Birçok tüketici, elektronik cihazların son dönemlerde garanti sürelerinin bitmesinden çok kısa bir süre sonra bozulmasından şikayetçi, büyük markaların bazı modellerinde bile bu sorun yaşanmaktadır. Peki arkasında bir kasıt var mı? Özellikle teknolojik cihazların planlı bir şekilde eskitildiğini biliyoruz. Kartel şirketlerin ürettikleri ürünleri bilerek belli bir çalışma ömrü yada zaman belirledikleri daha önce ortaya çıkmıştı. Örneğin yıllarca yanabilecek bir ampul çalışma saati planlı olarak 10.000 saate düşürülmüştür. Yazıcıların belli sayıda baskı yapmaları, Akıllı telefonlarının şarjlarının belli bir sayının üstünde şarj etmemesi gibi pek çok hile bulunuyor. Şirketler daha fazla para kazanabilmek için bu yöntemi uyguluyor. Bu yüzden birçok tüketici yeni bir ürün almakta veya tamir ücreti ödemektedir.
Bilgisayarlarda görülen garanti süresi bitiminin kısa bir süre sonra bozulmasını amaçlamak için içine yerleştirilen çip ile genellikle anakart bozulur. Bazen öyle can sıkıcı fiyatlar söylenir ki bilgisayarı yaptırmaktansa yenisini almak zorunda bırakılır.
Cihazlarımızın tam garanti bittiğinde arızalanmasın sebebi daha öncede anlattığımız gibi bu şekilde tasarlanmış olmalarıdır. Uzun süre arıza vermeyen cihazların kârının düşük olması üreticileri bu türden bir duruma itti. Üreticilerin geliştirdiği bu durum cihazların garantisi devam ederken arıza vermemesini sağlıyor ve garanti süresi biter bitmez arızalanmasını sağlıyor.
Kartel şirketler bu durumu kendilerince şöyle açıklıyor; “garanti süresi tüketicinin parasının karşılığını aldığı süre” olarak belirtiyorlar. Şirkeler garanti sürelerini belirlerken Çoğu şirket en uygun garanti süresini ürünlerin parçaları üzerinde dayanıklılık ayarını kendi istediği kıvamda üreterek belirliyor. Amaç en yüksek karlılığı sağlamaktır. Bazı elektronik firmaları cihazlarının arızalanacağı zamanı saatine kadar bilebiliyor. Zamanlamayı kendilerinin ayarladığından hiç şüpheniz olmasın.