Breadboard (Devre Tahtası) Nedir? Yapısı Nasıldır?

Breadboard (Devre Tahtası) Nedir? Yapısı Nasıldır?

Breadboard’un kelime anlamı devre tahtasıdır. Yapacağınız projede devre elemanlarını kolayca yerleştirerek devrenizi oluşturmamıza yarayan, belli satır ve sütunları kendi aralarında iletken hale getirilmiş devre tahtasıdır. Devre tahtası üzerinde birbirine bağlantılı paralel hatlar bulundurur. Sol ve sağ yanlarda dikey olarak uzanan kırmızı ve mavi hatlar genellikle gerilim bağlantıları için kullanılır. Breadboard üzerinde bazı şeyler harflerle ve kırmızı ve mavi çizgilerle belirtilmiştir. Kırmızı hatta + (artı), mavi hatta ise – (eksi) hattını bağlayıp daha sonra devrenizin diğer bölümlerinde bu hatlar üzerinden gerilimlere ulaşabilirsiniz. Orta bölümde bulunan 5’li delik gruplarının her biri kendi içerisinde bağlantılıdır. Yani kırmızı çizgi boyunca uzanan her bir delik kısa devre durumundadır. Dolayısıyla aynı sıradaki deliklere oturttuğunuz komponentler birbirine bağlanmış olur. Deliklerin her biri A, B, C, D, E, F harfleriyle belirtilmiştir. Ayrıca sol taraftaki numaralar da delik gruplarını ifade etmektedir.

Breadboard’un Yapısı

Dört farklı birbirinden ayrılmış alandan oluşmaktadır. Alt ve üst kısımda yer alan ve yatay olarak uzanan kırmızı ve mavi hatlar kendi içlerinde bağlantılıdır ve gerilim bağlantıları için kullanılır. Ortada yer alan iki farklı bölümde bulunan 5’li pin gruplarının her biri de kendi içerisinde dikey olarak bağlantılıdır.

Breadboardun ortada kalan kısımları da sütun boyunca yerleştirilmiş iletkenlerden oluşur. Bu kısımlar da tıpkı satırlarda olduğu gibi breadboardun iki tarafında bulunur. Tüm bu iletkenlerin üstü elektronik bileşenlerin ayaklarını yerleştirmemiz için açılmış deliklerden oluşan bir plastik ile kapalıdır.


Jumper Kablo

Arduino kartımız ile kuracağımız devrede yer alan elektronik devre elemanları arasındaki bağlantıları bu iletken kablolar yardımıyla gerçekleştiriyoruz. Genel olarak 5V için kırmızı, GND için ise kahverengi tercih edilir. Yapısal olarak farklı bazı kablo tipleri mevcuttur. Uç kısımlarındaki dişi ve erkek girişlerin olduğu üç çeşidi bulunmaktadır.