İşlemecide çekirdek sayısının önemi nedir, CPU Çift çekirdek yada 4 çekirdek ne işe yarar, PC’de çekirdek sayısının önemi nedir? Daha önceleri kullandığımız bilgisayarlar tek çekirdekliydi bu nedenle işlemci satın alırken saat hızı dediğimiz Clock Speed ve önbellek yani Cache özellikleri yetiyordu. Yeni dönem işlemcilerde ise birde çekirdek sayısı eklendi. Masaüstü Bilgisayar, dizüstü, tablet ve cep telefonundaki işlemciler dahi çift çekirdek, 4, 8 gibi çekirdek sayısını artırmaktadır. Peki nedir bu çekirdek sayısı ve ne işe yarar. Birbirlerinden ne gibi farklılıkları vardır işte detaylar…
İşlemcide Çekirdek: Her işlemci çekirdeği, ayrı bir merkezi işlem birimidir. Örneğin çift çekirdekli işlemci, tek çipli bir işlemci gibi görünür ancak içerisinde iki işlem birimi vardır. Ek merkezi işlem birimleri, birden çok işi aynı anda yapabilirler.
Ön bellek (Cache): Önbellek, mikroişlemcinin fiziksel yapısının içinde bulunan 2MB, 4MB, 8MB, 12MB gibi boyutlar ile üretilen ve mikroişlemcinin o sırada işlediği komut uzun zaman aldıysa ara bellekten gelen verileri kabul eden bellek bölgesidir.
Saat hızı (Clock Speed): Saat hızı, işlemcilerin ne kadar hızla çalıştığını gösteren ibaresidir ancak işlemcinin hızı yalnızca buna bağlı değildir.
Çift Çekirdek Hızı İkiye Katlar Mı
Genel bir yanlış kanı oluşmuştur. Çift çekirdek bilgisayarın hızını ikiye katlar şeklinde bu yanlış bir tespittir. Çoğu bilgisayar yazılımı tek çekirdekli işlemcilere göre yazıldığından çalıştırdığınızda fazla işlemciye dağıtmaz. Dolayısıyla tek iş parçacıklı bir yazılımı 4 çekirdekli bir işlemcide çalıştırdığınızda, sadece tek çekirdekte çalışacağından hızınıza bir katkı sağlamayacaktır. Bazı yazılımlar ise, çoklu çekirdeklerin sunduğu avantajları kullanırlar ve çok daha fazla işlemi işlemcide yaparlar. Böylece hızınız artar.
İşlemci satın alırken genel olarak kullandığınız programların daha fazla çekirdekten yararlanıp yararlanmadığına bakın ve satın alırken tercihinizi bu yönde kullanın, daha fazla para ödemiş olursunuz.