Akıllı Cep Telefonu için Mobil sözlük

Akıllı Cep Telefonu için Mobil sözlük

Akıllı cep telefonlarının özellikleri arasında yer alan teknik bilgilerin ne anlam ifade ettiğini bilmiyorsanız bu yazımıza bir göz atmalısınız. Akıllı cep telefonları sahip oldukları ağ teknolojisi, işletim sistemi, sensörler, erkan özellikleri gibi pek çok farklılığı bünyesinde barındırıyor. Kullanıcılar telefon seçimi yaparken telefonun özelliklerine de detaylıca bakmaktadır. Ancak bu detaylar arasında çok ince ayrıntılar oluyor. Listemizde cihazlarda yer alan bilgileri kıyaslayabilmeniz ve doğru tercihi yapabilmeniz için özellik listesi sunuyoruz. İşte o ayrıntılar…

Android: Google arama motoru ve Open Handset Alliance tarafından, mobil cihazlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir.

iOS: Apple tarafından geliştirilen bu işletim sistemi açık kaynak kodlu olmadığı için sadece Apple tarafından geliştirilen cihazlarda kullanılmaktadır.

Windows Mobil Phone: Microsoft tarafından mobil cihazlar için tasarlanmış olan bir işletim sistemidir.

AMOLED: Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode yani Aktif Matrisli Organik LED, organik LED’lerden oluşan bu yapıda her bir piksel ayrı ayrı aydınlatılarak görüntü oluşturuluyor.

TFT-LCD: İki cam tabaka arasında likit kristal ile doldurulmuş sandviç benzeri bir yapıya sahiptir. Sıvı kristal ekrandır.

Super LCD: LCD ekranlara göre daha az enerji harcayan bu ekranlar aynı zamanda daha yüksek kalitede resimler sunuyor.

1G: Birinci kuşak ilk analog mobil telefon kuşağının kısaltması. Kökeni 19. yy’a kadar giden ilk kuşak sistemlerden bazıları ABD’de halen kullanımdadır.

2G: İkinci kuşak mobil iletişim teknolojilerine verilen kısaltma. İkinci kuşağa ait farklı sistemler bulunmasına karşın bir 2G teknolojisi olan GSM, küresel anlamda hakim durumdadır.

2.5G: GSM ikinci faz. GSM’in HSCSD (yüksek hızlı iletim) ve GPRS’i de kapsayan geliştirilmiş versiyonudur.

3G: Üçüncü kuşak mobil iletişim teknolojilerine verilen kısaltma. Bu kuşağa ait cihaz ve ağlar IMT-2000 adıyla anılan bir standardı kullanıyor.

4G: LTE hücresel ağ bağlantısını kullanan sistem 100 Mbps hızında İnternet erişimi sunuyor.

4.5G: LTE-Andvanced hücresel ağı anlamına geliyor. İnternet hızı 600 Mbs hızlarına kadar erişilebilecek.

UMTS (Evrensel Mobil iletişim Sistemi): Bu ailenin en bilinen üyelerinden biridir. Özel bir frekans gerektirir. Mevcut yapıya getirdiği yenilikse daha hızlı ve geniş kapasiteli veri erişimi. Bu da gelişmiş uygulamalar, görüntülü iletişim gibi birçok yeni hizmeti beraberinde getiriyor.

Baz istasyonu: Bir mobil telefon sisteminde yer alan radyo istasyonu. Cep telefonlarının sistemle haberleşmesine olanak tanır.

CDMA: Code Division Multiple Access – Kod Bölümlü Çoklu Erişim. Kuzey Amerika, Kore ve Japonya’da yaygın olan, ikinci ve üçüncü nesil sistemlerin kullandığı protokol. CDMA, tek bir iletişim kanalını birden fazla kullanıma açarak bant genişliğinin daha verimli olarak kullanımını sağlar.

Çift Bant: İki farklı frekans boyunda sinyal alıp gönderme yapabilen telefonlar çift bantlı telefonlardır. Çift bantlı aygıtlar 900 MHz ve 1800 MHz frekanslarında çalışırlar. Üçüncü nesilde yer alan UMTS’ye ait tek bir frekans olduğundan bu jenerasyonda çift bantlı telefonlara gerek olmayacaktır.

DECT: Digital European Cordless Telephone – Dijital Avrupa Telsiz Telefonu. Telsiz telefonlar için Avrupa’ya özel geliştirilmiş bir standart. DECT, telefon ahizesiyle baz istasyonu arasındaki hava arayüzünü tanımlar.

DTMF Tonları – (Dual Tone Multi- Frequency): Sesli posta veya telefonlu bankacılık gibi sesle etkinleştirilmiş telefon sistemleriyle iletişim kurmak için telefonunuzun ilettiği ses
tonlarıdır. Her tonun bir tuş karşılığı bulunur.

Dolaşım: Yabancı bir ağ içinde yapılan aramaları tanımlayan terim. Mobil telefon operatörlerinin kullanıcılarına, anlaşmalı oldukları diğer operatörlerin kapsama alanlarında hizmet vermesi. Dolaşımın sadece ülkeler arasında olması gerekmez, yakın gelecekte aynı ülkede GSM ve UMTS ağları içinde de dolaşım uygulaması yapılabilir.

ECSD: Enhanced Circuit Switched – Data Gelişmiş Devre Geçişli Veri. EDGE teknolojisine dayanan bir GSM ağında GPRS ve HSCSD için geliştirilmiş iletim teknolojisi.

EDGE: Enhanced Data Rates for GSM Evolution – GSM Evrimi için Gelişmiş Veri Oranları. GSM faz2+ ağlar için yüksek hızlı veri transferinin yolunu açan bir standart. EDGE’in getirdiği kodlama metodu sayesinde veri transfer hızı 14,400’den 48,000 bit/saniye’ye çıkmıştır. Bu oran geleneksel GPRS’de saniyede en fazla 80 Kbit’tir.

EGPRS: Enhanced GPRS – Gelişmiş GPRS. EDGE bazlı ağlarda GPRS’in daha yüksek hızlarda çalışmasını sağlayan veri iletim teknolojisi.

EPROM: Silinebilen programlanabilir bellek. Yonga üzerine yüklenen program silinip uyumlu başka bir program yüklenebilir.

ETSI: European Telecommunications Standarts Institute: Avrupa Telekomünikasyon Standartları Enstitüsü. Avrupa’da telekomünikasyon standartlarını belirleyip, gözeten kurum. GSM ve UMTS ağlarında protokol ve iletim metotlarını bu kurum belirliyor.

Fast Packet Swiching: Hızlı Paket Geçişleme. Yaygınlaşmakta olan paket temelli sayısal bir dijital teknoloji. Bilinen paket temelli geçişleme metotlarından, görüntü, ses veya veri ayrımı yapmadan, tek bir paket olarak kullanabilmesiyle ayrılır.

FDMA: Frequency Division Multiple Access – Frekans Ayrımı Çoklu Erişim. TDMA ve CDMA gibi bir iletim kanalının birden çok kullanıcı tarafından paylaşılması. Kullanılabilir frekans bandının farklı kullanıcılara atanmak üzere bölünmesine dayanır.

GPRS: General Packet Radio

Service: Genel Paket Radyo Servisi. 2.5G’nin temelini oluşturan teknoloji. GSM bazlı olan bu servis yüksek hızlı veri iletimine imkan verir. Ayırt edici özelliği paket temelli bir metot kullanmasıdır.

GPS: Global Positioning System, Küresel Konumlandırma Sistemi. Sivil ve askeri amaçlarla kullanılan uydulara dayalı bir yön bulma sistemi. Bir GPS alıcısı birkaç metrelik bir hassasiyetle yeryüzündeki konumu ve yüksekliği bildirebilir. Gelecekte UMTS terminallerinin bu sistemi kullanarak yön bulma hizmeti ve yer bazlı bilgiler verebileceği varsayılıyor.

GSM: Global System for Mobile

Communications: Mobil iletişim için Küresel Sistem. Avrupa’da kullanılan 2G mobil iletişimin en bilinen adı. Önceleri ETSI’nin “Groupe Spéciale Mobile” isimli alt kuruluşunun ismini taşıyan GSM daha sonraları sistemin küresel bir çapa ulaşmasıyla yeni adıyla anılmaya başlandı. 900 MHz, 1800 MHz ve sadece ABD’de kullanılan 1900 MHz’lik frekans boylarına sahip.

Handover: Bir hücresel ağ içinde bir hücreden diğer hücreye geçiş. Telefon kullanımdayken bir hücreden diğerine geçiş sırasında bağlantı, veri aktarımı kesilmeksizin yeni hücreye devredilir.

HSCSD: High Speed Circuit Switched

Data: Yüksek Hızlı Devre Switch’li Veri. Bir GSM ağında devre switch’li verinin yüksek hızlı iletimini sağlayan bir iletişim metodu. Özel terminaller gerektiren HSCSD, 14,400 bit/saniye hızla çalışan iki GSM kanalının toplam 28,800 bit/saniye hızda çalışmasını sağlayabilir.

Hücre – Cell: Modern cep telefonu ağlarının tamamı hücresel bir yapıya sahiptir. Her hücrenin ortasında bir baz istasyonu yer alır.

IMT-2000: International Mobile Telephone Standart 2000. Üçüncü jenerasyon için iletim metotlarının dahil olduğu standartlar bütünü.

IP – Internet Protocol: internet Protokolü. İnternet üzerinde veri transferi yapılmasını sağlayan protokol. Paket temelli bir veri iletim yolu olan IP’de her bir paket internet üzerinde farklı yollar izleyebilir. İnternet’e bağlı her terminalin kendisine özel bir IP adresi bulunmak zorundadır.

ITU: International Telecommunications Union, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği. Cenevre’de kabul edilen iletişim standartlarının dünya çapında uygulanabilmesi için çalışan kuruluş. ETSI gibi diğer kuruluşlarla koordine biçimde çalışır.

IrDA: Infra-red Data Association (IrDA), Kızılötesi ışık üzerinden çalışan kablosuz bir ağ standardı. Bilgisayar ve cep telefonu cihazları arasında kızılötesi iletişim için kullanılan standarttır. IrDA kullanarak cihazları birbirlerine bağlayabilir ve kablo olmadan aralarında veri aktarabilirsiniz.

IMEI: Cep telefonunuzda *#06# tuşlarına bastığınızda ortaya çıkan 15 haneli seri numarası. International Mobile Equipment Identity (Uluslararası Mobil Cihaz Kimliği) teriminin baş harflerinden oluşan bu kod her telefonda farklı olan bir parmak izi gibidir.

Bluetooth: Farklı cihazların kısa mesafeler içinde bir ağ oluşturmasına imkan veren kablosuz radyo teknolojisi. Taşınabilir kablosuz cihazlar arasında kolay veri iletimi sağlayan Bluetooth teknolojisi, yaklaşık 10 metrelik bir menzile sahiptir.

MMS: Multimedia Messaging Service – Çokluortam Mesaj Servisi. GSM’de bulunan SMS servisinin ses ve resimlerle desteklenerek geliştirilmiş hali.

MP3 (MPEG-1 Audio Layer-3): Orijinal ses kalitesini koruyarak, bir ses dizisini küçük bir dosyaya sıkıştırmak için geliştirilen bir format.

MS – Mobile Station: Mobil istasyon. Cep telefonunun kendisi. Mobil ekipman olarak da adlandırılır.

NTT: Nippon Telegraph & Telephone Co.- Asya’da geçerli olan analog mobil telefon sistemi. Aynı adı taşıyan kuruluşun belirlediği 800MHz ve 1500 MHz frekanslarında çalışır.

PDA: Personal Digital Assistant – Kişisel Dijital Asistan. Avuçiçi bilgisayar. Küçük, kompakt bir yapıda, dokunmaya hassas bir ekrana sahip, klavyesiz bir sistem. Veri girişi için özel bir kalem kullanır.

PDC: Personal Digital Cellular – Kişisel Dijital Hücresel. Japonya’da 800 MHz ve 1500 MHz frekanslarında çalışan dijital mobil telefon sistemine verilen ad.

Piksel: Bir bilgisayar ekranında veya görüntüsünde programlanabilen temel nokta birimi. Fiziksel değil mantıksal bir birimdir. Bir piksel’in boyutu, ekranın ayarladığınız çözünürlüğüne bağlıdır.

Çözünürlük: Görüntünün keskinliği belirleyen, kaç pikselden oluştuğuna anlatan kavramdır. 1 Megapiksellik bir görüntü 1 milyon pikselden oluşmaktadır.

SIM: Subscriber Identity Module, Abone Kimlik Modülü. Cep telefonlarında kimlik belirleme yongasını taşıyan kart. Abonenin telefon numarası, ağda kimlik belirleme için şifreli bir algoritma, PIN ve abonenin telefon defterini içerir. Yerini USIM adlı yeni bir teknolojiye bırakacak.

Simple Messaging: Basit Mesaj. UMTS ağlarda bugünün SMS servisinin yerini alacak teknoloji. Mesajlar paket temelli bir metotla 14,400 b/s hızında iletilebilir.

SMS: Short Message Service, Kısa Mesaj Servisi. GSM ağı içinde mesaj servisi. 160 karakter uzunluğunda mesajlar cep telefonları arasında alınıp, gönderilebilir.

Streaming Media: Akışkan Ortam, internet üzerinden videonun sıkıştırılarak gönderilmesini ve ulaştığı noktada kullanıcılar tarafından seyredilmesini sağlayan ortam.

TCP (Transmission Control Protocol – iletim Denetim Protokolü): Internet Protokolü (IP) ile birlikte kullanılır, iki uç nokta arasındaki birimlerin güvenilir bir şekilde mesaj gönderip alabilmelerine izin veren sanal bir bağlantı kurar.

TDMA: Time Division Multiple Access – Zaman Bölümü Çoklu Erişim. Bir radyo kanalının birden fazla kullanıcı tarafından kullanımına imkan veren iletişim modu. GSM ağlarda yaygın olarak kullanılan bu metot sayesinde tek bir kanal aynı anda 8 abone tarafından kullanılabilir.

UMTS: Universal Mobile Telecommunications System – Evrensel Mobil iletişim Sistemi, Üçüncü kuşakta IMT-2000 ailesinin en çok bilinen ve gelecek vaat eden üyesi. TD-CDMA ve WCDMA iletişim metotlarını kullanan UMTS ağlar, multimedyayı ceplere taşıyacak yüksek hızlı veri iletimini sağlayacak.

UTRAN: UMTS Terrestrial Radio

Access Network: UMTS Dünya Radyo Erişim Ağı. UMTS ağlarda kullanılan radyo
teknolojisi.

VMS: Video Messaging Service – Video Mesaj Servisi. GSM ağlarında SMS’in video iletimine imkan verecek şekilde geliştirilmiş hali.

VoIP: Voice over IP – IP üzerinden Ses, IP ağları üzerinden ses iletimini tanımlayan terim. VoIP sistemlerinde analog olan ses dijitale çevrilir, dijital veri hat üzerinden gönderildikten sonra tekrar analoga çevrilir.

WAP: Wireless Application Protocol – Kablosuz Uygulama Protokolü, Mobil cihazlara internet erişimi sağlayan, popülerliğini yitirmekte olan bir standarttır. HTML dilini mobil cihazlarda kullanıma uygun WML diline çeviren, mobil cihazların WAP geçiş noktalarına erişimine izin veren bir teknoloji. WAP’tan faydalanabilmek için, mobil cihaz üzerinde internet içeriğini çevirip, gösterecek bir tarayıcıya ihtiyaç duyulur.

Wi-LAN: Wireless Local Area

Network: Kablosuz Yerel Ağ. Radyo dalgaları veya kızılötesi sayesinde kablosuz çalışan yerel ağ.

World Wide Web (WWW): Bir web tarayıcı kullanılarak bağlanılan ve çeşitli servisler sunan, Internet sunucularının oluşturduğu büyük ağ, kısaca web olarak da adlandırılır.