Bilgisayardaki tüm veriler dijital verilerle işlenir. Ses ise kulağın duyabildiği titreşimlerdir. Yani analog verilerdir. Ses kartı da tam burada deveye giriyor. Bilgisayardaki dijital ses verilerini analog ses sinyallerine, analog ses sinyallerini de bilgisayarda işlenebilecek dijital sinyallere çeviren elektronik karttır. Ses kartı alakarttaki ISA veya PCI veri yoluna takılan ve bilgisayarın ses kaydetmesini ve çalmasını sağlar. Günümüzde artık ses kartları Anakarta entegre edilmiş bir şekilde sunulmaktadır.
Ses Kartının genel görünümü elektronik bir devre ve dışarı ile bağlantının sağlanabileceği jak yuvalarından oluşmaktadır.
Ses kartları dört temel fonksiyon sağlamaktadır. Ses oluşturma (synthesizing) işlevi, MIDI arayüzü, analog dan sayısala çeviri (mikrofon aracılığıyla ses kaydı), sayısaldan analoğa çeviri (hoparlörden ses çıktısı) şeklindeki işlemlerdir. Ses kartlarında ses oluşturmak için üç ana teknik kullanılır: FM (frekans ayarlaması), wavetable (ses kullanımı),ve fiziksel modellemedir.
Ses Kartı Nasıl Çalışır
Bilgisayarın çevre birimlerinden girilen analog ses sinyalleri ses kartına aktarılır. Ses kartının analog dijital çeviricisi (ADC) tarafından analog ses sinyallerini dijital ses sinyallere dönüştürür. Dijital hale dönüştürülmüş ses sinyalleri DSP’ye aktarılır. Bu birim tarafından veriler işlenir.DSP verileri anakartın veri yoluna iletir. Bu dijital veriler mikroişlemci tarafından işlenir ve depolanması için depolama birimlerine aktarılır.
Bilgisayardaki ses verilerini dinlemek için dijital ses verilerini depolama aygıtlarında okunur, mikroişlemciye aktarılır ve ses kartındaki DSP’ye iletilir.DSP veriyi çözer. Çözülmüş veri ses kartının Dijital analog çeviricisi(DAC) tarafından anolog ses sinyallerine dönüştürülür ve ses kartının çıkışına aktarılır.