Bilgisayara Bakma Sendromu, birçok bilgisayar kullanıcısının yaşadığı bir sorundur. Araştırmalar dünyadaki bilgisayar kullanıcılarının yaklaşık %75’inin çeşitli görme bozukluklarına sahip olduğunu bildirmektedir. Sendromun belirtileri arasında göz yorgunluğu, gözlerde kuruma veya yanma hissi, bulanık görme, baş ağrısı, çift görme, renkleri yanlış algılama, boyun, sırt ve bel ağrıları yer almaktadır. Bu belirtiler birçok farklı sebepten ötürü ortaya çıkabilir. En çok ortaya çıkan görme bozuklulukları, odaklanma ve göz koordinasyonu konusunda yaşanan sıkıntılardır.
Bilgisayar kullanıcılarının monitöre uzun süre gözlerini ayırmadan bakmaları ve bu süre zarfında odak noktalarını değiştirmemeleri bu sıkıntıları doğuran başlıca etkenlerdendir. Kullanıcı ve monitör arasındaki mesafe de önemli bir etkendir. Ortam ışıklandırması, ekrandaki yansıma ve parlamalar, ekran rengi, kullanılan basılı materyallerin rengi ve boyutu da görme bozukluklarına neden olan etkenler arasında sayılabilir. Göz tembelliği, şaşılık ve beyindeki hasarlar görüşünüze önemli derecede etki edebilir. Göz tembelliği, etkilediği gözün keskin görme yeteneğini düşürür, el-göz koordinasyonunu ve derinlik algısını olumsuz yönde etkiler. Şaşılık ileri safhalarda çift görmeye ve derinlik algısının kaybolmasına neden olabilir. Travmatik Beyin Hasarı ve Post-travmatik Görme Sendromu gibi beyin hasarları da daha düşük görüş alanına (kişinin bir bakışta algılayabildiği alanın azalmasına), çift görmeye ve diğer görme bozukluklarına neden olabilir. Problemlerin oluşması riski oldukça düşürülebilir. İşverenlerin çalışanları bu tip sorunlara karşı korumasını öngören yasalar bulunmasına karşın, bireylerin kendi sağlıklarını korumak konusunda bir endişesi olmazsa kısa süre içinde sağlık problemleri baş gösterebilir.
Bilgisayara Bakma Sendromu (CVS), göz tembelliği veya şaşılık gibi bir sorununuz var mı?
Öğrenme, çalışma ve üretme süreçlerimizde görme işlevinin çok önemli bir yeri vardır. Görmekle kastedilen, sadece bakılan bölgedeki nesneleri algılamak değildir. Görmek, baktığımız bölgede gözlerimizin algıladığı nesneleri beynimizle işleyerek kavramak, böylece gördüklerimizden anlam üretmektir. Görme işlevimizin verimli çalışması çok önemlidir çünkü normal bir insanın bilgi akışının üçte ikisi görsel olarak gerçekleşir. Örneğin öğrenim sürecimiz boyunca, okulda geçirdiğimiz yıllarda öğrendiklerimizin %75 – %90 kadarı görsel yolla öğrenilir. Görme bozukluğu olan kişilerin birçoğu ışığın kırılmasıyla ilgili sorunlardan ötürü (miyop, hipermetrop, astigmat) sıkıntı çekmekte ve bu sıkıntılar da mercek kullanımıyla çözülmektedir. Öğrenme bozukluğu ve dikkati toplayamama gibi sorunlardan muzdarip olan kişiler, bu sıkıntılara görme bozuklukları da eklenince daha büyük zorluk çekmeye başlamaktadır. Eğer görmeyle ilgili herhangi bir probleminiz olduğunu düşünüyorsanız hiç vakit kaybetmeden bir göz hekimine muayene olmanız ve tavsiyelerini yerine getirmeniz, hem sizi rahatlatacak hem de çalışma performansınızı ciddi anlamda artıracaktır.