Bilgisayarınızda donma ve reset atma problemimi var o zaman doğru yerdesiniz demektir. Donma ve reset atmasının birçok nedeni olabilir. Bilgisayarınızın reset atmasının iki nedeni vardır biri sistemsel diğeri donanımsal işte sizlere başlıca reset atma nedenleri…
ISINMA PROBLEMLERİ
Bu başlıca fanlarla alakalı bir sorundur. Öncelikle işlemci fanı sonra kasa içerisindeki havayı devir-dayım eden fanlar sonrada Power Supply ( Güç kaynağı ) Fanlarıdır. Peki, Fanlarla alakası ne? Diye soracak olursanız. Hemen cevap verelim. Fanlar oluşan ısıyı dağıtmak ve sistemi soğutmak için çalışırlar. Örnek olarak işlemci fanını verirsek İşlemciniz çalıştığı zaman ortaya belirli bir ısı çıkar eğer bu ısıyı dağıtmazsanız yani işlemcinizi soğutmaz iseniz işte o zaman işlemci fazla ısınır ve sonunda eriyip yanabilir.
İşte işlemci fanınız eğer durmuş ise o zaman bilgisayarınız sürekli reset atıyor olabilir.
RAM BOZULMASI YADA RAM UYUMSUZLUĞU
Bilgisayarınıza yeni bir RAM aldınız ve taktınız ya da birine taktırdınız. Eğer RAM ‘ yani Yeni ram ile eski RAM birbirine uyumsuz ise ya da yeni aldığınız RAM anakart’a uyumsuz ise işte o zaman bilgisayarınız hiç açılmayabilir yada RESET atabilir. Yapmanız gereken ana kartınıza ve eski raminize uygun bir ram almaktır. Diğer bir sorunda RAM’ınız bozulmuş olabilir. Sıksık mavi ekranla karşılaşabilir yada bozuk olan ram ‘den dolayı bilgisayarınız SÜREKLİ RESTART ediyor olabilir.
İŞLEMCİ FANI KAYMIŞ YADA YERİNDEN OYNAMIŞ OLABİLİR
Eğer işlemci fanı ile oynadınız ise yada fanınızın altındaki Alüminyum soğutucuyla oynadınız ise yada bilgisayarınızı bir yerden başka bir yere taşıdıysanız tabi o sırada kasayı da bir yere çarptıysanız bu esnada; İşlemci fanı altındaki soğutucu alüminyum yerinden oynamış olabilir ve tam olarak işlemci üzerine oturmadığı yani sağa sola kaydığı için soğutma yapmıyor işlemci aşırı ısınıyor ve bilgisayarınız RESET atıyor olabilir.
POWER SUPPLY (GÜÇ KAYNAĞI) ÖLMÜŞ YADA YETMİYOR OLABİLİR
Eğer sisteminize yeni bir disk yada yeni bir fan eklediyseniz ve sonrada bilgisayarınız durduk yere RESET atıyorsa bir nedeni de Power Supply gücü yetmiyor olabilir. Yada Power Supply artık ömrünü doldurmuş olabilir yetersiz yada kesik voltaj çıkışı yaptığından dolayı Bilgisayarınız RESET atıyor olabilir.
EKRAN KARTI FANI
Ekran kartınızın fanı aşırı tozdan dolayı durmuş olabilir bu yüzden soğutma yetersiz kalıyor özelliklede oyun oynarken bilgisayarınız RESET atıyor olabilir. Bir kontrol edin eğer durmuşsa temizleyin yinede dönmüyorsa değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Tabi ekran kartını değil sadece Fanı değiştirin.
ELEKTRİK TESİSATINIZ YANİ EVİNİZİN VOLTAJLARININ DÜŞÜK OLMASI YADA BİR ANDA DÜŞÜP TEKRAR DÜZELMESİ
Bu durum sıkça başımıza gelen sorunlardan birisidir. Ev yada iş yeri elektrik tesisatından topraklama hattı bulunmaması yada tesisatın eski olmasından kaynaklanan voltaj düşmeleri ve yahut ev yada iş yeri elektriklerinin sık sık dengesiz voltaj düşmesi yada ani yükselmeleri.
Bu durumda yapacağınız bir Elektrik teknisyenine danışmaktır. Aksi takdirde Power Supply yanabilir hatta ana kartı dahi yakabilirsiniz.
DONANIM PARÇALARININ ARIZALI OLMASI YADA ÇAKIŞMA YAPMASI
Bilgisayarınızda PCI yada AGP slotlarına takmış olduğunuz kartlar yada kartlardan birisi eğer yerinden oynadı yerinden hafifçe de olsa çıktı ise işte o zaman bilgisayarınız sürekli RESTART atıyor olabilir. Buda çok doğaldır. Yapmanız gereken parçaları tek tek yerlerine oturup oturmadığını kontrol etmektir. Bunun dışında birbirine uyumsuz olan donanım parçaları donanım çakışmalarına sebep olur ve bilgisayarınız RESET atmaya başlayabilir. Güvenli kipten tek tek aygıtları kontrol etmenizi tavsiye ederim. Yada bir donanım parçasının (Ethernet kartı, Ses kartı gibi) bozulmuş olması bu soruna neden olabilir. Eğer yerlerine tam oturdular ve çakışma yoksa Bilgisayarınızda sürekli RESET atıyorsa işte o zaman tek tek parçaları çıkartıp test etmeniz arızalı parçayı bulmanız gerekmektedir.
BIOS GÜNCELLEME YADA AYARLARINDAN KAYNAKLANAN RESTART PROBLEMLERİ
Bu da sık görülen sorunlardır. Bilgisayarınızın bios unu güncellediğiniz zaman bazı parçaların donanım çakışmalarına yada uyumsuzluğuna neden olabilir. Yanlış bir bios yüklediyseniz zaten PC sürekli uyarı verir ve açılmaz bunun dışında ise Bios ‘tan İşlemci Update yada Hight performance değerleri ile uğraştıysanız sisteminize ciddi zararlar verebilir. Bilgisayarınız reset atabilir. Başlıca bu konuda işlemci Jumper ve Frekans ayarları neden olabilir.
CPU ve power supply fanlarını kontrol edin çalışıyor mu? Isınmadan dolayı yapıyor olabilir.
Ram lerde sorun olabilir arıza yada birbirleriyle veya ana kartla uyumsuzluk vs gibi. Birden fazla ram varsa tek tek denenmeli yada başka ram kullanılmalı. Ram yuvalarında bozulma da olabilir.
Çakışan programlar neden olabilir. Son yüklediğiniz programları kaldırıp deneyin.
Hard diskte bad sektör oluşmuşsa, bundan olabilir.
Bazı virüs ve Spylar reset atmaya neden olabilir. Anti virüs ve antispy programlarıyla taratmayıda deneyin.
Usb çıkışlarını kontrol edin.
Hard disk kablolarında sorun olabilir.
PCI slotlarına takılan Ethernet kartından olabilir.
Bazen TV kartları sürücüleri neden olabilir.
Bios ayarları değiştirilmiş olabilir. default yapmak çözüm olabilir.
AGP slotu bozuk olabilir.
Kartlardan biri yanmış olabilir veya yuvasından oynamış olabilir.
Eğer daha önce kullanmadığınız bir işletim sistemini ilk defa yüklediyseniz donanımınızın bu işletim sistemine yeterli olması gerekir. Buda kilitlenmelere neden olabilir.
CD-DVD sürücülerime neden olabilir farklı sürücüler denenebilir kilitlenmelerde.
Msn’de siz veya karşıdaki kişi web cam açtığında PC resetleyebilir, msn kamera ayarlarında hata var demektir.
Uninstall sonrasında, ortak kullanılan Windows sistem dosyaları silinmiş olabilir.