Dizüstü bilgisayar sahiplerinin donanım performansının düşük gelmesi durumunda sistemlerine takviye yapmak istediklerinde yapabilecekleri işlemlerden birincisi sistem bellek (RAM) miktarını artırmak. Zor gibi görünen bu işlem, aslında birkaç dakikanızı alacak basit bir işlemdir.
RAM’de Dikkat Etmeniz Gereken Özellikler
– Kullandığınız Ram’in çeşidine göre DDR veya DDR2 mi kullanıyorsunuz mutlaka dikkat etmelisiniz. Dizüstü bilgisayarınızınki ile uyumlu olmalıdır.
– Takacağınız yeni RAM’da dikkat etmeniz gereken çalışma MHZ hızı dizüstü bilgisayarınız ile uyumlu olması gerekiyor. Örneğin RAM’inzin çalışma hızı 667 MHZ ise yeni takacağınız RAM’da 667 MHZ olmalıdır. 2GB veya 4GB (Bellek kapasitesi) olması önemli değildir.
– Masaüstü bilgisayarlarının RAM’ini Dizüstü bilgisayara takamazsınız. Dizüstü bilgisayarların kendine özgü RAM’leri vardır.
ŞİMDİ MONTAJA GEÇELİM;
Yukarıda resimde olduğu gibi işaretli vidaları yıldız torna vida ile zedelemeden açıyoruz kullandığınız modele göre vida sayıları değişkenlik gösterebilir. Ama hepsinde mantık aynıdır kapağı açarken zorlamayın tırnaklı olduğu için tırnakları kırabilirsiniz. Vidaları başarılı bir şekilde söktükten sonra aşağıdaki gibi bir görüntü ile karşılaşacaksınız.
Yukarıda ok işaretleri ile belirlemiş olduğumuz yerlerde mandallar bulunuyor mandalları sağ ve sola çekerek RAM yerinden çıkartabilirsiniz. Aşağıdaki resimde mandallar daha belirgin olarak gözükmekte daha iyi inceleyebilirsiniz.
Mandalları sağa sola çektikten sonra aşağıda gördüğünüz gibi bir görüntü oluşacaktır. Gerisi kolay yavaş bir şekilde çekerseniz RAM çıkarmış olursunuz. Çıkarma ve takma işlemlerini yaparken sizi zorlayacak bir şey olmadığından zarar verecek bir durumda olmayacaktır.
Artık elinizdeki yeni RAM bilgisayarınıza taka bilirsiniz. Aşağıdaki resimde işlemleri nasıl yapacağınızı görmektesiniz.
Yukarıdaki resimdeki gibi RAM inizde uzun ve kısa dişler bulunmakta resimdeki gibi Ram takıyoruz. Daha önce RAM çıkarırken sağında ve solunda bulunan mandalları bu sefer takarken hafif bir şekilde RAM’in üstüne bastırıyoruz TIK sesini duyacaksınız RAM yuvasına oturmuş demektir.
RAM takma işlemimiz bu kadar çıkardığınız kapağı dikkatli bir şekilde tekrar kapatıyorsunuz vidaları fazla sıkmayın açılışta Bios’a girip (f2 veya f10 tuşuna basarak) RAM miktarınıza bakabilirsiniz. Windows üzerinden de görebilirsiniz. Bilgisayarım üzerine gelip Sağ tık yapıp özelliklere giriyorsunuz RAM miktarına bakabilirsiniz.
RAM (Bellek) için Overclock yaparakta hızlandırabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi içib buraya tıklayınız.