160 ve 7680×4320 çözünürlüğündeki televizyonları UHDTV olarak adlandıracak. Bu iki çözünürlük, sırasıyla 4K ve 8K olarak bilinecek.
Normal yayınlarda 60 dakikalık bir videoyu CD’lere sığdırabiliyorduk bunun sebebi görüntüler çok daha az yer kaplıyordu. Daha sonra görüntü kalitesinin artması aynı videoyu DVD’lerde saklayabilirken Full HD yayınların çıkması ile aynı uzunluktaki videoyu Blu-Ray disklerde saklanabiliyoruz. Görüntü kalitesi ile videoların kapladığı alan arasında doğru bir orantı bulunmaktadır. 60 dakikalık bir Ultra HD video için yaklaşık olarak 10TB alan kaplaması anlamına geliyor.