Ön yüklenebilir flaş bellek yapma, USB BOOT yapma, Bootable USB bellek yapma, USB bootable nasıl yapılır? Son zamanlarda çıkan işletim sistemlerinde olası bir sorun yaşadığınızda veya sisteminize müdahale etmek istediğinizde ön yüklenebilir bir flaş belleğe ihtiyaç duyabilirsiniz. CD/DVD’lerle de bunu halledebilirsiniz ancak son zamanlarda çıkan cihazlarda optik sürücü bulunmamakla beraber optik sürücünüzde bozulmuş olabilir bu nedenle USB bellek ile nasıl yapabileceğinizi öğrenmek işinize yaracaktır. En önemlisi de bir işletim sistemi yüklemek istediğinizde bu flaş bellekler devreye girecektir. Aşağıdaki adımları sırası ile uygulayınız…
Bootable USB Bellek Nasıl Yapılır
Bootable USB bellek oluşturmak basit ancak bazı kişilere zor gelebileceğinden olabildiğince açık bir şekilde anlatmaya çalışacağız. Takıldığınız kısımlarda çekinmeden yorum bölümünü kullanarak bizlere sorabilirsiniz.
En az 4GB’lı bir USB bellek kullanıyorsunuz ve USB beleğiniz mutlaka boş olmalıdır. Çünkü USB belleğinize format atacağız.
Başlattan Çalıştıra tıklayınız. Windows Logosu + R tuş kombinasyonunu kullanabilirsiniz. Daha sonra çıkan ekrana CMD yazın ve Enter tuşuna basınız.
Komut istemi açıldığında aşağıdaki komutları sırası ile yazıp Enter tuşuna basınız.
DISKPART
LIST DISK
LIST DISK komutunu yazdığınızda USB disk sayısını ekranda görürsünüz. Daha sonra komut istemine aşağıdaki komutları sırası ile uyguluyorsunuz.
SELECT DISK 1
CLEAN
CREATE PARTITION PRIMARY
SELECT PARTITION 1
ACTIVE
FORMAT FS=NTFS
ASSIGN
EXIT
Yukarıdaki SELECT DISK 1 bilgisayarınıza takmış olduğunuz Flaş belleğinizdir. 1 rakamını değiştirerek doğru belleği seçmeyi unutmayınız. Daha sonra Optik sürücünüze Windows Diskinizi takın ve optik sürücü ve USB sürücü harfini bir yere kaydediniz birazdan lazım olacak.
Komut istemini tekrar açıyorsunuz ve aşağıdaki komutları sırası ile uygulayınız.
D:CD BOOT
CD BOOT
BOOTSECT.EXE/NT60 H:
Yukarıdaki komutlarda “D:” olarak ifade edilen optik sürücünüzdür. “H:” ise USB belleğinizdir. Bu sizde muhtemelen farklılık gösterecektir. İşlem sonunda Windows Diskinizin içindeki tüm dosyaları USB belleğinize kopyalamayı unutmayınız.