Android Box satın alırken dikkat etmeniz gereken püf noktaları sizler ile paylaşacağız. Yeni nesil televizyonlar içersin de işletim sistemiyle birlikte gelmektedir. Android TV OS, WebOS, Tizen işletim sistemleri yaygın olarak tercih edilmektedir. Televizyon ledleri televizyonun günlük açık kalma süresine göre değişiklik gösterse de ortalama ömrü 10 yıl kadardır. Ancak içersin deki işletim sisteminin ömrü 5 yıl sürmektedir. Çünkü uygulamalar sürekli olarak güncellenmektedir bu nedenle daha fazla hafıza ve daha fazla RAM ihtiyacı duymaktadır. Özellikle televizyonunuz ile oyunda oynuyorsanız mutlaka harici bir Android Box ihtiyacı doğmaktadır. Bu makalemizde Android Box seçerken nelere dikkat etmemiz gerektiğinden bahsedeceğiz.
Neden Android Box Almalıyız?
Android Box cihazlar açık kaynak kodlu olduğu için kısıtlama olmadan dilediğinizce kullanabileceğiniz cihazlardır. Google Play gibi büyük bir marketten yararlanma imkanına sahipsiniz ve bunun haricinde apk olarak uygulamaları yükleyebiliyorsunuz. Buda size oldukça geniş bir yelpaze sunuyor. Peki Hangi Android Box cihazını tercih etmeliyiz.
Hangi Android Box Cihazı Satın Almalı
Bir android box satın almaya karar verdikten sonra hafızası ne olsun, RAM ne olsun gibi kriterler başlıyor. Burada çokça bilgi olması kullanıcıların kafasını karıştırabiliyor. Ancak hangi cihazı satın almalıyımın cevabı benim nelere ihtiyacım var sorusunu kendinize sorarak başlamalısınız. Örneğin sadece Youtube, Netfilix gibi aboneliğe dayalı video platformlarından videolar izlemek gibi bir amacınız varsa 16GB hafızalı 2GB RAM bellekli cihazlar işinizi görecektir. Burada dikkat edeceğiniz husus ise ürününüzün lisanslı olup olmadığına mutlaka dikkat ediniz. Eğer lisansız bir cihaz alırsanız Netfilix izlerken sorun yaşayabilirsiniz. Lisanslardan detaylı bahsedeceğiz.
Eğer İnternete girmek, görüntülü görüşmeler yapmak hatta bazı oyunları oynamak gibi planlarınız varsa mutlaka minimum 4GB RAM ve 32GB hafıza tercih etmelisiniz. Cihazınızın USB ve hafıza kartı girişi mutlaka olmalıdır. Böylece apk dosyalarınızı flaş bellek ile kolayca yükleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra bilgisayarınızdan Android box cihazınıza kolayca veri aktarabilirsiniz. Mesela bilgisayardan indirdiğiniz bir filmi izleyebilirsiniz.
Şuanda piyasadaki cihazlar Android 10, 11 ve 12 işletim sistemleri yüklü olarak geliyor. Android 13 Beta sürümü yayımlandı ancak henüz testler tamamlanmadığı için cihazlarda sunulmuyor. Satın alacağınız cihazın hangi Android sürümünü kullandığını kontrol etmeyi unutmayın bunun yanı sıra güncelleme desteği verilip verilmediği de önemli. Şöyle düşünün satın alacağınız Android Box cihazının ömrü size minimum 5 yıl yetmeli. Bu nedenle eski cihazlardan çok yeni cihazları inceleyin. Cep telefonlarında olduğu gibi gelen güncellemeler uygulamanın boyutlarının artması ve yeni sürüm Android işletim sistemleri cihazların giderek yavaşlamasına neden oluyor. Gelelim TV Box’lardaki lisans konusuna.
Android BOX Cihazlarda Lisans Tipleri
Resmi Lisanslar
Başım ağrımasın sorun çıkmasın diyorsanız en iyi çözüm resmi lisanslı ürünleri tercih etmektir. Bunları dezavantajı ise port edilmedikleri için Webcam çalıştırmak sorun yaratabiliyor. Ancak en güvenli lisans bu tür cihazlardadır.
Google L1 Widevine lisans
Google L1 Widevine lisansı dijital içerik platformlarındaki videoları HD, veya daha yüksek çözünürlüklerde oynatma desteği sunan bir çeşit sertifikadır. L1 lisansına sahip olan cihazlarda videolar sunulan en yüksek çözünürlükte oynatılabilmektedir. L1 lisansına sahip olmayan cihazlarda L3 lisansı bulunmaktadır, bu cihazlarda dijital içerik platformlarındaki videolar HD kalitesinde izlenmiyor. Daha düşük çözünürlük ile video izleyebiliyorsunuz. Bu lisansta cihazınız aslında Google Pixel telefonunu taklit ediyor. L1 lisanslarda genelde çok sorun çıkmıyor. Resmi lisanslara göre güvenirlik tabi ki bir alt sırada ancak uzun yıllar sorunsuz kullanabilirsiniz.
APK Kullanarak Lisans Sorununu Aşma
Eğer satın aldığınız cihazda herhangi bir lisans yoksa apk yöntemi dediğimiz, uygulamanın apk dosyasını bulup yükleyerek sorunu aşabiliyorsunuz. Ancak bu yöntem sizin canınızı sıkabiliyor. Çünkü uygulamaların güncellenmesi vs. durumlarında elle manuel olarak uygun apk dosyasını bulup kendiniz güncellemeniz gerekecektir. En riskli yöntemdir.