Güç Kaynağı bilgisayarlarda PSU olarak bilinir. O da İngilizce Power Supply kelimesinin kısaltılmışıdır. Güç kaynaklarına genelde işlemci ve ekran kartları kadar önem verilmez. Fakat günümüzde güçlü bilgisayarlar için büyük öneme sahiptir. Şebekedeki elektrik enerjisini donanımlar için en uygun voltaja ve akıma dönüştüren güç kaynakları kritik öneme sahiptirler. Watt, Verimlilik, Single-Rail ve Multi-Rail ve gövde yapısına değineceğiz.
Güç Kaynaklarında Watt Değeri
Güç kaynağının donanımlara sağlayabildiği güç değeri Watt cinsinden ifade ediliyor ve kullanıcılar güç kaynağı satın alırken çoğu zaman marka / model ayırımı gözetmeden bu değere göre PSU satın alabiliyor. Örneğin 650 Watt’lık bir güç kaynağı gerçekten bu değeri sağlayabiliyor mu? Sıcak bir günde yeterince hava akımının olmadığı kasalarda bu değer 580 Watt düzeyine hatta daha altına inebilir. Özellikle daha alt seviyedeki ürünlerde mümkün olduğunca bilinir ve güvenilir firmalar tarafından üretilen PSU’ları tercih etmeye çalışın. Giriş seviyesi ofis uygulamaları, internet kullanımı, film izleme gibi amaçlar için oluşturacağınız sistem için 500 Watt bir PSU yeterli olacaktır. Üst seviye bir ekran kartıyla oyun canavarı bir bilgisayar oluşturuyorsanız en azından 750 Watt’lık bir PSU alabilirsiniz. SLI ve CrossFire gibi çoklu ekran kartı yapılandırmalarına girişen kullanıcılara 1000 Watt ve üzerinde bir PSU tercih etmesi önerilebilir. Ortalama bir sistemi ise 650 – 750 Watt seviyesinde kaliteli bir ürünle destekleyebilirsiniz. Benzer ürünler arasında kararsız kaldıysanız 12V kanallarına daha çok akım verebilen modele yönelmenizi tavsiye ediyoruz.
PSU’da Verimlilik
Güç kaynağı satın alırken Watt değerinden sonra verimlilik değerini göz önünde bulundurabilirsiniz. PSU’larda verimlilik temel olarak şebekedeki alternatif akımı doğrudan akıma dönüştürme işleminde güç kaynağının ne kadar başarılı olduğunu gösteriyor. Verimlilik değerinin yüksek olması elbette güç tasarrufu sağlayarak elektrik faturasının kabarmasını önlüyor. Günümüzde verimlilik ölçümünde kategorileme işlemi 80 Plus standardı ile başlıyor. 80 Plus sertifikalı güç kaynakları yüzde 20, yüzde 50 ve yüzde 100 yük altında yüzde 80 verimlilik değerlerini sağlayabiliyor. Bu noktada Bronze, Silver, Gold ve Platinum gibi sınıflandırmalar mevcut. Bu sıralamada Bronze en alt verimliliği ifade ediyor ve sıralamada ilerledikçe verimlilik değeri yükseliyor. 80 Plus Silver sertifikalı bir PSU yüzde 50 yük altında yüzde 88 verimlilik değeri verebiliyor, 80 Plus Platinum üründe bu değer yüzde 92. 80 Plus Gold ve Platinum sertifikalı güç kaynaklarının fiyatları görece yüksek kalıyor, tercih etmeyi düşündüğünüz ürünlerin sunduğu verimlilik değerlerini firma sitelerinden öğrenip fiyatları da göz önünde bulundurarak kararınızı verebilirsiniz.
PSU Single-Rail ve Multi-Rail
Spesifikasyonlarında single-rail olduğu belirtilen güç kaynaklarında tüm güç tek bir yoldan geçer, yani tüm 12 volt gücü tek bir kaynakta toplanır. Multi-rail güç kaynaklarında ise güç farklı yollara ayrılır. Peki hangisi daha iyi? Modern güç kaynaklarında açıkçası önemli bir fark oluşmuyor. Multi-rail güç kaynaklarında bir dönem SLI yapılandırmaları ve Pentium 4 işlemcileri ile çeşitli sıkıntılar yaşanıyordu. Günümüzde multi-rail PSU’lar güncek konfigrasyonlar esas alınarak hazırlandıkları için çoklu ekran kartı kurulumlarında herhangi bir sorun yaşanmıyor.
Akıllı Ürünler
Hemen hepimizin bilgisayarlarında bulunan güç kaynakları sade bir tasarıma sahip ve ürünleri kontrol etme imkanımız bulunmamakta. Bazı akıllı güç kaynaklarında ise bir USB kablosuyla işletim sistemi üzerinden kullanıcıya kanallar üzerinden ne kadar akım verildiğini görme ve sıcaklığa bağlı olarak fan devrinin otomatik kontrol edebilmesini sağlama olanakları var. Bu tip ürünlerin genellikle bir hayli yüksek fiyatlarla satıldığını sözlerimize ekleyelim.
Modüler Yapı
Modüler yapıdaki güç kaynaklarında kabloları çıkarma imkanı var. Böylece kasa içerisinde gereksiz kabloların kalmasını önleyebilir ve bu kabloların yarattığı karmaşa ile kasa içerisindeki hava akımına olumsuz etkiye son verebilirsiniz. Elbette güç kaynağından çıkardığınız kabloları kaybetmeyeceğinizden emin olduğunuz güvenli bir yerde saklamalısınız.