Başlamadan önce sisteminiz hakkında genel terim ve bilgileri öğrenmeniz gerekiyor. Overclock yaparken en fazla adı geçen yabancı gelebileceğini düşündüğümüz terimleri seçtik ve anlamlarını yazdık. Sadece profesyoneller için değil her kullanıcının rahatça overclock yapabilmesi için terimler sözlüğü oluşturduk…
FSB (Front Side Bus): Anakartın veriyolu hızıdır. Başka bir deyişle anakart üzerindeki işlemci ve kuzey köprüsü arasındaki veri akış hızıdır. FSB arttırdığınızda işlemci hızı, ram frekansı, PCIEX frekansı kademeli olarak artacaktır.
Kuzey köprüsü (north bridge): İşlemci ve RAM arasındaki yolu kontrol eden birimdir.
PCIEX Frekansı: Ekran kartınızın takıldığı PCI-EX biriminin hızını ifade eder. Overclock yaparken 66/100 mhz e sabitlenmeli ve bırakılmalıdır. 55/100 mhz üzerindeki değerler, kayda değer bir performans artışı getirmemekle beraber, sisteminizde stabilite sorunlarına yol açabilir.
İşlemci çarpanı: İşlemcinizin hızı basit olarak, işlemci çarpanının ve FSB hızının çarpımından oluşur. Örneğin 1.86 ghz hızında bir işlemciniz var. Bu işlemcinin E6320 olduğunu farzedelim. Sistem hızınız (266mhz FSB) ve işlemci çarpanınızın (E6320’nin işlemci çarpanı Yedidir) çarpımı size işlemci hızınızı verir 266*7=1862 mhz (1.86ghz).
Voltaj: Bileşenlerin çalışması için ihtiyaç duyduğu elektrik akımıdır. Overclock sırasında artan işlemci frekansına paralel olarak işlemcinin duyduğu voltaj ihtiyacı artabilir. Voltaj verilen bileşenler eskisine oranla daha çok ısınırlar.
RAM Frequency: İşlemcinin olduğu gibi belleklerin de kendilerine özgü çalışma frekansları vardır. Bu frekans ramlerin üzerinde yazar (800mhz,1066mhz vs.) FSB arttırıldığında buna bağlı olarak belleklerin hızı da artacaktır.
RAM bölenleri: FSB ile bellek frekanslarını dengeleyen bölümdür. 1:1 , 5:4 olarak belirtilebilir, bazı anakartlarda ram frekansları direk yazar. İşlemcinize overclock yaparken bellek frekansınızı standart değere en yakın şekilde tutun. İşlemcinizin sınırını bulduktan sonra bellek frekanslarını daha da arttırabilirsiniz. Ne kadar yüksekse o kadar iyidir.
Gecikme süreleri: Belleklerin gecikme süresini ifade eder. 4-4-4-12, 5-5-5-15 olarak gösterilir. Bellek frekansının aksine bu sayılar ne kadar düşükse o kadar iyidir. Yükselen ram frekansını dengelemek için gecikme sürelerini arttırabilir, deneme yanılma ile stabil ayarı bulabilirsiniz.
Overclock yararları ve zararları?
Overclock Terimler Sözlüğü