Donanım tavsiyesi bir profesyonel gibi nasıl verilir? En iyi donanım tavsiyeleri nasıl yapılır? İşlemci, RAM, Ekran Kartı bilmeyen birine nasıl anlatılır? Çevrenizde bilgisayardan ve teknolojiden anlayan birisi konumundaysanız akraba ve arkadaş çevrelerinizden bilgisayar satın alımı konusunda mutlaka tavsiyeniz istenecektir. Tecrübesiz ve konu hakkında bilgisi olmayan kullanıcılar için yeni bilgisayar satın alma süreci kabusa dönüşebilir. AMD ile INTEL işlemciler arasındaki farkı biliyor olabilirsiniz, fakat çevreniz bu konuda sizinle aynı bilgi seviyesine sahip olmayabilir. Bilgisayar satın almak istediğinde bir teknoloji mağazasına gidecek fiyatları 1000 TL seviyesinden başlayan giriş seviyesi hazır sistemlerden fiyatı 6000- 7000 TL’ye uzanan tepe seviyesi ekran kartlı bilgisayarlara kadar tüm ürünleri inceleyecek. Teknoloji ile ilgilenmeyen akraba ve arkadaşlarınıza elbette tüm detayları aktarabilmeniz mümkün değil ama en azından bazı basit tavsiyeler vererek tanıdıklarınıza yardımcı olabilirsiniz.
İşlemci (CPU) Tavsiyesi
Bilgisayar satın alma aşamasında göz önünde bulundurulması gereken ilk donanım işlemcidir. Bilgisayarını açtığında Beje – weled oynamayı düşünen, e-postalarını kontrol etmek isteyen, internet sitelerinde gezinen ve basit fotoğraf düzenleme işlemleriyle uğraşan kişiler için Intel’in Pentium ve AMD’nin entegre grafik işlemcili GPU’ları yeterli olacaktır. AMD ve Intel’in işlemci adlandırmalarında kullandığı rakamlar hangi işlemcinin daha iyi olduğu konusunda fikir verir. Örneğin Intel Core İ5 ailesideki bir işlemci Core İ3 modelinden daha iyidir, AMD’nin A10 işlemci modeli A8 serisinde yer alan modelden daha yüksek performans verecektir. Eğer video düzenleme programlarıyla çalışacaksanız dört çekirdekli bir işlemci tercih edebilirsiniz.
Bellek (RAM) Tavsiyesi
Hazır sistem satan firmalar genellikle şu üç bileşen ile kullanıcıları kendi ürünlerine çekmeye çalışır: işlemci, depolama alanı ve sistem belleği. Bu tip sistemleri incelediğinizde bazen giriş seviyesi işlemcilerle bile büyük boyutlu sistem belleklerinin yer aldığını görebilirsiniz. Pentium işlemcili bir bilgisayarda elbette 16 GB sistem belleği gereksiz olacak ve tecrübesiz kullanıcıları yanıltacaktır. Güncel bilgisayarlarda genellikle 4 GB bellek yer aldığını görüyoruz, 8 GB sistem belleği de yaygın şekilde kullanılmaya başlandı. Bilgisayar satın alımı aşamasında 16 GB bellek ve Pentium işlemci İkilisi yerine 8 GB bellek ve Core İ3 işlemci İkilisi tercih edilmelidir.
Depolama Tavsiyesi
Bilgisayar satın alma aşamasında sizin yeterli depolama alanı sunabilen ürünlere yönelmelisiniz. İnternetten sürekli multimedya içerikleri indiriyorsanız depolama alanı hiçbir zaman yeterli olmayacaktır ama harici diskler bu noktada imdadınıza koşacaktır, internet ve temel ofis programları dışında daha yüksek performans gerektiren işlerle uğraşıyorsanız SSD içeren bilgisayarlar tatmin edici performansı size sunacaktır. SSD’nin önbellekleme için kullanıldığı yapılandırmalar ile kayda değer performans kazanımı elde edilebiliyor ama elbette 120 GB veya 240 GB kapasiteli bir SSD’nin birincil disk olarak yer aldığı bilgisayarlar daha başarılı. SSD’nin en azından 120 GB kapasiteli olmasına özen gösterin, 240 GB kapasite ile daha rahat hareket edebilirsiniz. Depolama için sabit disk üreticilerinin düşük güç tüketimli, yüksek kapasiteli ve uygun fiyatlı sabit disklerini ikincil disk olarak bilgisayara bağlayıp kullanabilirsiniz.
Ekran (GPU) Kartı Tavsiyesi
Ülkemizde satışa sunulan hazır sistemlerin büyük kısmında entegre grafik işlemcilerin etkin olduğunu ve PCI Express ekran kartlarının çok fazla tercih edilmediğini biliyoruz. Entegre grafik işlemcileri Windows’taki grafik efektleri ve yüksek çözünürlüklü videolarda donanımsal hızlandırma teknolojileri sayesinde sorunsuz kullanım deneyimi sunabiliyor ama oyunlar için yetersizler. Intel cephesinde Haswell işlemciler ile entegre grafik çekirdeğinin performansı önceki nesile oranla hissedilir biçimde arttı ama günümüzde Full HD çözünürlüğün standart haline gelmesi nedeniyle hala akıcı oyun deneyimi sağlanamıyor. AMD entegre grafik konusunda Intel’den daha üstün olsa da firmanın grafik çözümleri yüksek çözünürlüklü ve detaylı grafikler içeren oyunlar için yeterli değil.