Çoklu ekran kartının kullanım amacı grafikteki 3D başarı oranını en üst seviyeye çıkartmaktır. Günümüz oyun ve grafik tasarım programları giderek daha fazla donanıma ihtiyaç duymaktadır. Çoklu ekran kartları da bu ihtiyacı giderebilmek için saniyede üretilen daha fazla kare (FPS) sayısı ile birlikte bir ekran kartını tek başına zorlayabilecek yüksek detay gerektiren antialiasing (keskinlik yumuşatma), anisotropic filtering (eşyönsüz süzme), pixel shaders (nokta tarama) gibi özellikleri kullanıcılara sunar.
Çoklu Ekran Kartı Özellikleri Nasıl Olmalı
Birden fazla ekran kartını aynı anda kullanabilmek için, donanımlarınızın Crossfire veya SLI uyumlu Ekran Kartına ve Anakarta sahip olmalısınız. Yazılım olarak ise sürücünüzün denetim panelini kullanarak çoklu grafik ayarını etkin hale getirmeniz gerekiyor. Ekran kartlarının birbiriyle olan bağlantılarını yapabilmek içinse kullanım rehberden yardım alarak SLI, CrossFire köprülerini kullanabilirsiniz.
Çoklu ekran kartı kullanımı grafik performansını artırır bununla birlikte bilgisayarınız daha fazla güç tüketecektir. Birden fazla ekran kartı kullanmanın zararları arasında ısınma ve gürültüde ilave edilebilir. bu nedenle güç kaynağınızın özellikleri yeterli seviyede olmalı ve soğutma sisteminizin yeterli olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.
İki veya daha fazla ekran kartı ile oluşturulan kurulumlarda farklı sebeplerden çalışmama sorunu ortaya çıkabiliyor. Öncelikle bu yapılandırmanın Windows işletim sistemi tarafından tanınıp tanınmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer CrossFireX 1 SLI çift ekran kartı kurulumu yazılımda görünmüyorsa anakartın kullanma kılavuzunu inceleyin ve ekran kartlarınızı doğru PC yuvalarına takın. Oyunlar farklı bir hikayenin konusu, çoklu ekran kartı kurulumundan verim alabilmek için sürücülerin farklı oyunlarla yüksek performans verebilecek şekilde kodlanmış olması; benchmark yazılımları ve uygulamaların çoklu ekran kartı yapılandırmalarına destek sunması şart. Sürücü ayarlarında ve oyun desteği konusunda herhangi bir sıkıntı yoksa sorun ekran kartları arasında iletişimi sağlayan köprü bileşenin hatalı bağlantısından veya bileşenin bozuk olmasından kaynaklanabilir, fakat bu ihtimalin oldukça düşük olduğunu belirtelim.