Splitter ses ile veri akışı arasında filtre görevi yapan bir alettir. Splitter kelimesi yabancı bir kelime olup Türkçe anlamı ise Frekans Ayırıcı’dır. Splitter daha çok internet bağlantısı ile telefon görüşmelerini birbirinden ayırmak ve bu sinyallerin birbirine etkilemesini önlemek amaçlı kullanılır. Splitter, kullanmadığınız zaman sinyaller birbirine gireceğinden telefon görşmeleriniz sağlıklı bir şekilde olmadığı gibi internet bağlantınızda da kopmalar gerçekleşir. Evinize ulaşan 0-1100 KHz arasındaki sinyali 0-4 KHz (POTS = Plain Old Telephone Service) ve 4-1100 KHz (DSL=Digital Subscriber Line) olarak birbirinden ayırır.
Splitter iki gruba ayrılmaktadır. Elektronik ve analog olarak gruplandırılır. Elektronik splitter, içerisinde elektronik bir devre bulunan oldukça gelişmiş filtre sistemidir. Frekans ayırımını tam anlamıyla gerçekleştiren elektronik cihazlardır. Analog splitterlar ise yalnızca filtre görevi görür içerisinde kondansatör (kapasitör) adlı elektronik bir eleman bulunur.
Eğer sisteminiz de Splitter takılı değil ise telefon görüşmelerinizde cızırtılar olduğu gibi zaman zamanda telefonunuz meşgul gibi görünür. İnternet bağlantınızdan ise tam verim alamazsınız. Sık sık internetten düşmeler ve hızda yavaşlamalar olur.
Splitter Bağlantısı Nasıl Yapılır
Splitter bağlantısı yapmak oldukça basit bir işlemdir. Evinize gelen telefon hattını Line girişine takıyorsunuz. Splitter’ın çıkışında bulunan Phone çıkışına ev telefonunuzu ADSL yazan çıkışı da modeminize bağlıyorsunuz.