Oyuncu Faresi Alırken Nelere Dikkat Etmeli

Oyuncu Faresi Alırken Nelere Dikkat Etmeli

Giderek hızlanan görüntü işlemcileriyle hareketleri kayıpsız biçimde PC’lere aktarabilen oyun fareleri oyun tutkunlarının vazgeçilmezleri arasındadır. Bilgisayar başında geçen zamanınızın büyük bir bölümünü oyunlara ayırıyor olabilirsiniz. Bilgisayar oyunlarına ayırdığınız zaman arttıkça oyunlara özel donanımlardan beklentileriniz artabilir. Daha hızlı bir işlemci ve grafik kartı ya da sesleri daha başarılı biçimde hoparlörlere aktaran ses kartı satın almayı düşünebilirsiniz. Ama bilgisayarla aranızdaki bağlantıyı sağlayan fare, klavye ve oyun kontrol cihazları oyunlardaki başarınızı arttıracak ana unsurlardır.

Özellikle FPS tarzı oyunlarda işi ciddiye alan oyuncuların temel silahı kaliteli farelerdir. Yüksek hassasiyete sahip fareler uygun ayarlarla oyunlarda mutlak kontrol sağlayabilir. Bu nedenle oyun meraklıları düzgün olmayan yüzeylerde bile randımanlı çalışabilen yüksek hassasiyetli fareleri satın almaktalar ve bu tipteki farelerin bir üst modelinin üretilmesini dört gözle beklemekteler.

Farelerin Evrimi Nasıl Oldu

Fareler evrimlerine elektromekanik bir donanım olarak başladılar. Birbirine dik olarak yerleştirilmiş iki tekerleğin hareketini bilgisayara aktaran bu ilk fare 1963 yılında Stanford Araştırma Enstitüsü’nden Douglas Engelbart tarafından icat edildi. Daha sonra iki tekerleğin yerini her yöne hareket edebilen toplar aldı. Bu top farenin içindeki iki tekerleği döndürüyor ve tekerleklerin dönüşü X ve Y düzlemindeki hareket bilgisi olarak bilgisayara aktarılıyordu. LED ve fotosel arasında yerleştirilmiş tekerlekler döndüğünde fotosele ulaşan ışıkta değişim oluşur. Elektrik sinyale dönüştürülmüş bu değişim işlenerek hareket verisi olarak bilgisayara aktarılır. Zamanla gelişim evresini tamamlayan fareler, optik fare olarak evrimlerini sürdürdüler. Optik farelerde optik algılayıcı bulunur. Bunu minik bir kameraya benzetebiliriz. LED’in yüzeye gönderdiği ışıkla aydınlanan bölgedeki desen değişimleri optik algılayıcı tarafından yakalanır. Özel amaçlı bir işlemciyle algılayıcının yakaladığı desenler karşılaştırılır ve yön verisine dönüştürülür. Lazer optik sistemlerin kullanılmaya başlamasıyla parlak yüzeylerde optik farelerin randımanlı çalışmaması gibi sorunlar çözülmeye başladı. Artık fareler, üzerinde bulundukları yüzeyin görüntüsünü saniyede 7000 kez yakalıyor ve çok daha hızlı işlemcilerle hareketleri kayıpsız PC’lere aktarabiliyor. Bilindiği gibi FPS oyunlarında birçok oyun kontrol cihazı kullanılmakla birlikte, farenin en iyi hedefleme cihazı olduğu tüm oyuncular tarafından kabul edilmektedir. Bu durum, oyuna yönelik özel fare türlerinin üretilmesine neden oldu.

Oyun faresinin diğer farelerden farkı, daha hassas algılayıcılarla donatılmış olması. Dpi (inç başına düşen nokta sayısı) birimiyle ölçülen hassasiyet değerleri farelerin kalitesini değerlendirmede bir ölçüt haline geldi. Eskiden dpi kavramı pazarlama faaliyetlerinde pek kullanılan bir kavram değildi. Optik fare dönemi başladıktan sonra farelerin diğerlerinden üstünlüğünü göstermek amacıyla dpi ölçümleri ürünlerin kutularında ve tanıtım broşürlerinde sıkça belirtilir oldu. Günümüzde fare hassasiyet değerlerinin yanı sıra “G” olarak ifade edilen hızlanma değerleri ve farklı oyun profilleri arasından seçim yapabilme özelliği de ölçüt olarak alınıyor.

Tasarım Nasıl Olmalı

Öncelikle herkesin aklına gelen soru kablolu mu kablosuz mu olmalı sorusunun cevabı kabloludur. Çünkü kablosuz mouse’ler pil zayıfladığı zaman problem çıkartmaktadır. Sinyal çekmedi derdiniz olmaz. Oyuncular için bu çok önemlidir. Tasarıma gelince size bir mouse önerisi yapmıyoruz. Bununda nedeni her oyuncunun elinin yapısının farklı olmasıdır. Elinize tam oturan mouse seçimi yapmak ekstra tuşlardan bile daha önemlidir. bir çok oyun sever fazla tuş olmasına aldanıp yanlış tercihte bulunabiliyorlar. Burada önceliğiniz mouse’nin elinize oturan bir yapıya sahip olmasına dikkat etmenizdir.