İç Donanım ve Dış Donanım Nedir Parçaları Hangileridir

İç Donanım ve Dış Donanım Nedir Parçaları Hangileridir

Donanım, bir bilgisayarda bulunan fiziksel birimlerdir. Donanım iç ve dış olmak üzere iki kısma ayrılır. Bilgisayarın sistem biriminin yani kasasının iç tarafında kalan parçalara İç Donanım olarak tanımlanırken dışarıda yani gözle görülebilir parçalara Dış Donanım denir. İç donanım parçaları şunlardır; Anakart (Motherboard), İşlemci (CPU), RAM, Grafik Kartı, Sabit Disk, Ses Kartı, Ethernet, Modem, TV Kartı yer almaktadır. Dış donanım parçaları arasında ise Kasa, Monitör (Ekran), Klavye, Fare, Hoparlör, Kulaklık, Yazıcı, Tarayıcıdır. İşte donanım parçaların görevleri…

İç Donanım Parçaları ve Görevleri

Anakart (Motherboard): Üzerinde slot ve soketlerin bulunduğu diğer tüm parçaların üzerine takıldığı ve birimler arası iletişimi sağlayan temel karttır. Bu kart parçalar arası iletişimi sağlar.

İşlemci (CPU):  CPU İngilizce Central Process Unit kelimesinin kısaltılmışıdır. Anlamı ise Merkezi İşlemci Bilimidir. Bilgisayardaki mantıksal, matematiksel işlemlerin yapıldığı merkezdir. Bir nevi bilgisayarın beynidir diyebiliriz. Bilgisayarın hızında oldukça etkili parçalardandır.

RAM: Bilgisayarın belleğidir. RAM kelimesi Random Access Memory kelimesinin baş harflerinden oluşturulmuştur. Anlamı ise Rasgele Erişilebilir Bellek anlamına gelir. Bilgisayarın geçici belleğidir. Yani elektrik kesildiğinde bellek sıfırlanır.

Sabit Disk: Harddisk (HDD ) ve Solid state disk (SSD) olmak üzere iki tanedir. Bilgisayarda bilgiler kalıcı olarak bu bölümde saklanır. Dosya ve klasörleri sakladığımız, işletim sistemini kurduğumuz donanım birimidir.

Ekran Kartı (Grafik Kartı): Bilgisayarda oluşan görüntüyü işleyip monitöre veya diğer görüntü birimlerine aktaran parçadır. Görselliği bu parça sağlar.

Ses Kartı: Bilgisayarda oluşan sesi dışarı aktaran mikrofon ve diğer cihazların bilgisayara bağlanmasını sağlayan genişleme kartıdır.

Ethernet (Ağ Kartı): Bilgisayarlarla ağın iletişim kurmasını sağlayan ağa fiziksel olarak bağlanan ağ arabirim kartıdır.

Modem: Bilgisayarın internete bağlanmasını sağlayan karttır.

Dış Donanım Parçaları ve Görevleri

Kasa: İç donanım birimlerinin bir arada bulunmasını ve muhafazasını sağlayan donanım birimidir.

Monitör (Ekran): Bilgisayar ile kullanıcı arasındaki görsel iletişimi sağlayan çıkış birimidir. Eğer monitör dokunmatik olursa hem giriş hem çıkış birimi olarak çalışır.

Klavye: Üzerinde harfler, rakamlar, özel karakter ve özel fonksiyonların bulunduğu bilgisayara veri girişini sağlayan giriş birimidir.

Fare: Ekrandaki imleci hareket ettiren işletim sistemindeki program ve uygulamaları kolaylıkla çalıştırmamızı sağlayan giriş birimidir.

Hoparlör: Ses kartından gelen ses sinyallerini kulağımızın duyacağı titreşimlere çeviren çıkış birimidir.

Kulaklık: Daha çok hoparlör yerine kullanılan ve oluşturduğu sesleri kullanan kişinin dışında başka kişilerin pek duyamadığı, bilgisayar ya da herhangi bir müzik aleti üzerindeki jaklardan yararlanılarak kullanılan çıkış birimidir.

Yazıcı: Bilgisayarda ürettiğimiz yazı, resim, fotoğraf gibi belgeleri kağıt gibi materyallere basılmasını sağlayan çıkış birimidir.

Tarayıcı: Basılı bir belgeyi bilgisayarımıza aktarmak için kullandığımız giriş birimidir.