Akşam saatlerinde mor tonlara bürünen gökyüzü, ön plandaki bina siluetlerine harika bir görünüm kazandırabilirsiniz. Ancak orada olmadıkça detayları görmeniz mümkün değil. Büyük parlaklık farklılıklarının olduğu nesneleri fotoğraflamak güçtür. Burada aynı durum geçerli: Bu fotoğraftaki dinamik durum bir fotoğraf makinesi sensörünün algılayabileceğinden çok daha zor. Eğer pozlamayı ön plandaki karanlık binalara göre yaparsanız, arka plan gereğinden fazla parlak olacak, böylelikle yakaladığınız harika akşam fotoğrafı etkisini kaybedecektir. Dahası enstantaneyi fazlaca düşürmek zorunda olduğunuzdan üçayak kullanımı da zorunlu.
Farklı Fotoğraflama Tekniği Kullanma
Yapacağınız pozlamada gökyüzü renk tonlarını yakalamak sizin için önceliği oluşturmalı. Pek çok dijital fotoğraf makinesinde diyafram öncelikli çekim mod’unun olması bu kolaylığı sağlıyor. Böylelikle fotoğrafınızın kalitesi artıyor. Eğer bir üçayak kullanmanız mümkünse, aynı kareden farklı pozlanmış birden çok fotoğraf çekip daha sonra bunları üst üste bindirerek HDR olarak adlandırılan teknikle etkileyici kareler elde edebilirsiniz. Tabii böyle fotoğrafların doğal görünümlerini kaybettiğini de unutmayın. Yoksa daha sonra yapacağınız dijital müdahaleler kaçınılmaz olarak sıkıcı olacaktır.
Photoshop ile Düzenleme
Eğer çektiğiniz görüntülerden bir HDR yapma imkânınız yoksa ilkin fotoğrafınızın “Image/Adjustments / Shadow-Highlights” ile tonlarını açmayı deneyin. Burada iki tane kayar çubuk göreceksiniz. Mutlaka “Show More Options” kutucuğunun önüne işaret koyun. Her ne kadar orijinal fotoğrafta gökyüzü yeterli detaya ve renge sahip olsa da yine de “Shadows”un (gölgeler) kayar çubuğundaki değeri “0” yapın ve fotoğraftaki karanlık alanları “Highlights”ın (parlak alanlar) altındaki kayar çubuğun yardımıyla biraz açın. Daha sonra gölge alanlar için “Shadows” kısmındaki kayar çubuğu çok yavaş hareket ettirerek gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz.
Not: Fotoğrafınızı aydınlattıktan sonra oldukça fazla kumlanma (noise) artışı olduğunu fark edeceksiniz; bu yüzden yukarıda bahsettiğimiz ayarlarda dozu kaçırmamanızda yarar var. Görüntüye biraz daha canlı bir etki kazandırmak istiyorsanız “Midtone Contrast” çubuğuna da mutlaka bir bakın. Tabii bunların kesin bir formülü yok, belirleyici olan göz zevkiniz. Aksi takdirde renklerde doğallıktan uzak görünüm kaçınılmaz. Böylesi durumlarda çekiminize tekrar doğallık katmak için bakacağınız ilk yer “Tonal width” olmalı. Buradan highlights ve shadows düzeltmelerini yapabiliyorsunuz. Daha küçük değerler sayesinde çok koyu ve çok parlak alanları düzeltebilirsiniz. “Radius” çubuğunun da aynı etkiye sahip.