Artık günümüzde akıllı cep telefonları sayesinde herkesin cebinde kamera bulunuyor. İnternet aracılığıyla da video sitelerine veya sosyal medyaya yüklüyoruz. Ancak videoları yüklemeden önce bazı düzenlemeler yapmamız gerekiyor. Kırpma işlemleri özellikle en çok yapılanlar arasında yer almaktadır. Ancak bunun dışında da pek çok terim geçmekte ama ne anlama geldiğini bilmiyoruz? Bu makalemizde video programlarında geçen terimlerden bahsedeceğiz. Her terimi kısa kısa bulabileceksiniz.
Video Terimler Sözlüğü
Alan derinliği: Odaklanılan nesnenin ön ve arkasındaki alanın ölçüsü.
Bant genişliği: Bir ağın belirli bir zaman birimindeki veri miktarı aktarma kapasitesi.
Bit hızı: Bir saniyede aktarılan bit sayısı.
Bölme: Ses veya video klibini iki parça haline getirme.
Codec: Sıkıştırıcı/genişletici kelimelerinin İngilizce anlamlarından türetilmiş bir tanımlamadır. Dijital ortamı sıkıştırmak veya genişletmek için kullanılan yazılım veya donanım.
Çalışma alanı: Windows Movie Maker uygulamasında filmleri oluşturduğunuz alan. Bu alan iki görünüme sahiptir: Film şeridi ve zaman çizelgesi.
Dijital video (DV): Dijital biçimde depolanan video görüntüsü ve sesi.
Doğrudan bellek erişimi (DMA): Mikroişlemciyi işin içine katmayan ve çoğunlukla bellekle bir çevrebirim aygıtı (örneğin, bir sabit sürücü) arasında doğrudan veri aktarımı için kullanılan bellek erişimi.
Film Şeridi: Kliplerinizin sıralamasını gösteren bir çalışma alanı görünümü.
IEEE 1394: Tüketiciye yönelik elektronik ses/video (A/V) uygulamaları, depolama çevrebirim aygıtları, diğer bilgisayarlar ve taşınabilir aygıtlar gibi çok çeşitli aygıtlara gelişmiş bilgisayar bağlantısı sağlayan yüksek hızlı seri veri yolu standardı.
İçerik: Bir dijital ortam dosyasında veya akışta bulunan ses, video, resim, metin veya diğer bilgiler.
Kare: Birbiri arkasına gelen ve videoyu oluşturan görüntülerden her biri.
Kare hızı: Bir saniyede görüntülenen video karelerinin sayısı. Kare hızı ne kadar yüksek olursa, resimdeki hareket de o kadar düzgün olur.
Kaynak: Bilgisayarınızda kurulu aygıtlardan veya bir dosyadan yakalanabilen ve kodlanabilen ses ve video içeriği.
Kırpma: Dosya ve klibin bazı kısımlarını özgün kaynaktan silmeksizin gizleme. Dosya ve klipler, başlangıç veya bitiş kırpma noktaları ayarlanarak kırpılabilir.
Kırpma noktaları: Dosya veya klipte kayıttan yürütme işleminin başlayıp biteceği noktalar.
Klip: Büyük bir video dosyasının küçük bir parçası.
Koleksiyon: Kliplerin düzenlendiği konum.
Mikrofon gürültüsü: Nesnelerin mikrofona dokunmasıyla oluşan, istenmeyen sesler.
Moiré deseni: Kayıt sırasında oluşan, birçok ince, paralel çizgi olarak kendisini gösteren görüntü bozukluğu.
Proje dosyası: Geçerli projeye başka bir kaynaktan alınan veya yakalanan dosyalar hakkında bilgilerle dosya veya kliplerin nasıl düzenlendiği hakkında bilgiler içeren dosya.
Sıkıştırma: Dijital ortam dosyasının veya akışın boyutunu veya kullanılan bant genişliğini azaltmak için veri fazlasını atma işlemi.
Üstbilgi: İçeriği genişletmek ve işlemek için uygulama tarafından istenen bilgileri içeren dosya yapısı parçası. Korumalı dosyadaki üstbilgi lisans için gerekli olan bilgileri de içerir.
Yakalama: Ses, video veya resimleri bir dosyaya dijital veri olarak kaydetme.
Yakalama aygıtı: Kamera, video kaset oynatıcı gibi harici bir kaynaktan bilgisayara ses ve video aktaran donanım.
Yumuşak geçiş: Bir video klipten veya fotoğraftan diğerine yumuşak geçiş sağlama. Yumuşak geçiş sayesinde, yürütülen klipteki kareler kararırken, yeni klibin kareleri açılmaya başlar. Film endüstrisinde “aynı işleme erişme” adı verilir.
Yükleme: Veri alan aygıt tarafından yapılan isteğe yanıt olarak ağ üzerinden dosya aktarma. Yüklenen içerik, istendiğinde yürütülmek üzere, alan aygıtta depolanır.
Zaman çizelgesi: Bir projeyi oluşturan dosya veya kliplerin zamanlamasını ve düzenini gösteren kullanıcı arabirimi alanı.