Baskı devre hazırlamanın en basit yöntemlerinden bir tanesi kuşe kağıt ile hazırlamaktır. Baskı devre, devre elemanlarını montaj edebilmek için yüzeyi bakır kaplı plaketin üzerine bağlantı yolları yaparak montajını yapmaktır. Baskı devre çıkartırken elemanların boyutu ve yerleşimi çok önemli uygun yerleşim ve çizim yapıldıktan sonra baskı devre yapılır şimdi sizlere en iyi baskı devre hazırlama tekniklerinden kuşe kağıdı ile baskı devreyi anlatacağız.
İlk önce baskı devresini çıkartacağımız devre şemasının, bağlantı yollarının çizimini yapacağız. Bunun için çeşitli programlara veya elle çizim yolunu da kullanabilirsiniz.
Plaketin ebatları çizilen baskı devre boyutunda ayarlanır. Kesmiş olduğunuz bakır plaketi iyi temizleyin zira elinizi dahi dokundurduğunuzda elinizin yağı plakete geçer bu da bağlantı yollarında bozukluklara neden olur. Bulaşık temizlemekte kullanılan maddeler oldukça etkilidir bunları kullanabilirsiniz. Plaket temiz ve parlak olmalıdır.
Plaketi temizledikten sonra sıra kuşe kağıda geldi. Kuşe kağıdını ısıya dayanıklı ve ucuz olduğu için tercih ediyoruz. Çizdiğimiz baskı devreleri almış olduğumuz kuşe kağıda fotokopi çekeceğiz yada lazer yazıcıdan çıktı alacaklar. Normal püskürtmeli yazıcıdan olmaz bunun nedeni ise normal yazıcılardaki tonerden kaynaklanmaktadır. Bize ise toner lazım o nedenle ya lazer yazıcı yada fotokopi olacak fotokopide en koyu miktarında olsun ki baskı devremiz güzel çıksın. Sonraki aşama ise kuşe kağıttaki toneri plakete aktarmaya. Bu iş için ütü kullanacağız. Ütü sayesinde kuşe kağıttaki toner bakır plakete yapışacak ve yollar hazır hale gelecek. İlk yapmamız gereken ütüyü maksimum sıcaklık derecesine almak ve ısınmasını beklemek. Ütümüz ısındığı zaman, kuşe kağıdını simetrik bir şekilde plaketin üzerine yapıştırıp (kuşe kağıttaki yollar plaketin bakır tarafına bakacak şekilde yerleştirin) ütülemeye başlayalım ama ütüyü sağa sola gezdirmeden koyduğumuz yerden ütülemeye devam edelim bu ütüleme süresi devrenin büyüklüğüne göre değişecektir. Küçük devrelerde daha az zamanlı bir ütüleme yapmalıyız bu ütüleme çeşitli ütülere göre farklılık göstermektedir. Eğer fazla ütülersek plaketimiz yanar ve kırmızı bir hale bürünür , az ütülersek kuşe kağıttaki yollar plakete yapışmaz ve buda istenmeyen bir durum. Bu ütülemeyi göz kararı (ütünüzün gücüne göre) ayarlayabilirsiniz.Bir kaç denemeden sonra ne kadar ütüleyeceğinizi tespit edebilirsiniz.
Ütüleme işlemi bittikten sonra ütülediğimiz plaketi kuşe kağıttan ayırmak için suya atıp kuşe kağıdın erimesini beklememiz gerekmektedir. Bunun için su dolu bir kaba ütülediğimiz plaketi atalım ve 30-40 dakikada boyunca suda bekletelim. Suda kuşe kağıt eriyecek ve üzerinde çok az bir kağıt tabakası kalacak bu tabakayı da elimizle hafifçe sürterek çıkartacağız.
Kuşe kağıdı da plaketten temizledikten sonra sıra geldi eksik veya çıkmamış yolları kontrol etmeye, Çıkmamış yolları ve yarım çıkmış yolları elimizdeki edding marka kalem ile üzerinden geçerek tamamlayabilirsiniz. Bu işlemi yaptıktan sonra plaketimiz eritilmek için hazır hale gelecektir. Eritme işlemi bildiğiniz gibi bakırın erimesi için hazırlanan asit ile meydana gelmektedir. Bu asit ise elimizde bulunan ve devamlı bulabileceğimiz maddeler olan tuz ruhu ve perhidrol’dan (asetat peroksit) oluşmaktadır. Perhidrolü eczanelerden alabilirsiniz, tuz ruhunu ise marketten veya bakkaldan temin edebilirsiniz. 9 kapak tuz ruhuna 1 kapak perhidrol dökerek karışımınızı hazırlayabilirsiniz.
Baskı devrenizi asitten çıkarttıktan sonra eriyen yolardan geriye kalan toneri bulaşık süngerin sert tarafı ve bir temizlik malzemesiyle temizleyiniz böylece bağlantı yolları tamamen ortaya çıkmış olacak daha sonra lehim yapılacak yerleri delin ve lehimleme işlemini yaptıktan sonra devreniz hazır hale gelecek…