Windows Klasör Şifreleme ve Gizleme Yöntemi

Windows Klasör Şifreleme ve Gizleme Yöntemi

Bilgisayarınız işyeri, ofis veya evde bir çok kişi tarafından kullanılan ortak bir bilgisayarsa kimsenin görmesini istemediğiniz kendinize özel klasörlerinizi şifreleyip gizleyebilirsiniz. Bu yöntemin en güzel yönü ise herhangi bir program yüklemenize gerek olmamasıdır. Çünkü işyeri ve ofis ortamlarında kimi zaman bilgisayarlar iş verenler tarafından programlarla kilitlenebiliyor. Herhangi bir program yüklemeye veya kaldırmaya izin verilmiyor. Şimdi adım adım bir klasörü programsız olarak nasıl şifreleyebileceğinizi anlatacağız.

Masaüstüne sağ tıklayınız ve açılan menüden “Yeni” seçeneğine geliniz ve buradan “Metin Belgesi” seçeneğini seçiniz. Aşağıda yazılan kod’u kopyala/yapıştır şeklinde açmış olduğunuz Yeni Metin Belgesi (txt) dosyasına yapıştırınız.

cls
@ECHO OFF
title Folder Locker
if EXIST "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" goto UNLOCK
if NOT EXIST Locker goto MDLOCKER
:CONFIRM
echo Klasoru kilitlemek istediginizden emin misiniz? (E/H)
set/p "cho=>"
if %cho%==E goto LOCK
if %cho%==e goto LOCK
if %cho%==H goto END
if %cho%==h goto END
echo Invalid choice.
goto CONFIRM
:LOCK
ren Locker "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
attrib +h +s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
echo Folder locked
goto End
:UNLOCK
echo Lutfen Sifrenizi Giriniz
set/p "pass=>"
if NOT %pass%==BURAYA ŞİFRENİZİ YAZINIZ goto FAIL
attrib -h -s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
ren "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" Locker
echo Folder Unlocked successfully
goto End
:FAIL
echo Invalid password
goto end
:MDLOCKER
md Locker
echo Locker created successfully
goto End
:End

Şimdi yukarıda textarea (Kutu) içerisinde geçen (BURAYA ŞİFRENİZİ YAZINIZ) yazan yere klasörü kullanıma açmak için gerekli şifreyi yazacaksınız. İstediğiniz bir şifreyi ekledikten sonra dosyayı kaydediyorsunuz ancak burada dikkat etmeniz geren şey dosyayı .bat uzantılı kaydetmelisiniz. Bunun için ise Dosya – Farklı Kaydet tıkladıktan sonra açılan menüden kayıt türünü Tüm Dosyalar olarak değiştiriniz. Dosya Adı’nı ise dosyaismi.bat olarak yazınız.

Artık dosyalarınızı gizleyebilirsiniz. Kaydettiğiniz dosyaismi.bat tıkladığınızda Locker adlı bir klasör oluştuğunu göreceksiniz. Gizlemek istediğiniz tüm dosyalarınızı bu klasörün içine atınız. Dosyalarınızı attıktan sonra dosyaismi.bat’a tekrar tıkladığınızda dosyanızın kilitlenmesini istediğinizden emin misiniz şeklinde bir soru soracaktır. “E” harfine basarak onaylayınız. Artık dosyalarınız şifreli ve gizlenmiştir.

Gizlenen ve şifrelenen klasörünüzü geri getirmek için dosyaismi.bat’a tıklayınız. Lütfen şifrenizi girin sorusu ile karşılaşacaksınız. Şifrenizi girdikten sonra Enter tuşuna basınız. Gizlenen klasörünüzün geri geldiğini göreceksiniz.

Not: Önemli dosyalarınızı gizlemeden önce ufak bir deneme yapınız ve dosyalarınızı daha sonra gizleyeniz. Oluşturmuş olduğunuz dosyaismi.bat dosyası silinse dahi gizlediğiniz klasöre hiçbir şey olmaz. Aynı dosyayı tekrar oluşturabilirsiniz. Şifrenizi aynı yapmalısınız. Şifrenizi hatırladığınız süre sorun çıkmayacaktır.