Elektrik, elektron, pozitron, proton gibi temel parçacıkların hareketleri sonucu ortaya çıkan bir enerji türüdür. En yaygın enerji türlerinden bir tanesidir. Elektrik enerjisi öyle bir hal almıştır ki günlük kullandığımız aletlerin ihtiyacından ev ve işyerlerine kadar tüm alanlarda elektrik vazgeçilemez bir enerji haline gelmiştir. Bu enerjinin gündelik hayatta kullanılması elektrik akımı yani elektrik enerjisinin iletken bir madde içindeki dolaşımına verilen addır. Elektrik alanı, bir elektrik yükünün çevresinde oluşan ve başka bir yük üzerinde elektrik kuvveti uygulayan uzay parçasına ise elektrik alanı denir.
Elektrik arkı, bir gazın içinde yüksek bir ısı ve parlak bir ışık oluşturarak gerçekleşen elekrik boşalımına verilen ada elektrik arkı denir.
Elektrik devresi, elektrik akımının iletilmesini sağlayan iletken cisimler zincirine elektrik devresi denir.
Elektrik dipolu, birbirine çok yakın ancak merkezleri çakışmayan aynı veya zıt işaretli elektrik yükü çiftidir.
Elektrik santrali, elektrik enerjisi üreten santrallere verilen addır.
Elektrik yükü, bir cismin yüzeyinde biriken veya bir cismin taşıdığı elektrik miktarıdır.
Elektrik çarpması, organizmadan bir elektrik akımının geçmesi olayıdır.
Doğada elektrik
Birçok canlı türü elektrik enerjisi üretir ve bu elektrik kas sistemini hareket ettirmek ve sinir hücreleri arasında iletişimi sağlamak için kullanılır
Elektrik her ne kadar gözle fazla görünmese de doğada elektrik bulunur ve kimi zaman gözle görülebilecek şekilde kendisini gösterir. Buna duruma verilebilecek en iyi örnek Yıldırımlardır, elektrik yükünün atmosferden yeryüzüne aktarılmasına yıldırım denir. Yıldırım, aslında sürtünme ile üretilen elektriğe iyi bir örnektir. Sürtünme, bulutların birbirleriyle sürtünmesiyle, su buharı kümelerinin elektrik yükü edinmesine neden olur. Olağan şartlar altında, hava yalıtkan olarak işlev görür ve bu yük bulutlarda bulunmaya devam eder. Ancak bulutlar birikip elektrik yükleri arttığında, havanın yapısını yerel olarak değiştirip plazmaya dönüştürürler. Ve bu plazma aracılığı ile yüklerini yeryüzüne iletirler; sonuç yıldırımdır.
Dünyanın da bir elektromıknatıssal alanı vardır. Bu alan dünyanın çekirdeğinde yer alan elektrik akımlarından doğar.
Birçok balık türü, kendilerini yönlendirmek, korumak ve hatta iletişimde bulunmak amacıyla kullandıkları elektrik akımı üretebilirler. Göreceli olarak yüksek sayılan bu gerilimi, kasa benzer yapılar ile üretip, genelde avlarını sersemletmek için kullanırlar. Özellikle köpek balıkları gibi kıkırdaklı balıklar baş bölgelerinde bulunan elektrik akımına duyarlı bölgeler sayesinde avlarının yerini tespit edebilirler. Bu duruma en iyi örnek çekiç başlı köpek balığıdır son derece geniş olan burun bölgesinde bulunan duyarlı noktacıklar sayesinde son derece keskin bir elektriksel algılamaya sahiptir.