NTFS kelimesi İngilizce “New Technology File System” kelimelerinin baş harfleri bir araya getirilerek oluşturmuş bir kelimedir. Türkçe karşılığı ise “Yeni Teknoloji Dosya Sistemi” anlamına gelmektedir. NTFS bir dosya sistemidir. Özellikle son zamanlardaki işletim sistemleri NTFS dosya sistemini kullanmaktadır. NTS dosya sistemi daha önce kullanılan FAT dosya sistemini tekrar yapılandırarak ortaya çıktı. NTFS dosya sistemi FAT dosya sisteminden çok daha hızlıdır ve dosyaları depolama, koruma gibi avantajları bulunmaktadır.
NTFS, dosya konumlarını FAT sistemindeki gibi bir ana indeks olarak saklamakla birlikte MFT, Master File Table yani “Ana dosya tablosu” dosyanın yerleştiği konumları ve diğer bilgileri her cluster’in içinde ayrıca saklayarak daha güvenilir bir yapı sunar. Ancak bu
arada oldukça geniş bir disk haritası oluşturur ve bu bilgiler önemli bir yer kapladığından dolayı 400MB’den ufak disk yahut partisyonlarda NTFS kullanılması önerilmez. NTFS, sunucu olarak görev yapan Windows NT ve Windows 2000 işletim sistemlerine ait bir dosya sistemi olmasının gerektirdiği ihtiyaçlar doğrultusunda daha çok disk güvenliği, stabilitesi ve performansıyla ilgili iyileştirmeler içerir ve özetle şu artı özelliklere sahiptir:
NTFS, dosya konumlarıyla ilgili bilgileri cluster içlerinde de saklayarak daha güvenli bir dosya sistemi yapısı sunar.
Cluster boyutu partisyon boyutuyla sinirli değildir ve 512 byte değerine kadar ayarlanabilir. Bu da disk üzerinde dosyaların parçalanmasını azaltarak hem bos alanın verimli kullanılmasını, hem de özellikle yüksek kapasiteli sabit disklerde performans artışını beraberinde getirir.
Yaklaşık 16 GB’a kadar uzunlukta olan tek parça dosyalarıdestekler.
ACL (Access Control List, Erişim kontrol listesi) özelliği sayesinde sistem yöneticileri tarafından hangi kullanıcıların hangi dosyalara erişebileceği ile ilgili kısıtlamaların koyulabilmesini sağlar.
Bütünleşik dosya sıkıştırma özellikleri içerir.
Uzun dosya isimlerini ve Unicode kaynaklı dosya isimlerini destekler. Unicode, dosya isimlendirilmesi sırasında karakterlerin tanımlanması için ikilik sistemde kodlar kullanılmasını öngören bir standarttır. Bu standarda göre Unicode kullanılarak verilmişolan dosya isimleri Unicode kullanabilen dosya sistemleri tarafından tam olarak nasıl hazırlanmışlarsa şekilde görünürler (örneğin Japonca yahut Arapça gibi).