PNG nedir, ne işe yarar? PNG resim formatının avantajları ve dezavantajları nelerdir? PNG hakkında kısa bilgi. 1995 Yılında GIF formatına alternatif olarak geliştirilmeye başlanan ve aynı yıl standart olarak kabul edilen, açık kaynak kodlu ve çok başarılı bir grafik formatıdır. 16 milyon rengi desteklemesinin yanı sıra çok küçük boyutlu imajlarda GIF’e oranla % 90’a kadar küçük dosya boyutuna erişebilmektedir.
Halen PC, Mac ve Linux işletim sistemlerinde çalışan web tarayıcıların büyük çoğunluğunda PNG desteği vardır. Yani hazırladığınız web sayfalarında gönül rahatlığıyla PNG dosyalarını kullanabilirsiniz. PNG, CMYK renk paletini kullanır, bu özelliği PNG’yi baskı konusunda da iddialı hale getirmiştir. PNG’nin ayrıca çeşitli geçirgenlik yetenekleri bulunur. PNG imaj dosyalarında belirlediğiniz bir rengin geçirgen (arka planı gösteren) olmasını ağlayabildiğiniz gibi bir alfa kanalı oluşturarak imajın hangi alanının ne oranda geçirgen olacağını belirleyebilirsiniz. PNG dosyalarının bu yeteneği özellikle Windows arayüzünde değişiklik yapmak isteyen kullanıcılar ve simge tasarımcıları tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. PNG formatı tıpkı TIFF gibi kayıpsız bir formattır, fakat grafik dosyalarınızın renk derinliğini 24 bit’e çektiğinizde PNG’nin boyut avantajı sona erer. Küçük bir not, her ne kadar biz PeNeGe desek de PNG’nin yapımcıları tarafından “ping” diye okunması öngörülmüştür.
PNG’nin Avantajları Nelerdir: 16 milyon renk içermesi ve CMYK desteği sunmasının yanı sıra web sayfalarında kullanılabilmesi büyük bir avantajdır.
PNG’nin Dezavantajları Nelerdir: Animasyona izin vermez.