HDTV’ler ile ilgili bazı hurafeler dolaşıyor. Bunlar arasında özellikle bazı kavramların birbiri ile karıştırıldığını fark tetik, HDTV’ler her tarafa yayıldı. Artık HD özelliği olmayan TV yok diyebiliriz. Görüntü kalitesi olarak DVD’den sonraki nesli ifade eden HDTV’den verim alabilmek için bu desteğe sahip görüntüleme cihazı ve görüntü kaynağı olmalı. Mesela LCD ya da plazma televizyonunuz HDTV destekliyse bu kalitede görüntü için başka nelere ihtiyacınız var? Belki de yeni bir televizyon almak üzeresiniz ve kafanızı karıştıran çok sayıda farklı model var. Hiç kullanmayacağınız ya da kullanamayacağınız özellikler için fazladan para harcamanıza gerek yok. Bu soruları ve bunlara yönelik cevapları başlıklar halinde inceliyoruz.
HD Destekli Televizyonun Ekranı Ne Kadar Büyükse Görüntü Kalitesi de O Derece Yüksek Olur
Ekranlar ne kadar büyükse piksel boyutları o derece artabiliyor. Eğer ekrandaki pikselleri görüyorsanız, görüntünün kalitesinin düştüğünü fark edeceksiniz. Genel bir kabul olarak ekran ne kadar büyükse o derece uzağa oturmak iyidir. Böylece detaylardan rahatsızlık duymazsınız. Elbette ekrana çok uzak kalmanın da anlamı yok. O zaman da detayları tamamen kaybetme durumu ortaya çıkabilir. Bir ekrana belirli bir uzaklıktan bakıyorsanız pikselleri görme ihtimaliniz çok düşüktür. Bu ekrandaki görüntü ister VCD ister HD kalitesinde olsun, uzaktan bakıldığında hiçbir fark olmayacaktır. LCD ve plazma ekranların sahip olduğu doğal çözünürlük, görüntü kalitesini etkileyen önemli bir unsurdur. DVD kalitesindeki görüntü televizyon ekranına uyarlandığında görüntüde bozulma meydana gelir. İzlenen görüntünün çözünürlüğü, ekranın doğal çözünürlüğüyle örtüştüğünde kalitede bozulma olmaz. DVD’yi izlerken buna uygun bir televizyon yerine HD destekli bir televizyon kullanmak kalite kaybına sebep olabilir. Çözünürlüğün yazılımsal olarak değiştirilmesi kalite kaybını kaçınılmaz kılar.
HD Özellikli Bir Televizyon Aldıktan Sonra Görüntüleri Çok Yüksek Kalitede İzlemeye Başlayacağız
Maalesef böyle bir değişiklik sadece televizyona bağlı değil. Elbette kaliteli bir televizyon alarak yolun bir kısmını kat ettiniz ama esas gerekli olan, HD kalitesinde yayın sunan bir kaynak. Bunun için birkaç alternatif var. Birincisi yerel TV kanallarının HD kalitesinde yayına başlamasını beklemek. İkincisi HD destekli bir oynatıcı ve HD film diskleri kullanmak. Ama eğer bu kaynaklardan gelen veriler yani görüntüler, HD kalitesinde kameralarla çekilip işlenmemişse kalite kaybı olması kaçınılmaz. Demek ki, çekim yapılan ilk andan evimizdeki televizyona kadar tüm ortamlar HD uyumlu olacak ki yüksek kalitede görüntünün zevkine varalım. Mesela HD destekli bir kanal, 20 yıl öncesi nostaljik görüntüleri ekrana getirirse kalitesiz bir görüntü olması muhtemel. Çünkü 20 yıl önceki kayıtların HD kameralarla yapılmış olmasını beklemiyoruz. Buna göre çözünürlük yazılımsal olarak uydurulacak ve HD kalitesinde dense de aslında öyle olmayacaktır.
Ekran Çözünürlüğünü Arttırdıkça HDTV Görüntü Daha da Netleşir
HD standartlarında 720p, 1080i ve 1080p modelleri bulunuyor. Piyasada satılan ekranların çoğu 720p standardında üretilmiş durumda. Daha büyük boyutlu ve pahalı ekranların bir kısmı 1080i formatında. Ama 1080p destekli modeller henüz üretilmiyor. Nedeniyse 1080p destekli yayın yapan ya da kısa vadede yayın yapmayı planlayan kuruluş olmaması. Çünkü bu kalitede görüntünün sunulabilmesi için çok yüksek bant genişliğine ihtiyaç duyuluyor. Ancak çok yüksek depolama alanı sunan HD-DVD ve Blu-Ray medyalarla okuyucuları piyasaya çıktığında 1080p standardı yaygınlaşmaya başlayacak gibi görünüyor. Yüksek çözünürlüklü 1080i bir televizyon alıp bununla 720p yayınları izlemenin hiçbir getirisi yok. Üreticiler 1080i modellerin 720p modellerden daha net görüntü verdiğini söylese de durum yayın kalitesiyle ilgili. Eğer 1080i bir set bulur da almak isterseniz aynı durum geçerli olacaktır.