Bilgisayarımda oyun oynarken kendini yeniden başlatıyor çözümü nedir? Oyun oynarken veya bilgisayarınızı kullanırken belli bir süre sonra bilgisayarınız aniden reset atıyorsa bu durum daha çok oyun oynarken gerçekleşiyorsa bunun esas nedeni sistemsel bir hatadan çok donanımsal bir hatadan kaynaklanıyor olabilir. Tabi bunu anlamanın çeşitli yolları bulunmaktadır. Özellikle bilgisayarınızın sıcaklığını takip etmeniz gerekiyor. Çünkü ısınan bilgisayarda performans düşüklüğü gerçekleşir. İdeal çalışma sıcaklığının üzerine çok çıkıldığında ise bilgisayarınız kapanır.
Bilgisayarım Neden Yeniden Başlıyor
Özellikle dizüstü bilgisayarlarda ısınma sorunu fazlaca görülmektedir. Bilgisayarlar en fazla oyun oynarken, kod derleme veya video renderleme gibi işlemlerde karşımıza çıkar. Çünkü sistem kaynakları bu durumlarda fazlaca tüketilir. Bilgisayarınız internete girmek ve ofis programları kullanmak gibi basit işlemler yaptığınızda sorun çıkartmıyor da bilgisayarınızı yoran işlemlerde bu durum çıkıyorsa bilgisayarınızın güç kaynağı yetersiz kalıyor olabilir. Çünkü performans fazlaca güç tüketimine neden olmaktadır. Eğer yüksek performans verebilen bir bilgisayara sahipseniz güç kaynağınızın en az gerçek 400 Watt sunabilen kaliteli bir ürün olduğundan emin olunuz.
Bu tür bir problem BIOS’tan kaynaklanmaz fakat siz yine de BIOS güncellemesi yapın, çünkü nadiren de olsa sorun bundan kaynaklanabiliyor. Bunun nedeni ise Crack’li oyunlardır.
İkinci sorun BIOS ayarlarıyla ilgili. BIOS’ta Power on by Modem/Ring veya AC Back After Power Loss ayarları mevcut. Bu ayarları kontrol edip ilkini Disabled, ikincisini ise Power Off olarak değiştirmeniz gerekli. Yine varsa diğer Wake Up ayarları, bunları da anakart kitapçığını okuyarak devre dışı bırakmalısınız. Ayrıca bazen bu sorun da kalitesiz güç kaynaklarından ve sorunlu BIOS’lardan kaynaklanabiliyor.
Ekran kartı ve işlemci sıcaklığını rakip altına aldıktan sonra son olarakta RAM bellek uyumsuzluğuna dikkat etmelisiniz. RAM bellekler genelde tek slot yerine en az iki slot kullanmaktadır. RAM’lerden biri arıza vermeye başladığı zaman bu soruna neden olmaktadır. RAM belleklerinizi sırası ile tek tek test etmenizi öneriyoruz.
Donanım sorunlarının yanı sıra bir diğer sorunda sistem sorunlarıdır. İşletim sisteminiz donanımları kollanırken hata veriyor olabilir. Aslında sizin göremediğiniz arka planda bir mavi ekran hatası olabilir. Çünkü her mavi ekran hatası karşınıza çıkmayabilir. Bu sorunu gidermenin iki yolu bulunuyor. İlki çok uzun bir yol çünkü sistem dosyaları yada kayıt defteriniz bozulmuş olabilir. Bu sorunu gidermek için harici bir programa ihtiyacınız var. Bir diğer problem ise donanım sürücülerinizin işletim sistemi ile uyumsuz olmasıdır. Bu sorunu düzeltmek içinse sürücülerinizi güncellemeniz gerekiyor.