Akıllı Cep Telefonu Satın Alma Rehberi

Akıllı Cep Telefonu Satın Alma Rehberi

Akıllı cep telefonu satın alacaksınız ancak yüzlerce model arasından hangisini seçeceğinize karar veremiyorsanız bu makale tam size göre, Makalemizde fiyatlara değinmedik, daha ço telefonların teknik özellikleri üzerinden rehberlik edeceğiz. Akıllı telefon pazarında teknoloji meraklıları için heyecan verici ve baş döndürücü gelişmeler yaşanıyor. Yeni bir akıllı telefon satın almak isteyen kullanıcıların karşısına onlarca seçenek çıkıyor ve kullanıcılar için bir karara varmak oldukça zorlaşıyor. Yeni bir akıllı telefon tercihinde yalnızca donanım kalitesini dikkate almak yetmiyor, bu cihazları akıllı telefon olarak adlandırmamızı sağlayan işletim sistemi platformları büyük öneme sahip. Google’ın Android ve Apple’ın İOS işletim sistemleri uzun sayılabilecek süreler boyunca birçok akıllı telefonda kendilerine yer buldu ve birçok anlamda belirli bir olgunluğa erişti. Microsoft’un geride bıraktığımız yılın son dönemlerinde duyurduğu Windows Phone 8 işletim sistemi henüz rakiplerine çok ciddi bir rakip olabilecek seviyeye ulaşmadı. Son olarak kullanıma sunulan BlackBerry 10 işletim sisteminin de Windows Phone platformundan daha geride yer almaktadır.

Akıllı Cep Telefonu İşletim Sistemleri

Akıllı telefon tercihinde işletim sistemini en önemli tercih kriterlerinden biri olarak belirlemenizde fayda var. Cihazda kullanacağınız ve mutlaka olmasını istediğiniz uygulamaların tercih etmeyi düşündüğünüz akıllı telefona yüklenebileceğinden emin olmalısınız. Windows Phone ve Blackberry cephesinde çok kullanılan bazı popüler uygulama ve oyunların henüz hazır olmadığını biliyoruz. Öte yandan Android dışındaki platformlarda bazı kısıtlamaların olduğunu ve işletim sistemini özelleştirme anlamında sıkıntılar yaşanabildiğim unutmamak gerekiyor.

Polikarbonat gövdeler akıllı telefonlarda giderek yaygınlaşıyor. HTC One X+ ve Nokia Lumia 920 gibi akıllı telefonlarda sağlam bir tutuş hissi ve güçlü bir gövde yer almasına rağmen bataryanın kullanıcı tarafından çıkarılamayacak şekilde dahili yapıda olması ve depolama alanının hafıza kartlarıyla artırılamaması bazı kullanıcıları üzebilir. Bataryanın dahili yapıda olması daha uzun pil ömrü elde etmek amacıyla yedek pil taşıma olanağını ortadan kaldırıyor. Akıllı telefon tercihinde özellikle hafıza kartı yuvası olmayan cihazları tercih etmeden önce de depolama konusunun üzerinde ciddi anlamda durmak gerekiyor, müzik arşivinizin bir kısmını cihazınızda taşıyacaksanız ya da yüksek çözünürlüklü filmleri izlemeyi seviyorsanız yüksek depolama alanına sahip modellere yönelmeniz gerekecek. Çoğu durumda uygulama ve oyunlar yalnızca dahili depolama birimine yüklenebiliyor, hafıza kartına kurulum olanağı sunulmuyor. Günümüzde kaliteli mobil oyunların GB seviyesini aşan boyutları da düşünüldüğünde depolama alanı meselesinin önemi anlaşılabilir.

Telefon Kameraları

Güncel akıllı telefonlarda çoğunlukla 8 MP çözünürlüğünde fotoğraflar çekebilen kameralarla karşılaşıyoruz. Elbette bu çözünürlük değerinden daha fazlasını sunabilen modeller de var. Ama bu noktada çözünürlüğün tek başına bir anlam ifade etmediğini unutmamak gerekiyor. Cihazda yer alan kameranın algılayıcısı ve lensi; flaş, video kayıt performansı, çekim modları ve özelleştirme seçenekleri gibi konulara da dikkat etmek önemli. Örneğin Nokia Lumia 920 akıllı telefonda yer alan optik imaj stabilizasyon sistemi rakiplerine oranla ciddi anlamda fark yaratabiliyor.

Akıllı Telefonlarda Performans

Akıllı telefonlarda orta-üst segment ve üst seviyede yer alan cihazlarda genellikle çift ya da dört çekirdekli, 1 GHz ve üzeri frekanslarda çalışan işlemcilere rastlıyoruz. 1 GB bellek artık tüm platformlarda standart oldu, hatta Android cephesinde en yeni tepe seviyesi akıllı telefonlarda 2 GB RAM kullanımına geçilmiş durumda. Orta-üst ve üst seviye cihazlar genellikle akıcı ve sorunsuz bir kullanım deneyimi sunuyor.

Akıllı telefonları da tıpkı masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda olduğu gibi çeşitli benchmark yazılımlarıyla test etmek ve farklı cihazlarla karşılaştırmak mümkün. Mobil platformlarda Quadrant, GeekBench, GLBenchmark uygulamaları ile toplu puan ve 3D performansı test edilebiliyor. AnTuTu uygulaması işlemci, grafik işlemci, bellek ve giriş – çıkışı birimlerinin performansını ölçebiliyor. Vellamo uygulaması HTML5 performansını test ediyor. Bazı test araçları farklı platformlarda kullanılabiliyor. GLBenchmark ve GeekBench İOS üzerinde çalıştırılabilirken SunSpider’ı her türlü cihazda kullanmak mümkün oluyor. Mobil test uygulamaları akıllı telefonların genel performansı hakkında kısmen fikir verse de bu araçları şu anda çok da dikkate almamanızı tavsiye ediyoruz. Akıllı telefon üzerindeki mobil işletim sisteminin versiyonu, cihazda kurulu uygulamalar, arka plan araçlarının çalışma – çalışmama durumu vb. sebeplerden ötürü tam anlamıyla doğru ve stabil sonuçlara ulaşılamayabiliyor. Hatta bazı uygulamalar aynı cihaz üzerinde farklı zamanlarda birbirinden farklı sonuçlar ortaya koyabiliyor.

Akıllı Telefonlarda Pil Ömrü

Akıllı telefonların kanayan yarası ise pil ömrü. Pil ömrü farklı cihaz ve platformlarda hep benzer senaryolar ortaya koyuyor. Sabah tam şarj edilmiş akıllı telefonunuzu işe giderken yanınıza alıyorsunuz, yolculukta ve gün içerisinde telefon görüşmeleri, SMS ve anlık mesajlaşma trafiği; Facebook, Twitter, Foursquare gibi sosyal ağ sitelerinde kısa zamanlar harcama, e-posta kontrolü ile cevaplama, Angry Birds gibi oyunlarla stres atma şeklinde bir kullanım senaryosu ile akıllı telefonunuzu her gün mutlaka şarj etmeniz gerekecektir. Bazı cihazlar gün içerisinde şarjı tamamen bitirmeden kurtulma şansını biraz zora sokabiliyor, bazı cihazlarda ise pil konusunda çok endişe etmenize gerek kalmıyor. Pil teknolojilerinde bir devrim gerçekleşmesi ve pil ömürlerinin ciddi anlamda artması tüm akıllı telefon kullanıcılarının ortak dileği.

Telefonlarda 3G ve 4G Teknolojisi

Tüm akıllı telefonlarda mobil internetin belkemiği olan 3G desteği elbette mevcut. Bazı akıllı telefonlarda dördüncü nesil iletişim teknolojilerinin de desteklendiğini görüyoruz. 4G desteği İPhone 5 ve Nokia Lumia 920 gibi bazı akıllı telefonlarda mevcut. Ancak 3G teknolojisinin ülkemizde 2009 yılında kullanılma sunulduğunu ve GSM operatörlerinin 4G için gözle görülür hazırlıklara başlamadığını düşündüğümüzde 4G desteğini kafanıza takmanıza gerek yok. 4G teknolojisi sağladığı büyük çapta bant genişliği ile oldukça yüksek indirme ve yükleme hızlarına erişme imkanı sunsa da birkaç GB’lık mobil internet paketleriyle birlikte çok anlamlı olmuyor. 3G internet erişiminin şu an için oldukça yeterli olduğunu ifade edebiliriz.