Dizüstü bilgisayara çay, kola, su gibi sıvı dökülürse ne yapmak gerekiyor sorusuna cevap vereceğiz. Her ne kadar sıvıları bilgisayardan uzak tutmak gerekse de hayati bir ihtiyaç olduğu için bu kurala pek uyulmaz. Sıvılar içerisinden elektrik geçen tüm aletlerde kısa devre yaptırarak bozulmasına neden olur. Eğer bir gün içeceğiniz kaza eseri bilgisayarınızın üzerine dökülürse, hemen gözünüzün önüne bilgisayarınızın çöp kutusu içerisindeki fotoğrafı gelmesin. Şimdi anlatacağımız bazı önlemlerle zor da olsa bilgisayarınızın kurtulma ihtimali oluşabilir.
Bilgisayara Su Dökülürse Ne Yapacağım
Eğer bilgisayarınız açık ve elektriğe bağlıysa sıvının dökülmesinin hemen ardından yapabildiğiniz kadar çabuk (fakat elektriğe çarpılmadan) bilgisayarınızı fişten çekin veya dizüstü PC ise pillerini çıkarın. Eğer incelemeniz sırasında bilgisayara ulaşan sıvı çok fazla değilse kurumaya bırakın.
Artık bilgisayarınızın devreleri bir miktar sıvı aldığına göre, bu kez iyi amaçlarla biraz daha sıvı verilmesinin zararı olmayacaktır. Bunu dökülen sıvının içindeki su dışındaki maddelerden kurtulmak için yapacağız. Fakat bu sefer herhangi bir sıvı değil, damıtılmış su kullanacağız. Damıtılmış su geride herhangi bir mineral bırakmayacağından bir fırça yardımıyla içeceğinizin döküldüğü yere küçük bir miktar tatbik edilerek artıkları temizlemenize yardımcı olabilir. Bu işlemin ardından, temizlediğiniz alanı kurulamak için her ne kadar çok yumuşak olduklarından bahsedilse de tuvalet kağıdı değil, daha yumuşak olan ve tuvalet kağıdı gibi artıklar bırakmayacak bir bez kullanmanız gerekir. Bu bez, arabaların camlarını temizlemede kullanılan bezlerden olabilir. Unutmayın ki önemli olan herhangi bir fiber parçasının devreler üzerinde kalmasını engellemektir.
İlk temizleme işleminin tamamlanmasının ardından temizlenen parçaları bir kalorifer peteğinin yanına bırakarak 12 saat veya daha fazla kurumasını beklemeniz gerekiyor. Bunu yaparken doğrudan peteklerin üstüne koymayı ya da eritebilecek kadar yakın mesafede tutmayı denemeyin. Kurutmak için saç kurutma makinesi gibi, bileşenlere statik elektrik yükleyebilecek uygulamalardan kaçının, çünkü fırça ve bezle yaptığınız işlemlerde yeterince statik elektrik yükleme riski oluşmuştur ve bir kez daha riske girmenin gereği yoktur. Parçalar kuruduktan sonra benzin gibi uçucu bir kimyasalla son kalan artıkları da silin.